αρχικηVIRALΤέσσερις συνήθειες των δυστυχισμένων ανθρώπων: Εξηγεί ένας συγγραφέας που παρατήρησε τις ζωές τους

Τέσσερις συνήθειες των δυστυχισμένων ανθρώπων: Εξηγεί ένας συγγραφέας που παρατήρησε τις ζωές τους

Τελικά τι είναι αυτό που μπορεί να λειτουργήσει ως «βαρίδι» και να σε οδηγήσει στη δυστυχία; O Henrik Edberg, συγγραφέας του best seller «Η τέχνη της χαλαρής δημιουργικότητας» πέρασε πολλά χρόνια παρατηρώντας ανθρώπους που ισχυρίζονταν ότι ζουν δυστυχισμένες ζωές.

Κατηγοριοποίησε κάποια μοτίβα συμπεριφοράς ανθρώπων, που χωρίς να το ξέρουν, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να δυστυχήσουν, για να ανακόψουν ευκαιρίες και να σαμποτάρουν οι ίδιοι τα όνειρα τους. Εδώ είναι λοιπόν 4 συνήθειες που έχουν οι δυστυχισμένοι άνθρωποι. Μήπως βλέπεις κάποιες από αυτές στον εαυτό σου;

Μανία για τελειότητα

Υπάρχει μία κατηγορία ανθρώπων που αδυνατεί να νιώσει έστω και λίγο καλά, αν το… τραπεζομάντηλο δεν στρώθηκε σωστά ή αν υπάρχει ορθογραφικό λάθος σ’ εκείνο το επαγγελματικό mail που έστειλε το πρωί. Πρόκειται για ανθρώπους που η αυτοπεποίθηση τους «κρέμεται» μόνο από την τελειότητα και γκρεμίζεται κάθε φορά που ένα μικρό ή μεγαλύτερο λάθος σαμποτάρει τον τέλειο κόσμο τους. Πώς ξεπερνιέται αυτό; Με το να «εκπαιδεύει» κανείς τον εαυτό του στα ξεκάθαρα όρια και στο τι μπορεί να ελέγξει μέσα στην ημέρα του.

Εστιάζουν μόνο στην αρνητική κριτική

Και γενικά, κολυμπώντας σε μια θάλασσα άρνησης. Αυτό το είδος ανθρώπων θα «κολλήσει» στην αρνητική κριτική, χωρίς να εξετάσει ποιός την ασκεί, θα ψαχτεί για ελαττώματα στη δουλειά, στη συμπεριφορά, στις σχέσεις του, θα εντοπίσει πάντα το αρνητικό. Ο συγγραφέας φτάνει στο σημείο να υποστηρίξει ότι αυτό είναι και ένα είδος αντίδρασης, στο οποίο μας εκπαιδεύει ο κόσμος των media. Με το να εστιάζουμε μόνο στις κακές ειδήσεις, εκπαιδευόμαστε να λειτουργούμε έτσι και στη ζωή μας. Τι συνιστά; Να κλείσουμε για λίγο την τηλεόραση και να αποκτήσουμε «πάρε – δώσε» με τους ανθρώπους μας γύρω μας. Επίσης τα χόμπι, όπως η κηπουρική ή άλλες δημιουργικές δραστηριότητες μπορούν να μας βοηθήσουν.

Κολλημένοι στο παρελθόν, φοβισμένοι για το μέλλον

…Και απόντες από το παρόν. Κάθε παλιό λάθος, κάθε αποτυχία, κάθε στραβοπάτημα δεν ξεχνιέται ποτέ από κάποιους ανθρώπους. Και μέχρι ενός σημείου, αυτό είναι σωστό λέει ο Edberg. Αλλά, όταν αρχίζει να λειτουργεί ως φρένο στο «τώρα», τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Άνθρωποι με τέτοιου είδους στάση ζωής, φοβούνται το μέλλον, δεν ρισκάρουν ποτέ, ζουν με ένα μόνιμο άγχος ότι κάτι κακό ξημερώνει. Πώς απαλλάσσεται κανείς από αυτή τη συνήθεια; Ανακαλύπτοντας την αστεία ή τη γόνιμη πλευρά κάθε παλιού λάθους και προχωρώντας μπροστά.

Ζηλεύουν τους άλλους

Δεν είναι κάτι που γίνεται επίτηδες. Συμβαίνει, αναφέρει ο συγγραφέας. Η ζήλια και το παράπονο ότι κάτι δεν πήγε καλά μ’ εμάς, ότι η ζωή μας χρωστάει μια ευκαιρία, είναι πράγματα που μπορούν να μας κρατήσουν πίσω. Μην συγκρίνεσαι μόνιμα με τους άλλους. Το να παραμένει κανείς «κολλημένος» στις ζωές των άλλων είναι κάτι που προσυπογράφει τη δυστυχία του. Θέλει λίγο νεύρο παραπάνω, λέει ο συγγραφέας, λίγο να θυμώσει κανείς, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να τη φτάσει εκεί που θέλει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − thirteen =