αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις τρόποι σκέψης που σαμποτάρουν την ανάπτυξη σου. Μήπως έχεις κάποιον από αυτούς;

Τέσσερις τρόποι σκέψης που σαμποτάρουν την ανάπτυξη σου. Μήπως έχεις κάποιον από αυτούς;

Αν δεν βλέπετε την πρόοδο που θα θέλατε στη ζωή σας, θα μπορούσατε να έχετε κολλήσει με μη βοηθητικούς τρόπους σκέψης που σας εμποδίζουν να επιτύχετε την ανάπτυξη που θέλετε.

Οι άχρηστοι τρόποι σκέψης ή οι ‘γνωστικές στρεβλώσεις’ εμφανίζονται συνήθως σε περιόδους στρες. Αυτές είναι ακριβώς οι φορές που χρειαζόμαστε κάποια θετικότητα και χρήσιμους τρόπους για να πλοηγηθούμε σε δύσκολες καταστάσεις. Αλλά μερικές φορές είμαστε… οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού μας. Κολλάμε σε τρόπους σκέψης που μας σαμποτάρουν.

Το πρόβλημα είναι ότι αν συνεχίσουμε να κάνουμε αυτές τις άχρηστες σκέψεις, τότε τελικά φτάνουμε να πιστέψουμε ότι οι σκέψεις μας είναι μία πραγματικότητα. Μόλις συμβεί αυτό, αλλάζει το πως ενεργούμε μέσα στις καταστάσεις.

Εδώ είναι λοιπόν 4 τρόποι σκέψης που σαμποτάρουν την ανάπτυξη σου. Μήπως έχεις κάποιον από αυτούς;

1# «Εγώ φταίω για όλα»

Η ανάληψη ευθύνης όταν τα πράγματα πάνε στραβά είναι σίγουρα το σωστό. Αλλά το να κατηγορείς τον εαυτό σου για κάθε μικρό πράγμα που συμβαίνει, είναι ένας άχρηστος τρόπος σκέψης. Απλά φανταστείτε αν ένας φίλος ή αγαπημένος σας έλεγε συνέχεια ότι είστε loser. Τι θα αρχίζατε να πιστεύετε μετά από λίγο; Υποστήριξε τον εαυτό σου. Σε τελική ανάλυση, δεν θα αποκαλούσατε έναν φίλο ή αγαπημένο σας πρόσωπο loser κάθε μέρα, έτσι δεν είναι; Γιατί λοιπόν το κάνεις στον εαυτό σου;

2# Οι νίκες οφείλονται… στην τύχη

«Σε αυτό το τεστ έγραψα άριστα επειδή οι ερωτήσεις ήταν εύκολες». «Ήταν απλώς τύχη που μου πρότειναν δουλειά, πρέπει να ήταν απελπισμένοι». Ναι, είναι καλό να είμαστε ταπεινοί. Αλλά δεν πρέπει να υποτιμάμε τον εαυτό μας. Αυτό οδηγεί σε ένα άχρηστο στυλ σκέψης που ονομάζεται Binocular Effect, όπου ελαχιστοποιείτε τα χαρακτηριστικά σας και μεγεθύνετε τα χαρακτηριστικά των άλλων ανθρώπων. Κάνοντάς το αυτό, απαξιώνετε τις προσπάθειές σας, ενώ υπερεκτιμάτε τα επιτεύγματα των άλλων.

3# Γκρινιάζεις συνεχώς για το πρόβλημα, αλλά δεν το λύνεις

Το βλέπουμε συχνά και στην Ελλάδα. Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για τα προβλήματα που έχουν στη ζωή τους, αλλά… δεν κάνουν τίποτα για να τα λύσουν. Αν κάνετε κάτι τέτοιο, θα δείτε ότι οι σκέψεις σας να γίνονται όλο και πιο αρνητικές. Και το πρόβλημα μεγεθύνεται. Αντί να ανησυχείτε συνεχώς, δώστε στον εαυτό σας ένα χρονικό deadline για να βρείτε πρακτικές λύσεις.

4# Θες να έχεις πάντα δίκιο

«Δεν με νοιάζει τι πιστεύεις, έχω δίκιο σε αυτό». «Αυτό που θα έκανα εγώ είναι…», «Αυτό που έπρεπε να κάνεις είναι…».  Μήπως έχεις κάποιο άτομο στον κύκλο σου που δεν περιμένει μέχρι να ολοκληρώσετε την ιστορία σας. Και πάει αμέσως στην δικήτου version για το τι είναι σωστό και τι έπρεπε να είχες κάνει. Ακόμα χειρότερα αν είσαι εσύ ένα τέτοιο άτομο. Το να έχεις δίκιο όλη την ώρα μπορεί να σε κάνει να νιώθεις καλά, αλλά πραγματικά σπάει τα νεύρα των άλλων. Προσπάθησε να είσαι πιο ανοιχτόμυαλος και δες αν μπορείς να μάθεις κάτι νέο. Στατιστικά, δεν μπορείς να έχεις πάντα δίκιο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 − five =