αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις λόγοι για τους οποίους οι έξυπνοι άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα και κάνουν χαζά πράγματα

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους οι έξυπνοι άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα και κάνουν χαζά πράγματα

Ίσως εκπλαγείτε αν ακούσετε ότι οι εξαιρετικά έξυπνοι άνθρωποι κάνουν μερικά εξαιρετικά ανόητα πράγματα. Κανείς δεν είναι τέλειος. Και είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα, ακόμα κι αν είσαι έξυπνος άνθρωπος.

Οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι πράγματι τόσο επιρρεπείς όσο άλλοι, στο να κάνουν ανόητα πράγματα. Λάθη που μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους στην πορεία. Εδώ είναι 4 λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

1. Είναι πιο πιθανό να κάνουν λάθη λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης

Οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι συχνά κάνουν ανόητα πράγματα επειδή έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές τους.  Υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους, είτε είναι -αντικειμενικά μιλώντας- ικανοί, είτε ανίκανοι. Οι άνθρωποι με υψηλή ευφυΐα είναι επιρρεπείς σε αυτό.

Yπερεκτιμώντας τις δικές τους ικανότητες και υποτιμώντας τη δυσκολία των προβλημάτων, οι έξυπνοι άνθρωποι σπεύδουν να δώσουν λύσεις χωρίς να σκεφτούν επαρκώς το πρόβλημα. Πράγματι, μπορεί να βρουν μια λύση χωρίς καν να δώσουν τη δέουσα προσοχή στις λεπτομέρειες του προβλήματος που τους έχουν δοθεί. Μπορεί και όχι. Η δεύτερη μεγάλη παγίδα είναι ότι τείνουν να πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, υποτιμούν τις απόψεις των άλλων και αρνούνται να ακούσουν feedback. Αυτό μπορεί να είναι ένα μοιραίο λάθος.

2. Τους λείπει η πρακτική ευφυΐα

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι έξυπνοι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στο να κάνουν ανόητα πράγματα είναι η έλλειψη πρακτικής νοημοσύνης. Μπορεί να έχετε IQ 150, αλλά το IQ σας δεν μετρά το πρακτικό σκέλος. Η πρακτική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να εφαρμόζεις τη γνώση σε πραγματικές καταστάσεις και, με απλά λόγια, να κάνεις πράγματα. Οι εξαιρετικά έξυπνοι άνθρωποι συχνά στερούνται πρακτικής νοημοσύνης. Μπορούν να είναι εξαιρετικά επιδέξιοι στη θεωρητικοποίηση, τον εντοπισμό μονοπατιών και τη δημιουργία ιδεών. Ωστόσο, μπορεί να είναι εντελώς άχρηστοι όταν πρόκειται για τις πιο απλές και βασικές πρακτικές εργασίες.

3. Συχνά έχουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη, αλλιώς γνωστή ως EQ, είναι επίσης κάτι που συχνά λείπει από άτομα με πολύ υψηλό IQ. Αυτό μπορεί να τους κάνει να κάνουν ανόητα πράγματα σε καταστάσεις που αφορούν άλλους ανθρώπους. Συχνά δεν έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, και έτσι συχνά γίνονται αντιδημοφιλείς στους άλλους, προσβάλλοντας τους.

4. Τα παρατάνε όταν έχουν μία αποτυχία

Οι έξυπνοι άνθρωποι συνηθίζουν να έχουν… δίκιο, καθώς αναπτύσσονται. Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες παγίδες που υπάρχουν για τους εξαιρετικά ευφυείς. Μπορεί να έχει εξουθενωτική επίδραση στην προσωπική τους ανάπτυξη. Αν κάποιος συνηθίσει πολύ να είναι επιτυχημένος, μια μικρή αποτυχία μπορεί να πάρει γιγάντιες διαστάσεις στο μυαλό του. Όλα τα ανθρώπινα όντα αποτυγχάνουν κάποια στιγμή – κανένας από εμάς δεν είναι τέλειος. Ωστόσο, για τους ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να έχουν δίκιο, το να έχουν άδικο είναι κάτι που συχνά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Ως αποτέλεσμα, τείνουν να βλέπουν την αποτυχία ως σημάδι ότι δεν είναι καλοί στο task που επιχείρησαν. Και, κατά συνέπεια, αντί να προσπαθήσουν ξανά, όπως τείνουμε να κάνουμε όσοι από εμάς έχουμε συνηθίσει σε μερικές αποτυχίες, απλώς τα παρατάμε στο πρώτο εμπόδιο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι γρήγορα ξεπερνιούνται από άτομα που μπορεί να έχουν λιγότερο ταλέντο και ευφυΐα, αλλά προσπαθούν ξανά και ξανά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως να βγάλεις καλά χρήματα ως freelancer. Εδώ είναι 5 κινήσεις | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − two =