αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις κακές συνήθειες που βγάζουν από την ζωή τους οι πετυχημένοι άνθρωποι

Τέσσερις κακές συνήθειες που βγάζουν από την ζωή τους οι πετυχημένοι άνθρωποι

Υπάρχει μια φράση που λέει ότι είμαστε… οι συνήθειες μας. Οι πραγματικά πετυχημένοι και έξυπνοι άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό. Και έτσι βάζουν τις κατάλληλες συνήθειες στην ζωή και στην καθημερινότητα τους. Την ίδια στιγμή πετούν εκτός πλάνου κάποιες άλλες συνήθειες που κάνουν μόνο κακό. Ναι, κανείς δεν έχεις τις «τέλειες συνήθειες» από την αρχή της διαδρομής του. Είναι όμως σημαντικό να βελτιώνεσαι στην πορεία.

Παρακάτω λοιπόν θα δεις 4 κακές συνήθειες που βγάζουν από την ζωή τους οι πετυχημένοι άνθρωποι. Πόσες από αυτές έχεις;

1. Κατηγορούμε τους άλλους για τα λάθη μας

Το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Βλέπουμε ανθρώπους που παραδέχονται ποτέ τα λάθη τους, βρίσκουν πάντοτε τον ένοχο που δεν είναι ποτέ ο εαυτός τους και δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη για όσα προκαλούν. Ο συγγραφέας του bestseller, “Emotional Intelligence 2.0.”, Travis Bradberry εξηγεί αυτή τη συμπεριφορά κάπως έτσι: «Την ώρα που αρχίζεις να υποδεικνύεις ποιος φταίει, αυτομάτως σταματούν να σε υπολογίζουν και χάνεις την εκτίμησή τους».

2. Πιστεύουμε ότι έχουμε πάντα δίκιο

Και κάπως έτσι χάνουμε το δίκιο μας, ακόμη κι αν έχουμε. Σε μια διαφωνία, η «τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο» δεν βγαίνει σχεδόν ποτέ κερδισμένη. Το κλειδί σε μια συζήτηση που διαφωνούμε είναι η κατανόηση και κυρίως το να ακούμε τι έχουν να πουν και οι άλλοι. Εάν υποστηρίζουμε ότι έχουμε πάντα δίκιο, μάλλον κανείς δεν θα μας πάρει σοβαρά. 

3. Σε μια διαφωνία, αντιδράμε με επιθετικότητα και θυμό

Όταν ο έλεγχος χάνεται, τότε αναδύονται συμπεριφορές που ακολουθούν εκρήξεις οργής και επιθετικότητας. Οι έξυπνοι άνθρωποι σχεδόν ποτέ δεν αντιδρούν επιπόλαια μπροστά σε μια αντίθετη άποψη ή κατάσταση επειδή δεν είναι έτσι όπως την έχουν στο μυαλό τους. Τη σέβονται και τοποθετούνται, εκφράζοντας τεκμηριωμένα τη δική τους θέση χωρίς κανέναν απολύτως εκνευρισμό. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Michigan διεξήγαγαν έρευνα 22 ετών με 600 συμμετέχοντες, (γονείς με τα παιδιά τους). Εκείνο που διαπίστωσαν, ήταν ότι υπάρχει έντονη σύνδεση της επιθετικής συμπεριφοράς με το χαμηλό δείκτη νοημοσύνης.

4. Πιστεύουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους

Κρίνουμε, μιλάμε μόνο για να ακουστούμε και εκτοπίζουμε κάθε αντίθετη άποψη από τη δική μας. «Είμαστε οι καλύτεροι και μόνο όσα έχουμε να πούμε, είναι σημαντικά». Εάν μπορούσαμε να απαλλαγούμε από αυτή τη συνήθεια, ίσως χτίζαμε έναν καλύτερο μέλλον χωρίς όλες αυτές τις καταστροφικές συνήθειες που θεμελιώνουν έναν απελπιστικά επιπόλαιο κόσμο με επικίνδυνες θέσεις. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + 17 =