αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις personal branding κανόνες για να γίνεις γνωστός και κερδοφόρος | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Τέσσερις personal branding κανόνες για να γίνεις γνωστός και κερδοφόρος | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Δες για παράδειγμα τον Elon Musk. Ναι, έχει στα χέρια του αυτή τη στιγμή τις Tesla, SpaceX, SolarCity και Boring Company. Είναι δισεκατομμυριούχος και πετυχημένος επιχειρηματίας. Όμως έχει καταφέρει κάτι επίσης σημαντικό: Έχει χτίσει το personal brand του. Είναι brand από μόνος του- όχι μόνο ως Tesla ή ως SpaceX.

Δεν είναι τυχαίο, ότι πρόσφατα ο Musk πούλησε χιλιάδες καπέλα με το σήμα της Boring Company. Κάνοντας απλά μια ανάρτηση στο Twitter. Στη συνέχεια πούλησε και… φλογοβόλα με το σήμα της ίδιας εταιρίας. Μπορεί να κάνει σχεδόν ότι θέλει. Γιατί έχει καταφέρει να δημιουργήσει το προσωπικό brand του. Και ένα όραμα γύρω από τον ίδιο. Στο οποίο όλοι είναι πρόθυμοι να συνυφαίνουν. Με τον Musk να βγάζει πολλαπλά κέρδη (και) από αυτό.

Είναι σημαντικό στην εποχή μας να οικοδομήσεις το personal brand σου. Άλλωστε αυτό είναι πλέον λίγο πιο εύκολο, αφού μπορείς να χρησιμοποιήσεις π.χ. ένα blog, το Facebook ή το Linkedin. Αρκεί βέβαια να μην πας στην υπερβολή. Διότι ακόμα και στην Ελλάδα, βλέπουμε ανθρώπους που ενδιαφέρονται πιο πολύ για την εικόνα τους, παρά για την επιχείρηση τους ή τα επαγγελματικά τους αποτελέσματα. Είναι οι λεγόμενοι επιχειρηματίες- celebrities.

Κάνε το σωστά. Ακολουθούν 4 απλά tips, για να φτιάξεις το personal brand σου.

1# Έχε άποψη (και πες την δυνατά): Αν θέλεις να φτιάξεις ένα κοινό που θα σε ακολουθεί δυναμικά, πρέπει να έχεις άποψη και να την λες. Για διάφορα πράγματα που συμβαίνουν τριγύρω. Εστιάζοντας πάντα στο πεδίο σου. Μην σε ανησυχεί το αν θα συμφωνήσουν όλοι μαζί σου. Αυτό δεν θα γίνει. Εσύ απλά έχε την άποψη σου, η οποία θα δημιουργεί ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

2# Δώσε γνώσεις: Ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξεις το προφίλ σου, είναι να βοηθήσεις τους άλλους. Μοιράσου τις γνώσεις που έχεις. Δώσε τις συμβουλές σου. Εξήγησε στους ανθρώπους το πως ακριβώς δουλεύεις, βήμα- βήμα. Δώσε την ίδια έμφαση στις αποτυχίες σου, όσο κάνεις και με τις επιτυχίες σου.

3# Σπάσε κανόνες: Μην πας πάντα με το «πρέπει». Κάνε το με τον δικό σου τρόπο. Ακόμα κι αν κάποιοι σε θεωρήσουν τρελό στην αρχή. Δες ποια είναι η «αποστολή» και οι στόχοι σου, και στην συνέχεια συμπλήρωσε τους κανόνες. Όχι το αντίστροφο. Α, και μην προσπαθείς να αντιγράψεις κανέναν άλλο.

4# «Παίξε» με την δική σου πλατφόρμα: Αυτό που δεν καταλαβαίνουν αρκετοί στην εποχή μας, είναι ότι δεν γίνεται να χτίσεις μια αυτοκρατορία πάνω σε ενοικιαζόμενη Γη. Τα social media και το YouTube είναι καλά. Αλλά δεν θα πρέπει αν ξεχνάς ότι τα δεδομένα που έχεις εκεί δεν είναι στην κατοχή σου. Έχουμε δει, για παράδειγμα, FB Pages με 100.000 Likes να κλείνουν μέσα σε μια νύχτα. Και μετά έχεις πρόβλημα. Φρόντισε να έχεις πάντα και μια δική σου πλατφόρμα. Μπορεί να είναι ένα απλό blog. Ή ένα newsletter. Ένας χώρος που θα μπορούν όλοι να σε βρουν, πάντα. Από εκεί, ίσως μπορέσεις να έχεις και έσοδα. Είπαμε, θα είναι δικό σου και θα μπορείς να το διαχειριστείς όπως θες. Ίσως θα καταφέρεις να πουλάς… ακόμα και καπέλα.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × five =