αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις τρόποι με τους οποίους σαμποτάρεις τον εαυτό σου

Τέσσερις τρόποι με τους οποίους σαμποτάρεις τον εαυτό σου

Μερικές φορές δεν χρειάζεται να έρθει κάποιος άλλος για να μας φράξει τον δρόμο προς τον στόχο που έχουμε θέσει. Ούτε παίζει ρόλο κάποιος άλλος εξωγενής παράγοντας. Αλλά… σαμποτάρουμε μόνοι μας τον εαυτό μας.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι πολλές φορές δεν διακρίνουμε ότι έχουμε κάνει εμείς το λάθος έτσι ώστε να το διορθώσουμε, αλλά πάμε στην εύκολη λύση που είναι να ρίξουμε το φταίξιμο… σε άλλους. Από την αντίπερα όχθη, οι άνθρωποι που φτάνουν σε μεγάλες επιτυχίες αναγνωρίζουν τα λάθη τους, τα αναλύουν και προσπαθούν να τα αποτρέψουν στο μέλλον. Μια διαδικασία που απαιτεί βέβαια ειλικρινή αυτοαξιολόγηση.

Αλλά πως μπορείς να ξέρεις ότι σαμποτάρεις τον εαυτό σου, έτσι ώστε να δράσεις κατάλληλα; Εδώ είναι 4 συνηθισμένοι τρόποι. Μήπως έχεις κάποιες από αυτές τις κακές συνήθειες;

1# Συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Ζούμε σε μια υπερ-ανταγωνιστική κοινωνία. Και είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα να συγκρίνεις συνεχώς τον εαυτό σου με άλλους. Ναι, είναι αναμφισβήτητα σημαντικό να γνωρίζεις τι κάνει ο ανταγωνισμός στο επαγγελματικό σου πεδίο, αλλά η υπερβολική εστίαση σε άλλους φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Μπορεί να σε αποπροσανατολίσει και να ρου ρίξει την αυτοπεποίθηση. Αντί για αυτό εστίασε στον εαυτό σου. Και προσπάθησε να είσαι καλύτερος από ότι ήσουν χτες. Εάν σκεφτείς τον εαυτό σου ως τον κύριο ανταγωνιστή σου και αν εργάζεσαι πάντα για να νικήσεις τη χθεσινή εκδοχή του εαυτού σου, είναι πιο πιθανό να φτάσεις στον τελικό προορισμό σου.

2# Δεν παίρνεις ρίσκα. Οι περισσότεροι άνθρωποι -ειδικά όταν φτάσουν σε έναν ικανοποιητικό βαθμό επιτυχίας- επαναπαύονται μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια που τους κάνουν να νιώθουν άνετα. Δεν ρισκάρουν τίποτα από εκεί και πέρα και δεν είναι διατεθειμένοι να… ζοριστούν παραπάνω. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι όμως επεκτείνουν συνεχώς τα όρια τους. Οι προηγούμενες νίκες είναι σημαντικές για τη μελλοντική επιτυχία, καθώς αυτές οι νίκες μπορούν να σε εφοδιάσουν με την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να πετύχεις τους νέους στόχους σου. Αλλά αν αφιερώνεις πολύ χρόνο στο να νοσταλγείς για τα επιτεύγματα του προηγούμενου έτους, μάλλον θα μείνεις εκεί στάσιμος για πάντα. Και μη φοβάσαι την αποτυχία. Μερικές φορές, η ανάληψη ρίσκων φέρνει αποτυχίες. Όμως είναι αυτές οι αποτυχίες που μπορούν να σου δώσουν τα χρήσιμα μαθήματα για να πας ψηλότερα. Αρκεί να αξιοποιήσεις σωστά τις νέες γνώσεις που πήρες.

3# Υποκύπτεις στους περισπασμούς. Ναι, ζούμε επίσης στην εποχή των αμέτρητων περισπασμών. Δες το πιο απλό: Ένα smartphone μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της συνδεσιμότητας, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια τεράστια πηγή περισπασμών. Social media, viral βίντεο και αμέτρητες ειδοποιήσεις τραβούν την προσοχή σου κάθε λεπτό της ημέρας. Μην τα αφήνεις να κλέβουν τον χρόνο σου. Ένα καλό tip είναι να ορίζεις συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια κάθε ημέρα, μέσα στα οποία θα ασχολείσαι με πράγματα σαν αυτά. Ακόμα και το τσεκάρισμα των emails μπορεί να γίνει μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο κάθε ημέρα.

4# Αδράνεια. Ένα point που ίσως παίζει ακόμα μεγαλύτερη σημασία από τα προηγούμενα. Η αδράνεια μπορεί να σε κρατήσει μακριά από τους στόχους σου. Το κάνουμε συχνά. Ειδικά όταν είμαστε μπροστά σε μεγάλα projects και αποφάσεις. Δεν ξέρουμε πως να ξεκινήσουμε, βλέποντας ένα μεγάλο… βουνό μπροστά. Τι μπορείς να κάνεις για να μην μπεις σε έναν φαύλο κύκλο αναβλητικότητας; «Σπάσε» τα μεγάλα projects σε μικρότερα κομμάτια. Μπορείς επίσης να αναθέσεις κάποια κομμάτια της δουλειάς σε άλλους ή να ζητήσεις βοήθεια. Βάλε συγκεκριμένα deadlines. Και φυσικά πάντα είναι σημαντικό να κάνεις το πρώτο βήμα. Ξεκίνα σήμερα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + five =