αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Τα βρήκαν» ελληνική κυβέρνηση και Τρόικα- Επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα

«Τα βρήκαν» ελληνική κυβέρνηση και Τρόικα- Επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα

Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν στο capital.gr, ότι “η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για “ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα”.

Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

“Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια” σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem προσερχόμενος στη Σύνοδο, μετά την έκτακτη σύσκεψη, δήλωσε πως: “η επιστροφή των Θεσμών προϋποθέτει την επίτευξη συμφωνίας επί σημαντικών μεταρρυθμίσεων και τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Έπειτα τα κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να τα διευθετήσουν όλα αυτά και όταν επιστρέψουν θα εξετάσουμε όλο τα πακέτο συμπεριλαμβανομένου του χρέους, αλλά αυτό δεν θα είναι στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + 12 =