αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα ακριβά και τα φθηνά ελληνικά νησιά, αν θέλεις να αποκτήσεις εξοχικό (Χάρτης)

Τα ακριβά και τα φθηνά ελληνικά νησιά, αν θέλεις να αποκτήσεις εξοχικό (Χάρτης)

Σε «hotspot» της εγχώριας αγοράς ακινήτων αναμένεται να εξελιχθούν φέτος οι εξοχικές κατοικίες, όπως προκύπτει ήδη με βάση την κατακόρυφη αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2018 καταγράφονται αυξήσεις ακόμη και κατά 18,2%, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Σαντορίνης, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται σήμερα σε 3.465 ευρώ/τ.μ. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν με βάση έρευνα της διαδικτυακής πύλης αγγελιών ακινήτων Spitogatos (www.spitogatos.gr).

Σημαντικές αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης εξοχικών κατοικιών εντοπίζονται επίσης στην Αντίπαρο με 18,1% σε 3.810 ευρώ/τ.μ., στην Αίγινα με 15,8% σε 1.990 ευρώ/τ.μ., στη Σκόπελο με άνοδο της τάξεως του 13,4% και 1.490 ευρώ/τ.μ., αλλά και στην Ιθάκη με 13,1% και 2.465 ευρώ/τ.μ. Επίσης, με διψήφιο ποσοστό αύξησης των τιμών κινούνται φέτος τόσο η Τήνος με 11,6%, σε 1.720 ευρώ/τ.μ., όσο και η Κύθνος με 10,5% σε 2.190 ευρώ/τ.μ. Το ακριβότερο νησί για την αγορά εξοχικής κατοικίας παραμένει –και μάλιστα με αισθητή διαφορά από το δεύτερο– η Μύκονος. Στο Νησί των Ανέμων, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης, με βάση τις καταχωρισμένες αγγελίες του δικτύου Spitogatos, ανέρχεται φέτος σε 5.230 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια μεταβολή της τάξεως του 7%. Υπενθυμίζεται πωςι η αγορά της Μυκόνου, όπως επίσης κι εκείνη της Σαντορίνης (αλλά και άλλων επιλεγμένων νησιών των Κυκλάδων, όπως η Αντίπαρος), έχει εξελιχθεί σε μια διεθνοποιημένη αγορά για την απόκτηση εξοχικών κατοικιών, προσελκύοντας κατά κύριο λόγο ξένους επενδυτές/αγοραστές από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

https://s.kathimerini.gr/resources/2019-06/s27_2006akinita-exoxika-spitogatos-thumb-large.jpg

Εξαίρεση το Αν. Αιγαίο

Στον αντίποδα, πτωτικά εξακολουθούν να κινούνται άλλα νησιά, τα οποία δεν έχουν ευνοηθεί ιδιαίτερα από το τουριστικό κύμα των τελευταίων ετών ή παρουσιάζουν άλλες αρνητικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που έχουν υποδεχθεί τον κύριο όγκο των προσφύγων από τη Συρία. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, στη Σκιάθο, οι τιμές πώλησης υποχώρησαν κατά 16,6% φέτος σε 2.560 ευρώ/τ.μ., σε μια τάση «διόρθωσης» λόγω έλλειψης ζήτησης. Αντίστοιχα, πτώση κατά 6,8% σημειώνουν οι ζητούμενες τιμές πώλησης στη Σάμο σε μόλις 922 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Λέσβο, η πτώση των τιμών αγγίζει το 6,2%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1.080 ευρώ/τ.μ. Μείωση κατά 4,2% καταγράφεται επίσης στο Ηράκλειο της Κρήτης με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1.385 ευρώ/τ.μ., όπως επίσης και στην Εύβοια, όπου το σχετικό κόστος δεν ξεπερνά τα 1.220 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, υποχωρώντας 3,8% σε ετήσια βάση.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + 8 =