αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις τρόποι με τους οποίους δημιουργείς αρνητικές σκέψεις στο μυαλό σου (και πως να σταματήσεις)

Τέσσερις τρόποι με τους οποίους δημιουργείς αρνητικές σκέψεις στο μυαλό σου (και πως να σταματήσεις)

Δεν είναι μυστικό ότι ο τρόπος που επικοινωνούμε με τον εαυτό μας παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που βλέπουμε και βιώνουμε τον κόσμο γύρω μας. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσέχουμε αυτές τις… εσωτερικές συζητήσεις που κάνουμε σε τακτική βάση.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένας διακόπτης για να απενεργοποιήσουμε εντελώς την αρνητική συνομιλία με τον εαυτό μας, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να το διαχειριζόμαστε σωστά.

Το δύσκολο πράγμα με τo αρνητικό self-talk είναι ότι μπορεί να εμφανιστεί… σε πολλές μορφές. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, υπάρχουν τέσσερις κύριες μορφές: «Αυτομαστίγωμα», φιλτράρισμα, καταστροφολογία και πόλωση. Το αμερικανικό FastCompany αναλύει κάθε μια από αυτές και παραθέτει μερικά χρήσιμα tips.

Για όλα… φταις εσύ

Εάν συμβεί κάτι κακό, αυτομάτως κατηγορείτε τον εαυτό σας.

Για παράδειγμα: Αν στείλετε μήνυμα στην ομαδική συνομιλία και όλοι χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να απαντήσουν από το κανονικό, αρχίζετε να σκέφτεστε: «Όλοι μάλλον είναι θυμωμένοι μαζί μου» ή «προφανώς δεν θέλουν να είναι πια φίλοι μαζί μου». Όταν, στην πραγματικότητα, όλοι θα μπορούσαν απλώς να έχουν μια πολύ κουραστική μέρα.

Ρώτα τον εαυτό σου:

Υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη σκέψη;
Είναι η σκέψη αληθινή ή απλώς η ερμηνεία μου;

Στη συνέχεια, σκεφτείτε μια εναλλακτική εξήγηση για να σβήσετε την αρνητική σκέψη. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι φταίτε εσείς αν κάτι πάει στραβά ή φαίνεται διαφορετικό από το κανονικό – κάντε ένα βήμα πίσω. Αναπνεύστε βαθιά και δείτε την κατάσταση από έξω.

Φιλτράρισμα

Με το φιλτράρισμα, μεγεθύνετε τις αρνητικές πτυχές μιας κατάστασης και φιλτράρετε όλες τις θετικές. Για παράδειγμα: Εάν προσπαθείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και να βγείτε εκτός μπάτζετ κατά 50 $, μπορεί να κατηγορήσετε τον εαυτό σας παρά το γεγονός ότι εξακολουθείτε να αποταμιεύετε 200 $.

Κάθε επίτευγμα, ανεξάρτητα από το αν είναι μεγάλο ή μικρό, μπορεί να ξεπεράσει το Χ αρνητικό στοιχείο. Όταν αρχίσετε να βλέπετε το ποτήρι ως μισογεμάτο, αντί για μισοάδειο, η ζωή θα σας ανταμείψει.

Εάν πιάνετε το εαυτό σας να φιλτράρει, προσπαθήστε να σημειώσετε όλα τα πράγματα που έχουν πάει καλά πρόσφατα. Θα αρχίσετε σιγά σιγά να συνειδητοποιείτε ότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται.

Καταστροφολογία

Με την καταστροφολογία, αυτόματα σκέφτεσαι τα χειρότερα. Για παράδειγμα: Στο δρόμο για το γραφείο, το τρένο σταματά ξαφνικά και αμέσως υποθέτετε ότι θα… μείνετε κολλημένοι για ώρες.

Όταν προκύψει κάτι τέτοιο, είναι χρήσιμο να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Αυτό περιλαμβάνει τη σκέψη: «Πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό;». Λαμβάνοντας υπόψη άλλα πιθανά αποτελέσματα και τη διάκριση μεταξύ μίας απλά άβολης κατάστασης και της καταστροφής.

Μπορεί ένα τρένο που έχει σταματήσει να μείνει κολλημένο για ώρες; Και, αν ναι, δεν θα ήσασταν ΟΚ μακροπρόθεσμα; Αυτή είναι μια άλλη περίπτωση στην οποία μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να κάνετε ένα βήμα πίσω για να δείτε μια κατάσταση για αυτό που πραγματικά είναι.

Πόλωση

Με την πόλωση, βλέπετε τα πράγματα μόνο είτε ως καλά είτε ως κακά. Δεν υπάρχει μέση λύση. Είναι η αίσθηση ότι πρέπει να είσαι τέλειος ή είσαι εντελώς αποτυχημένος. Για παράδειγμα: Αν ξυπνάτε νωρίς όλη την εβδομάδα και ένα πρωί νιώθετε την ανάγκη να πατήσετε snooze button. Ξαφνικά, νιώθετε ότι έχετε γίνει τεμπέληδες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας με καλοσύνη. Εάν δεν κάνετε κάτι τέλεια, πείτε στον εαυτό σας ότι είστε άνθρωπος. Όλοι κάνουμε λάθη. Και μερικές φορές, αυτό που θεωρούμε λάθος μπορεί να γίνει μάθημα ή κίνητρο για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − eight =