αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤέσσερις τακτικές για να μην ξεμένεις από χρήματα στο τέλος του μήνα

Τέσσερις τακτικές για να μην ξεμένεις από χρήματα στο τέλος του μήνα

Ίσως είσαι από αυτούς που ξεμένουν από χρήματα στο τέλος του μήνα. Και ενώ το εισόδημα που έχεις παίζει ρόλο, υπάρχει κάτι ακόμα σημαντικό: Το πως διαχειρίζεσαι τα χρήματα σου.

Αρκετοί είναι αυτοί που σπαταλούν χρήματα… χωρίς να το καταλάβουν. Και κάπως έτσι ξεμένουν από χρήματα πριν τελειώσει ο μήνας. Εδώ είναι 4 τακτικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις μια πιο σωστή διαχείριση.

Η μέθοδος “50/30/20”

Η συγκεκριμένη μέθοδος απευθύνεται σε εκείνους που διαθέτουν ένα σταθερό εισόδημα, αλλά δεν καταφέρνουν να αποταμιεύσουν χρήματα. Αυτό που πρέπει να κάνεις, αν ανήκεις σ’ αυτή τη κατηγορία, είναι να υπολογίσεις ότι το 50% του μισθού σου θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών, όπως οι λογαριασμοί και η τροφή.

Παράλληλα, θα υπολογίσεις ποιο είναι το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του μισθού σου, προκειμένου να το διαθέσεις σε λιγότερο σημαντικά πράγματα για την διαβίωσή του, όπως ο ρουχισμός, η διασκέδαση και η συνδρομές στα ιδιωτικά κανάλια. Τέλος, υπολόγισε πιο είναι το ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του μισθού σου και άφησέ το στην άκρη για ώρα ανάγκης.

Η “απλή” μέθοδος

Η δεύτερη μέθοδος απευθύνεται σε εκείνους που δεν τους αρέσει να βάζουν αυστηρούς κανόνες στον εαυτό τους.

Η “απλή” μέθοδος προτείνει τον διαχωρισμό του budget σε δυο μέρη, τα μόνιμα έξοδα και όλα τα υπόλοιπα. Ως μόνιμα έξοδα ορίζεται το ποσό που ξοδεύεις για τα απαραίτητα, τροφή- λογαριασμούς, ενώ ως “όλα τα άλλα” ορίζεται η διασκέδαση και οι αγορές, χωρίς τις οποίες μπορείς να ζήσεις.

Η μέθοδος του “βασικού budget”

H τρίτη μέθοδος απευθύνεται σε εκείνους που διαθέτουν σταθερό εισόδημα και είναι έτοιμη να κάνουν θυσίες για να βάλουν χρήματα στην άκρη.

Το πρώτο βήμα για τη μέθοδο του “βασικού budget” είναι να πάρεις μολύβι και χαρτί και να υπολογίσεις πόσα ξοδεύεις για να καλύψεις τις βασικές σου ανάγκες. Μετά τον υπολογισμό έρχεται το μίνιμουμ budget που μπορείς να διαθέσεις για την κάλυψη των αναγκών αυτών, έτσι από τα χρήματα που αφήνεις στην άκρη μπορείς να διαθέσεις κάποιο ποσό για να κακομάθεις λίγο τον εαυτό σου.

Η μέθοδος του εβδομαδιαίου “επιδόματος”

Η τελευταία μέθοδος για να αποταμιεύσεις χρήματα αφορά εκείνους που μένουν, ξαφνικά, χωρίς ρευστό αρκετές ημέρες πριν από την πληρωμή τους.

Και σ’ αυτή τη μέθοδο θα πρέπει να υπολογίσεις πόσα χρήματα ξοδεύεις το μήνα και πόσα θέλεις να αποταμιεύσεις. Το επόμενο βήμα είναι να μοιράσεις το πρώτο ποσό σε τέσσερις εβδομάδες, δίνοντας στον εαυτό σου ένα εβδομαδιαίο “επίδομα”, το οποίο μπορείς να ξοδεύεις όπως επιθυμείς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως απαγορεύεται να ξεπεράσεις το όριο των μηναίων εξόδων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 17 =