αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις ψυχολογικές προκαταλήψεις που σε εμποδίζουν να κάνεις σωστές επενδυτικές κινήσεις

Τέσσερις ψυχολογικές προκαταλήψεις που σε εμποδίζουν να κάνεις σωστές επενδυτικές κινήσεις

Μπορούμε να μελετήσουμε και να απομνημονεύσουμε όλες τις θεωρίες που αναγράφονται στα οικονομικά βιβλία, αλλά τελικά, οι πραγματικές οικονομικές μας αποφάσεις δημιουργούν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ταμειακές ροές μας.

Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις επενδύσεις, οι οποίες συχνά απαιτούν την υπέρβαση πολλών προσωπικών προκαταλήψεων για να είναι επιτυχημένες.

Ευτυχώς, οι επενδύσεις δεν απαιτούν από εσάς να είστε ιδιοφυΐα. Αλλά είναι σημαντικό να εντοπίσετε τα πιο συνηθισμένα λάθη συμπεριφοράς.

Ακολουθούν 4 ψυχολογικές παγίδες στις οποίες μπορείτε να έχετε στο μυαλό την επόμενη φορά που πρόκειται να πάρετε μια επενδυτική απόφαση. Διορθώστε τη συμπεριφορά σας και δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αρχίσουν οι επενδύσεις σας να αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη.

1. Υπερβολική αυτοπεποίθηση

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση είναι μια καθιερωμένη προκατάληψη κατά την οποία ένα άτομο υπερεκτιμά την ικανότητά του να παίρνει καλές αποφάσεις. Προέρχεται από μια υποκειμενική πεποίθηση ότι οι δεξιότητες και οι ικανότητες κάποιου είναι καλύτερες από την αντικειμενική πραγματικότητα.

Σε μια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι το 82% των ανθρώπων θα ισχυρίζονταν ότι ανήκουν στο κορυφαίο 30% των ασφαλών οδηγών. Αλλά προφανώς, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς τους ανθρώπους κάνουν λάθος. Ένας επενδυτής με υπερβολική αυτοπεποίθηση, για παράδειγμα, πιθανότατα θα πίστευε ότι είναι καλός στο να επιλέγει κερδοφόρες μετοχές μετά από μια σειρά πρόσφατων νικών του, ακόμα κι αν η ιστορική του απόδοση παρουσιάζει σημαντικά περισσότερες απώλειες.

Ένας τρόπος για να ξεπεραστεί αυτή η μεροληψία είναι να καθιερωθεί και να ακολουθηθεί μια αντικειμενική διαδικασία κατά την ανάλυση των επενδύσεων. Να έχετε βασικούς δείκτες που θα σας οδηγήσουν σε ένα αντικειμενικό συμπέρασμα αντί να ακολουθείτε τη διαίσθησή σας. Και βεβαιωθείτε ότι τηρείτε το σύστημά σας, ειδικά όταν αισθάνεστε… σίγουροι για τον εαυτό σας.

2. Προκατάληψη μνήμης

Σε σχέση με την υπερβολική αυτοπεποίθηση, η προκατάληψη της μνήμης είναι όταν κάποιος επιλέγει να ξεχάσει ένα λάθος του παρελθόντος ή να προσπαθήσει να πει ότι δεν ήταν δικό του λάθος ή ότι δεν ήταν τόσο κακό όσο στην πραγματικότητα. Από την άλλη πλευρά, ένα άτομο μπορεί επίσης να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα σε μια πρόσφατη ανάμνηση από κάτι που συνέβη στο μακρινό παρελθόν, ειδικά αν τα πρόσφατα γεγονότα είναι θετικά.

Μια πολύ γνωστή θεωρία στην ψυχολογία είναι η γνωστική ασυμφωνία, η οποία υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται άβολα να έχουν δύο διαφορετικές απόψεις ή πεποιθήσεις ταυτόχρονα. Έτσι, όταν ένα άτομο κάνει π.χ. μια σειρά από κερδοφόρες συναλλαγές μετοχών, αυτό το άτομο θα έχει την τάση να σκέφτεται λιγότερο τα λάθη του παρελθόντος.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε κάτι τέτοιο είναι να τεκμηριώνετε τις επενδυτικές σας αποφάσεις, κάτι που περιλαμβάνει τους παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη κατά την πραγματοποίηση αυτών των επιλογών. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται μία πιο αντικειμενική ανάλυση της προηγούμενης απόδοσής σας. Και θα σας βοηθήσει να δείτε εάν η επενδυτική σας στρατηγική αποφέρει θετικά κέρδη μακροπρόθεσμα ή εάν έχετε απλώς μια τυχερή ζαριά.

3. Υπερβολική απαισιοδοξία

Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το αντίθετο του point No1. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε ότι η αγορά είναι ασταθής αυτή τη στιγμή και είναι δύσκολο να βρείτε καλές μετοχές. Όταν η τιμή αυτού που τελικά επιλέξατε πέφτει, κατηγορείτε την αγορά και όχι τόσο για την κακή σας ανάλυση.

Και οι δύο συμπεριφορές απομακρύνουν την εστίασή σας από τους πραγματικούς λόγους για την κακή οικονομική απόδοση της επένδυσης.

4. Αποφυγή απώλειας ως μόνιμος στόχος

Αυτή η προκατάληψη κάνει τους ανθρώπους να εστιάζουν στο να αποφύγουν τις απώλειες, αντί να αποκτούν κέρδη. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί προτιμούν να βάζουν τα χρήματά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις και επενδύσεις χαμηλού κινδύνου. Προτιμούν να μην χάσουν χρήματα, αντί να διακινδυνεύσουν ένα δυνητικά υψηλότερο κέρδος.

Η υγιής όρεξη για ρίσκο είναι σημαντική εάν θέλετε να έχετε σημαντικά κέρδη στις επενδύσεις σας. Τέλος, κατανοήστε ότι μια κακή απόφαση είναι διαφορετική από μια κακή έκβαση. Είναι ΟΚ να κάνετε ένα λάθος και να χάσετε χρήματα περιστασιακά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η καθαρή αξία όλων των επενδύσεών σας αυξάνεται συνεχώς και επιτυγχάνει τους οικονομικούς σας στόχους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − 10 =