αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις τρόποι για να αντιμετωπίσεις την κριτική

Τέσσερις τρόποι για να αντιμετωπίσεις την κριτική

Το βλέπουμε πολύ έντονα- ειδικά στα social media. Όλοι… έχουν άποψη για όλα. Και φυσικά όλοι είναι έτοιμοι να κάνουν κριτική.

Κάτι τέτοιο ισχύει και αν ξεκινήσεις ένα δικό σου project. Συμβαίνει στις μικρές startups, συμβαίνει και στους μεγαλύτερους business leaders του κόσμου (δες πόση κριτική δέχεται π.χ. ο Elon Musk). Αλλά πως μπορείς να το διαχειριστείς όλο αυτό και να συνεχίσεις τη διαδρομή σου; Τώρα θα δούμε 4 «γρήγορα» tips.

1# Δες την πηγή: Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στη λήψη σχολίων από έναν ξένο, σε σύγκριση με κάποιον που γνωρίζεις. Ένα άγνωστο άτομο μπορεί να σε επικρίνει γιατί δεν καταλαβαίνει τι κάνεις ή γιατί η κριτική τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα. Από την άλλη, ένας φίλος είναι πιο πιθανό να θέλει το καλό σου, και για αυτό παραθέτει τη γνώμη του. Είναι σημαντικό να δεις ποιος σου κάνει κριτική, και αν αυτό το άτομο έχει εμπειρία πάνω στο εκάστοτε θέμα. Μην αφήνεις τα «άχρηστα» σχόλια να σε επηρεάσουν.

2# Δες την «μεγάλη εικόνα». Είναι κάτι πολύ χρήσιμο και για τους δημιουργούς περιεχομένου- οι οποίοι συνήθως δέχονται (και) αρνητικά σχόλια. Τι πρέπει να κάνεις; Προσπάθησε να δεις την «μεγάλη εικόνα». Αν, για παράδειγμα, δημοσιεύσεις ένα άρθρο, αυτό διαβαστεί από 20.000 ανθρώπους και οι 5, 8 ή 10 από αυτούς σχολιάσουν αρνητικά, μάλλον δεν είναι και τόσο μεγάλο το κακό. Σκέψου το: Είναι οι 5 από τους 20.000 αναγνώστες. Μπορεί αυτοί οι 5 να κάνουν περισσότερο θόρυβο, ωστόσο βλέποντας καθαρά τους αριθμούς θα καταλάβεις ότι υπάρχουν ακόμα 19.995 αναγνώστες στους οποίους είτε τους άρεσε το άρθρο σου, είτε τους φάνηκε απλά μέτριο-αδιάφορο. Μην εστιάζεις λοιπόν σε μια πολύ μικρή μειοψηφία.

2# Αγνόησε τους: Πολλές φορές, όταν μας κάνουν κριτική προσπαθούμε να εξηγήσουμε στην άλλη πλευρά τα επιχειρήματα μας και να την πείσουμε. Κάποιες φορές απλά είναι άδικος κόπος. Το πιο πιθανό είναι ότι θα καταλήξεις απογοητευμένος και κουρασμένος. Ο άλλος δεν θα πεισθεί, ότι κι αν του πεις. Είναι προτιμότερο να τον ευχαριστήσεις που παρέθεσε την γνώμη του, και απλά να πας παρακάτω. Να ξέρεις πως όταν κάνεις επιλογές που βγαίνουν έξω από τον «συνηθισμένο δρόμο» θα δεχτείς κριτική.

3# Συνήθως, το πρόβλημα έχει να κάνει με αυτούς, όχι εσένα: Πολλές φορές, οι άνθρωποι σου κάνουν κριτική επειδή κάτι δεν πάει καλά στην δική τους ζωή. Μπορεί οι ίδιοι να μην έχουν πετύχει τους στόχους τους. Μπορεί απλά να είχαν μια κακή ημέρα. Και βρίσκουν την ευκαιρία να βγάλουν όλη την αρνητικότητα σε εσένα. Μπορεί οι ίδιοι άνθρωποι, κάποια άλλη ημέρα, να είναι πολύ πιο φιλικοί και συζητήσιμοι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + 1 =