αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις λόγοι για τους οποίους οι άλλοι σε εκμεταλλεύονται (και τι μπορείς να κάνεις)

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους οι άλλοι σε εκμεταλλεύονται (και τι μπορείς να κάνεις)

«Γιατί οι άνθρωποι με εκμεταλλεύονται;» Η απάντηση είναι απλή: Επειδή μπορούν. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν όρια. Θα σου πάρουν τα πάντα αν τους αφήσεις να τα πάρουν. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να είστε εσείς που αποφασίζετε πόσα θέλετε να δώσετε, αντί να ανοίξετε απλώς την πόρτα για να πάρουν άλλοι άνθρωποι οτιδήποτε θέλουν.

Ποια είναι η λύση; Λοιπόν, εξαρτάται από το γιατί κάνετε αυτό που κάνετε. Ας δούμε λοιπόν μερικούς κοινούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι σας εκμεταλλεύονται και τις πιθανές λύσεις για τον καθένα.

1. Νιώθεις ότι δεν αξίζεις τον σεβασμό

Μερικοί άνθρωποι παλεύουν με την εικόνα τους και τον αυτοσεβασμό. Μπορεί να αφήσουν άλλους ανθρώπους να τους εκμεταλλευτούν επειδή αισθάνονται ότι δεν είναι… αρκετά καλοί ώστε να αξίζουν τον σεβασμό. Δεν υπερασπίζονται τον εαυτό τους επειδή μπορεί να αισθάνονται ότι τους αξίζει να τους φέρονται άσχημα ή να τιμωρούνται για οποιεσδήποτε παραβάσεις.

Λύση: Η απομάκρυνση αυτού του τοξικού τρόπου σκέψης και η αλλαγή αυτών των πεποιθήσεων είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο που θα απαιτήσει ίσως τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε αυτές τις λανθασμένες πεποιθήσεις και στη συνέχεια να μάθετε να κάνετε διαφορετικές επιλογές όταν ο εγκέφαλός σας σας λέει ότι δεν… είστε αρκετά καλοί. Δεν σας αξίζει να σας φέρονται άσχημα. Κανείς δεν αξίζει να του φέρονται άσχημα.

2. Έχεις φτωχά όρια

Μερικοί άνθρωποι τείνουν να λειτουργούν στα άκρα. Είναι όλα ή τίποτα, μαύρο και άσπρο. Μπορείτε να το δείτε στα μέσα ενημέρωσης ή ακόμα και στους προσωπικούς σας κύκλους. Πιθανότατα έχετε κάποιους ανθρώπους που λειτουργούν κυρίως σε αυτά τα άκρα. Σε τέτοια άτομα πρέπει να βάλεις όρια. Τα όρια σας βοηθούν να ορίσετε τι είναι αποδεκτό και τι μη αποδεκτό. Στόχος είναι να βεβαιωθείτε ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν παίρνουν τόσο πολύ ώστε να μείνετε εντελώς… στραγγισμένοι.

Λύση: Η μόνη λύση για τα φτωχά όρια είναι να δημιουργήσετε ισχυρότερα όρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα όριά σας πρέπει να είναι σταθερά ή εντελώς απόλυτα. Δες την κάθε περίπτωση, και κάνε τις κινήσεις σου.

3. Δεν αισθάνεσαι άνετα να υπερασπιστείς τον εαυτό σου

Τα άτομα που δεν μπορούν να πουν «όχι» είναι εύκολο να τα εκμεταλλευτούμε. Οι άνθρωποι είναι απρόβλεπτα, συναισθηματικά, μερικές φορές παράλογα πλάσματα. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη καθώς τα συναισθήματα βράζουν, οι άνθρωποι κάνουν ελιγμούς για να πάρουν αυτό που θέλουν από τη ζωή και προσπαθούν να προωθήσουν τους δικούς τους στόχους. Ο μόνος τρόπος που μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτούς τους ανθρώπους είναι να χρησιμοποιήσετε τη λέξη «όχι» και να είστε εντάξει με τη σύγκρουση που ίσως προκύπτει. Ο καθορισμός ορίων θα σας κάνει να αισθανθείτε άβολα αν δεν είναι κάτι που το έχετε συνηθίσει. Πιθανότατα θα διαπιστώσετε επίσης ότι πολλοί από τους φίλους σας, θα αρχίζουν να… φεύγουν όταν δεν εξυπηρετείτε πλέον το σκοπό τους.

Λύση: Μάθετε πώς να ορίζετε και να επιβάλλετε όρια. Νιώστε άνετα με το… άβολο.

4. Ψάχνεις μόνο… το καλό στους ανθρώπους

«Ψάξτε το καλό στους ανθρώπους» είναι μια κοινή συμβουλή. Φαίνεται αθώα, αλλά μπορεί να σε παρασύρει σε λάθος μονοπάτια. Μερικοί άνθρωποι ζουν καθαρά για να εκμεταλλεύονται άλλους ανθρώπους, να προκαλούν χάος και να πλουτίζουν σε βάρος των άλλων. Δεν είναι απλώς παρεξηγημένες ψυχές που χρειάζονται λίγη καλοσύνη για να σωθούν. Είναι άνθρωποι που θα κάνουν ανεπανόρθωτο κακό αν αφεθούν στην τύχη τους να δράσουν ανεξέλεγκτα. Οι άνθρωποι που αναζητούν το καλό στους άλλους, μη βλέποντας την πραγματικότητα, είναι τα τέλεια θύματα. Δεν είναι επικριτικοί, δεν προκαλούν προβλήματα, δεν λένε όχι, δεν λένε «Ε, δεν νομίζω ότι είναι σωστό».

Λύση: Μην αναζητάτε το καλό στους ανθρώπους. Προσπαθήστε να δείτε τους ανθρώπους όπως είναι στην πραγματικότητα, κοιτάζοντας τις πράξεις τους. Οι λέξεις δεν δείχνουν πάντα την αλήθεια. Είναι εύκολο να λες ψέματα και οι περισσότεροι άνθρωποι υπερεκτιμούν πόσο καλά μπορούν να «διαβάσουν» τους άλλους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − twelve =