14/12/24

Τέσσερις τρόποι για να αποκτήσεις στρατηγική σκέψη

Στρατηγική σκέψη σημαίνει να είσαι δημιουργικός, ανοιχτόμυαλος, προσανατολισμένος στο μέλλον και πρόθυμος να πάρεις ρίσκα. Οι συμβατικοί τύποι τείνουν να είναι πιο αντιδραστικοί, άκαμπτοι και εστιασμένοι σε βραχυπρόθεσμα προβλήματα.

Αλλά πώς θα αποκτήσετε στρατηγική σκέψη αν δεν την έχετε; Εδώ είναι 4 τρόποι. Θα σε βοηθήσουν να δεις τον κόσμο διαφορετικά. Και να κινηθείς διαφορετικά.

1. Να είσαι ευέλικτος

Οι στρατηγικοί στοχαστές κάνουν σχέδια και θέτουν στόχους, αλλά είναι και ευέλικτοι. Εάν τα σχέδια χρειάζονται αλλαγή, θα τα αναθεωρήσουν. Δεν κολλάνε σε άκαμπτα πρότυπα λειτουργίας που περιορίζουν την ικανότητά τους να βλέπουν νέες ευκαιρίες και νέες κατευθύνσεις.

2. Επίγνωση και οξυδέρκεια

Οι στρατηγικοί στοχαστές είναι πολύ συνειδητοποιημένοι και οξυδερκείς. Βλέπουν πράγματα που προσπερνούν οι άλλοι. Αυτό τους βοηθά να είναι υπέροχοι με τους ανθρώπους και επίσης να βλέπουν ευκαιρίες που χάνουν οι άλλοι. Βλέπουν τις λεπτές ενδείξεις για να καταλήξουν σε νέες αντιλήψεις για το πώς να κάνουν τα πράγματα να λειτουργούν καλύτερα στο μέλλον.

3. Μάθηση, μάθηση, μάθηση

Η δέσμευση να μαθαίνουν πάντα, είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των μεγάλων δημιουργικών στοχαστών. Γνωρίζουν ότι μαθαίνουν από κάθε εμπειρία, έτσι δεν φοβούνται τα λάθη τόσο πολύ όσο οι συμβατικοί τύποι. Η περιέργειά τους για τον κόσμο σημαίνει ότι πάντα μαθαίνουν και εξερευνούν νέες ιδέες.

4. Αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας

Οι στρατηγικοί στοχαστές γνωρίζουν ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για να αφομοιώσει τις πληροφορίες. Έτσι αφιερώνουν χρόνο για τον εαυτό τους. Αυτό τους βοηθά να ξεκουραστούν και να είναι στην κορυφή της απόδοσης τους. Αλλά επιτρέπει επίσης στον εγκέφαλο να κάνει νέες συνδέσεις και να κοσκινίζει τις πληροφορίες. Αυτή η ανάγκη του εγκεφάλου να έχει χρόνο για να αφομοιώσει και να αναλύσει τις πληροφορίες είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τις καλύτερες ιδέες τους όταν περπατούν, οδηγούν ή κάνουν ντους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Steve Jobs και ο Albert Einstein εφάρμοζαν το κόνσεπτ του «νεκρού χρόνου». Και αύξαναν τη δημιουργικότητα τους

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seven + 10 =