αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις λόγοι για τους οποίους μπορεί να μισήσεις το να δουλεύεις από το σπίτι (και οι λύσεις) | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους μπορεί να μισήσεις το να δουλεύεις από το σπίτι (και οι λύσεις) | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να δουλέψουν από το σπίτι τους από την στιγμή που ο κορονοιός έκανε την εμφάνιση του. Με την μετάβαση σε πολλές περιπτώσεις να γίνεται… μέσα σε μια νύχτα.

Φυσικά το remote μοντέλο εργασίας δεν είναι κάτι που ανακαλύφθηκε τώρα. Απλά τώρα έγινε -αναγκαστικά- πιο διαδεδομένο, λόγω των συνθηκών. Εδώ και αρκετά χρόνια οι νέες τεχνολογίες δίνουν την δυνατότητα να δουλέψεις από το σπίτι. Δεν χρειάζεται να πηγαίνεις κάθε πρωί σε ένα γραφείο. Κάτι που έχουν αξιοποιήσει πολλοί freelancers και startuppers σε όλο τον κόσμο. Αλλά και πολλοί εργαζόμενοι σε εταιρίες.

Το να δουλεύεις από το σπίτι, με την άνεση σου, χωρίς να έχεις κάποιον πάνω από το κεφάλι σου, μπορείς να μοιάζει ως ένα ονειρικό σενάριο. Και σε αρκετές περιπτώσεις όντως είναι. Ωστόσο, υπάρχουν και προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στην πορεία. Και να σε κάνουν… να μισήσεις αυτό το μοντέλο, αν δεν καταφέρεις να τα λύσεις. Τώρα θα δούμε 4 συγκεκριμένα προβλήματα με τα οποία ίσως να βρεθείς αντιμέτωπος. Και τι μπορείς να κάνεις για αυτά.

1# Πολυκοσμία. Ναι, το να δουλεύεις από το σπίτι είναι ωραίο. Αλλά το πράγμα αρχίζει να χαλάει… όταν είναι και άλλοι μέσα στο ίδιο σπίτι. Και είναι λογικό ο καθένας να έχει τα δικά του ωράρια και συνήθειες. Σκέψου λοιπόν να μένεις με άλλους 3 ανθρώπους, να θες να δουλέψεις, και ο ένας από αυτούς να βλέπει τηλεόραση, ο άλλος να μιλάει στο τηλέφωνο και ο τρίτος να ακούει μουσική. Αυτομάτως το περιβάλλον… δεν προσφέρεται για εργασία.

Λύση: Να μένεις σε σπίτι μόνος σου. Οκ αυτή είναι η καλύτερη λύση. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να έχεις δικό σου χώρο μέσα στο σπίτι, ο οποίος να κλείνει με πόρτα. Οχι, το να δουλεύεις από το σαλόνι δεν είναι μια καλή ιδέα…

2# Εργάσιμη ημέρα… 24 ωρών. Ειδικά αν τρέχεις ένα δικό σου project είναι εύκολο να παρασυρθείς. Και να δουλεύεις… όλη την ημέρα. Να ξυπνάς και να ξεκινάς την δουλειά, φτάνοντας μέχρι το βράδυ όπου θα κοιμάσαι. Και την επόμενη ημέρα πάλι το ίδιο. Αυτό σε βάθος χρόνου θα σε εξοντώσει.

Λύση: Όρισε από πριν τα ωράρια μέσα στα οποία θα δουλεύεις. Και φρόντισε να βγάζεις την δουλειά μέσα σε αυτα τα πλαίσια. Βάλε μέσα στην εβδομάδα και 1 ή 2 κενές ημέρες, στις οποίες δεν θα δουλεύεις.

3# Αναβλητικότητα. Επίσης κάτι που μπορεί να συμβεί όταν δουλεύεις από το σπίτι. Επειδή ακριβώς δεν πας κάθε πρωί σε ένα γραφείο με σταθερό ωράριο και δεν έχεις κάποιον να σε επιβλέπει άμεσα. Κάπως έτσι καταλήγεις να αφήνεις πολλά tasks… για αργότερα. Ειδικά αυτά που δεν θες να κάνεις.

Λύση: Φτιάξε συγκεκριμένο πρόγραμμα, και όρισε το πότε ακριβώς θα κάνεις το κάθε task. Μην τα αφήνεις όλα χύμα μέσα στην ημέρα.

4# Μοναξιά. Είναι το αντίθετο το Point Νο1. Αν εργάζεσαι από το σπίτι, μένεις μόνος, και το κάνεις αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να νιώσεις μια αποξένωση σε βάθος χρόνου. Αφού με το μοντέλο που συζητάμε, «χάνεται» η φυσική επαφή που έχουν κάθε ημέρα οι συνάδελφοι μέσα σε ένα γραφείο.

Λύση: Αν είσαι εργαζόμενος σε εταιρία, μπορείς να πηγαίνεις στο γραφείο κάποιες ημέρες. Για να βλέπεις και τους άλλους εργαζομένους. Αν είσαι freelncer ή startupper, μπορείς να δουλεύεις κάποιες ημέρες από κάποιον κοινόχρηστο χώρο ή από κάποιο cafe που προσφέρεται για αυτή τη δουλειά. Θα σε βοηθήσει να αλλάξεις παραστάσεις, να «καθαρίσεις» το μυαλό σου από την μονοτονία του σπιτιού και -γιατί όχι- να γνωρίσεις και κόσμο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + twelve =