αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα δεδομένα που ισχύουν για τις αναστολές συμβάσεων τον Φεβρουάριο

Τα δεδομένα που ισχύουν για τις αναστολές συμβάσεων τον Φεβρουάριο

Χωρίς αλλαγές σε σχέση με τον Ιανουάριο ισχύουν από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου τα μέτρα προστασίας επιχειρήσεων και εργαζομένων, με αιχμή την αναστολή συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς μπορεί οι συζητήσεις για τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα να έχουν ξεκινήσει, όμως τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν χαλάρωση των μέτρων, ενώ και η πορεία των εμβολιασμών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση κάθε άλλο παρά καθησυχαστική είναι. Ετσι, επιχειρήσεις είτε κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής είτε πληττόμενες θα μπορούν να θέτουν ακόμα και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή, προκειμένου αυτοί να λάβουν στη συνέχεια ειδική αποζημίωση 534 ευρώ. 

Παράλληλα δε, θα ισχύσουν τόσο οι ρήτρες προστασίας από τις απολύσεις όσο και η υποχρεωτική τηλεργασία για το 50% των απασχολουμένων σε τομείς που η φύση της εργασίας τους το επιτρέπει.

Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν στο τραπέζι το ενδεχόμενο αλλαγών στο μείγμα παθητικών πολιτικών στήριξης της απασχόλησης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι είναι σαφές πως εάν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση, κάπου κοντά στην άνοιξη, τότε η εγχώρια αγορά εργασίας δεν θα μπορέσει να αντέξει αλλαγές. Οπως βέβαια επισημαίνουν στην «Κ» υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι συζητήσεις ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή διαδικασία μετάβασης από μέτρα παθητικής στήριξης των θέσεων εργασίας σε ενεργητικές πολιτικές.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, ειδικά όσον αφορά το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλή συμμετοχή, υπάρχουν σενάρια μικρο-παρεμβάσεων προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό. Και αυτό, γιατί όπως επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, σκοπός του μηχανισμού «Συν-Εργασία» είναι η παροχή στήριξης, με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, στους εργαζομένους επιχειρήσεων – εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Ηδη, το μέτρο έχει πάρει παράταση έως τις 28/2/2021 και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα από τα ισχυρά όπλα του οικονομικού επιτελείου κατά το επόμενο διάστημα. Σήμερα, δικαίωμα ένταξης στον μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, με προϋπόθεση να παρουσιάζουν μείωση κατά τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στον μηχανισμό και το είδος των φορολογικών βιβλίων.

Οπως επισημαίνει ο κ. Καρούζος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνεχείς εναλλαγές στο άνοιγμα της αγοράς που συνεπάγονται αυξομείωση του κύκλου εργασιών κατά περίπτωση, η πρόβλεψη για περιορισμό κατά 20% αποκλείει πλήθος εταιρειών από την ένταξή τους στον μηχανισμό για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, κατά τους οποίους ήταν ανοικτά τα μαγαζιά. Στην πράξη, ο γνωστός εργατολόγος εκτιμά ως απαραίτητη την αναπροσαρμογή του ποσοστού μείωσης του κύκλου εργασιών, καθώς οι συνέπειες για την αγορά εργασίας κρίνονται άκρως επικίνδυνες. Και επισημαίνει ότι θα πρέπει επίσης να εξετασθεί το ενδεχόμενο απαγόρευσης απολύσεων των εργαζομένων που συμμετείχαν στον μηχανισμό για επαρκές χρονικό διάστημα μετά τη λήξη ένταξης.
Οπως άλλωστε έχει επισημάνει και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, όσο αναγκαία ήταν η διαχείριση και η ενίσχυση της αγοράς εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας, άλλο τόσο θα πρέπει να είναι και την περίοδο χαλάρωσης των μέτρων.  

Να σημειωθεί ότι, σήμερα, οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής, για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας.

Απαγόρευση απολύσεων

Εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται υποχρεούνται για όσο διάστημα εργαζόμενοί τους είναι σε αναστολή να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού. Οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεούνται μετά το πέρας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης, για χρονικό διάστημα ίσο με το χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση που οι συμβάσεις τίθενται σε αναστολή σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, λαμβάνεται υπ’ όψιν το συνολικό διάστημα που οι επιχειρήσεις έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής.  

Βέβαια, όπως αναφέρει ο κ. Καρούζος, η διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα σε πληττόμενους και κλειστούς με κρατική εντολή, ως προς τη ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας, μετά τη λήξη του μέτρου της αναστολής συμβάσεων, δημιουργεί δεσμεύσεις και εργαζομένους δύο ταχυτήτων. Και προτείνει η ρήτρα διατήρησης να επεκταθεί και στους κλειστούς με κρατική εντολή για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 1 =