αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις στρατηγικές για να είσαι ευέλικτος σε μία απρόβλεπτη εποχή

Τέσσερις στρατηγικές για να είσαι ευέλικτος σε μία απρόβλεπτη εποχή

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ζούμε σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και αστάθεια στην αγορά, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις επιχειρήσεις, τις startups, τους freelancers και τους εργαζομένους να παραμείνουν εντός δρόμου. Η προσαρμογή στο διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό κλίμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με τις σωστές στρατηγικές είναι δυνατό να ευδοκιμήσουμε μέσα σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον.

Εδώ είναι 4 στρατηγικές που μπορείς να εφαρμόσεις, όπως τις παραθέτει το αμερικανικό Entrepreneur.com.

1. Βάλε τα αυγά σου… σε πολλά καλάθια

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τον μετριασμό του ρίσκου σε περιόδους αστάθειας είναι η διαφοροποίηση των επενδύσεων σε πολλαπλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων και μετρητών. Αυτή η στρατηγική συμβάλλει στη μείωση της έκθεσης σε ξαφνικές πτώσεις σε οποιαδήποτε μεμονωμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, ενώ επιτρέπει επίσης την πρόσβαση σε διαφορετικούς τύπους αποδόσεων όταν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία αποδίδουν καλύτερα από άλλα λόγω μεταβαλλόμενων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως αλλαγές επιτοκίων ή διακυμάνσεις νομισμάτων.

Κατανέμοντας τις επενδύσεις τους σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, οι εταιρείες ή οι επαγγελματίες μπορούν να εξισορροπήσουν τα χαρτοφυλάκια τους, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται παρά τους αντίθετους… ανέμους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν, λόγω εξωτερικών πηγών ή από τον δικό τους κλάδο.

Θυμήσου και το άρθρο: Έξι πηγές εισοδήματος που μπορείς να έχεις ενώ παράλληλα ταξιδεύεις.

2. Διαχειριστείτε κατάλληλα τον κίνδυνο

Εκτός από τη διαφοροποίηση των επενδύσεων, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες πρέπει επίσης να διαχειρίζονται κατάλληλα το ρίσκο σε περιόδους αναταραχής της αγοράς, βάζοντας όρια στα βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα τους και κάνοντας σωστή διαχείριση στα long positions.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν ότι δεν εκτίθενται υπερβολικά σε περιόδους σημαντικής μεταβολής των τιμών ή ότι δεν θα υποστούν υπερβολικές απώλειες λόγω απρόβλεπτων γεγονότων, όπως κραχ ή ξαφνικές μετατοπίσεις του συναισθήματος των επενδυτών προς μια συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων ή τομέα.

Η διαχείριση ρίσκου περιλαμβάνει επίσης την παρακολούθηση γεγονότων τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τις αγορές, και την τακτική αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων σε σχέση με προκαθορισμένα όρια κινδύνου, ώστε να μπορούν να γίνουν ανάλογες προσαρμογές, εάν χρειαστεί.

3. Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες

Ενώ η σωστή διαχείριση του ρίσκου θα πρέπει πάντα να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις και επαγγελματίες που επιθυμούν να ευημερήσουν σε μια απρόβλεπτη περίοδο, δεν θα πρέπει να παραβλέπονται και οι ευκαιρίες. Σε περιόδους αυξημένης αστάθειας, μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμες ευκαιρίες για εταιρείες και επαγγελματίες που είναι πρόθυμες να αναλάβουν υπολογισμένα ρίσκα. Για παράδειγμα, βλέπουμε εταιρίες να πραγματοποιούν στρατηγικές εξαγορές που θα τις βοηθήσουν να αποκτήσουν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία ενώ οι ανταγωνιστές περιορίζουν τις εργασίες τους λόγω έλλειψης ρευστότητας που προκαλείται λόγω της μειωμένης ζήτησης από τους πελάτες. Οι τακτικές προσεγγίσεις όπως αυτές απαιτούν προσεκτική αξιολόγηση εκ των προτέρων, αλλά, εάν γίνουν σωστά, θα μπορούσαν να αποφέρουν ελκυστικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα.

4. Διατηρήστε πειθαρχία και επιμείνετε

Τέλος, η ανθεκτικότητα είναι το κλειδί για την πλοήγηση σε απρόβλεπτες εποχές. Οι εταιρείες ή οι επαγγελματίες πρέπει να διατηρούν πειθαρχία, τηρώντας συγκεκριμένα σχέδια, αποφεύγοντας σπασμωδικές αντιδράσεις, απέχοντας από συναισθηματικές αποφάσεις, διατηρώντας σαφείς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, αναζητώντας συμβουλές από ειδικούς όταν χρειάζεται, αναλαμβάνοντας υπολογισμένα ρίσκα όπου ενδείκνυται, διατηρώντας τα ταμειακά αποθέματα σε επαρκή επίπεδα και παραμένοντας ενημερωμένοι για τις εξελίξεις.

Όλα αυτά τα μέτρα σε συνδυασμό, θα βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τους επαγγελματίες να παραμείνουν «ζωντανοί» σε δύσκολες στιγμές και να καρπωθούν τα οφέλη όταν τα πράγματα επιστρέψουν στην ομαλότητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άβολη ένδειξη που δείχνει ότι είσαι στον σωστό δρόμο προς την επιτυχία: Εξηγεί η Business & Life Coach Μαρία Μισύρη

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 3 =