αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤέσσερις συμβουλές για να προστατεύσετε το email σας από αυτούς που θέλουν να το παραβιάσουν

Τέσσερις συμβουλές για να προστατεύσετε το email σας από αυτούς που θέλουν να το παραβιάσουν

Συχνά ακούμε για παραβιάσεις email, τηλεφώνων ή accounts που έχουμε όλοι σε online πλατφόρμες. Με ένα μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητας των ανθρώπων να είναι πλέον online, τέτοιες επιθέσεις από χάκερ μάλλον είναι αδύνατο να εξαφανιστούν. Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε;

Εδώ είναι 4 συμβουλές για να προστατεύσετε το email σας από αυτούς που θέλουν να το παραβιάσουν.

1. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστούς email λογαριασμούς

Οι περισσότεροι χρήστες έχουν έναν κεντρικό λογαριασμό email για όλη την προσωπική τους δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι ειδοποιήσεις κοινωνικών μέσων, οι εγγραφές ιστότοπων, τα ενημερωτικά δελτία, οι αποδείξεις, τα μηνύματα, οι επαναφορές κωδικού πρόσβασης και πολλά άλλα αποστέλλονται στο ίδιο email.

Έχοντας τα πάντα σε ένα μέρος σημαίνει ότι εάν αυτό το μέρος αποτύχει, θα χάσετε όλα όσα σχετίζονται με αυτό. Εάν κάποιος το παραβιάσει, θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε όλα τα παραπάνω είδη μέσων. Και να θυμάστε ότι όταν επαναφέρετε έναν κωδικό πρόσβασης στους περισσότερους ιστότοπους, ο σύνδεσμος για την επαλήθευσης της επαναφοράς πηγαίνει στο email σας. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε κάποιον να σας κλειδώσει έξω από όλους τους λογαριασμούς σας.

Για την εξάλειψη αυτής της πιθανότητας, είναι έξυπνη ιδέα να χρησιμοποιείτε ξεχωριστούς λογαριασμούς email για διαφορετικούς σκοπούς. Αυτό θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε την ασφάλειά σας περιορίζοντας τη ζημιά που μπορεί να κάνει κάποιος, με το να σπάσει έναν λογαριασμό. Είναι ακόμα καλύτερο αν χρησιμοποιείτε ασφαλείς υπηρεσίες email, για τους πιο σημαντικούς λογαριασμούς σας.

2. Ορίστε για κάθε email έναν μοναδικό, ισχυρό κωδικό πρόσβασης

Ανεξάρτητα από το αν έχετε κολλήσει σε έναν λογαριασμό email ή χρησιμοποιείτε πολλαπλούς, όπως σας προτείνουμε παραπάνω, είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύσετε τον καθένα από αυτά με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Η επαναχρησιμοποίηση του ίδιου κωδικού πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς αποτελεί μείζονα ευπάθεια. Εάν ένας εισβολέας σπάσει έναν κωδικό πρόσβασης, σίγουρα θα τον δοκιμάσει σε άλλους λογαριασμούς σας.

Αν και φαίνεται απλό, πολλοί άνθρωποι δεν ακολουθούν αυτές τις βασικές συμβουλές. Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την ασφάλειά σας σε αυτόν τον τομέα είναι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Αυτοί σας επιτρέπουν να δημιουργείτε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό, που δεν θα χρειάζεται να θυμάστε.

3. Ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων

Μαζί με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης, πιθανότατα έχετε ακούσει στο παρελθόν  συμβουλές σχετικά με τη χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Το γνωρίζουμε ότι είναι λίγο άβολο στην χρήση του, αλλά αυξάνει δραστικά την ασφάλεια του λογαριασμού σας. Εκτός από τον κωδικό πρόσβασής σας, το 2FA απαιτεί έναν δευτερεύοντα κωδικό (συνήθως από το τηλέφωνό σας) για να συνδεθείτε.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, επειδή το email σας είναι το κλειδί για κάθε άλλο λογαριασμό, θα πρέπει τουλάχιστον να χρησιμοποιήσετε το 2FA στο email ακόμα κι αν δεν το έχετε ενεργοποιήσετε πουθενά αλλού.

4. Προσοχή στις απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος

Οι νόμιμες εταιρείες δεν θα σας ζητήσουν τον κωδικό πρόσβασής σας ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες μέσω email. Παρόλο που ενδέχεται να μπορείτε να εντοπίσετε καταφανείς προσπάθειες για κλοπή των πληροφοριών σας, οι απατεώνες έχουν βελτιωθεί στη δημιουργία πειστικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ψαρέματος.

Συνήθως, τα ηλεκτρονικά μηνύματα “ψαρέματος” ισχυρίζονται ότι προέρχονται από νόμιμη οντότητα (όπως Amazon, Apple, PayPal ή παρόμοια) και σας λένε ότι κάτι δεν πάει καλά με τον λογαριασμό σας. Σας ζητούν να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο που οδηγεί σε έναν ψεύτικο ιστότοπο. Εάν εισαγάγετε τα διαπιστευτήριά σας εκεί για να “επιβεβαιώσετε” τις πληροφορίες, παραδίδετε πραγματικά τα δεδομένα σας στους κλέφτες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + 13 =