αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤαχύτερες επιστροφές ΦΠΑ σε όσους πληρώνουν εμπρόθεσμα

Ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ σε όσους πληρώνουν εμπρόθεσμα

Ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες πληρώνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και δεν χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο και τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν πληρώνουν, αλλά “ξεχνούν” να υποβάλλουν και τη σχετική δήλωση, προβλέπει το σχέδιο της φορολογικής διοίκησης το οποίο θα τεθεί σε ισχύ εντός του έτους.

Εντός του τρέχοντος και με σκοπό την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη, “μεριμνούμε για την επιτάχυνση των επιστροφών φόρων”, αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, θέτοντας σε εφαρμογή το ολοκληρωμένο και αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών για όλες τις κατηγορίες των φόρων, με αξιοποίηση του προφίλ των φορολογουμένων και ανάλυση κριτηρίων.

Εντός, λοιπόν, του έτους θα τεθεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα που θα χειρίζεται αυτόματα τις επιστροφές φόρου. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και άμεσα θα λαμβάνουν απάντηση για την ημερομηνία επιστροφής του σχετικού ποσού που δικαιούνται, χωρίς ανθρώπινη επαφή. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων.

Παράλληλα, τις προσέχεις μέρες όλες οι εφορίες της χώρας θα λάβουν τη χρυσή λίστα για τις “καθαρές” επιχειρήσεις, που δεν χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο και πληρώνουν στην ώρα τους τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Για να ενταχθεί μια επιχείρηση στη σχετική λίστα, θα πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια.

Συγκεκριμένα:

α) Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.
β) Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
γ) Δεν χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three − 1 =