αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις ιδρυτές στα ’20s τους, δημιούργησαν μια ελληνική startup που βάζει τα αυτοκίνητα στην πρίζα

Τέσσερις ιδρυτές στα ’20s τους, δημιούργησαν μια ελληνική startup που βάζει τα αυτοκίνητα στην πρίζα

Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που λένε ότι το μέλλον των οχημάτων θα είναι ηλεκτρικό. Με αρκετούς κολοσσούς να δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο πεδίο.

Κάπου εκεί υπάρχει και μια ελληνική startup. Ο Κωνσταντίνος Κεχαγιάς (28 ετών), Γιώργος Πικραμένος (26 ετών), Ηβηάννα Παπαστάμου (24 ετών), και Ισιδώρα Βυθούλκα (26 ετών) δημιούργησαν την Optecharge. Μια λύση που επιτρέπει την φόρτιση πολλών ηλεκτρικών οχημάτων σε ένα φορτιστή χωρίς ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης.

Όπως διαβάζουμε στο Capital.gr, η τετραμελής ομάδα αποτελείται από δύο ερευνητές και ταυτόχρονα διδακτορικούς φοιτητές στον τομέα της πληροφορικής, μια νομικό και μια σύμβουλο business και marketing. Με σπουδές σε κορυφαία ιδρύματα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, όπως το Imperial College London, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το London School of Economics έχουν στόχο τη μεταφορά γνώσεων από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα στον τομέα των επιχειρήσεων.

Συνδυάζοντας την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους σε αυτούς τους διαφορετικούς τομείς, ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο του επιχειρείν συμμετέχοντας σε αρκετούς διαγωνισμούς καινοτομίας, στους οποίους και διακρίθηκαν.

Στη συνέχεια, ίδρυσαν την Optecharge, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της ηλεκτροκίνησης. Η εταιρεία βασίζεται σε ερευνητική εργασία που έχει γίνει στο ΕΜΠ και διακρίθηκε, μεταξύ άλλων, ως finalist στο MIT Enterprise Forum of Greece, ενώ έχει και την αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Όπως έχει τονίζει η ιδρυτική ομάδα: «Έχοντας μεγάλη τεχνική και ερευνητική εμπειρία σε πληροφοριακά συστήματα, στην αγορά ενέργειας και στην τεχνητή νοημοσύνη ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την εκπλήρωση της αποστολής μας.Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αλλά και προκλήσεις που επιφέρει η υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης στις σύγχρονες κοινωνίες είναι αυτό της φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων, τόσο από πλευράς υποδομών που καλείται να αναπτύξει ο πάροχος ενέργειας όσο και από πλευράς κόστους υποδομών των λοιπών ενδιαφερομένων μερών καθώς και παροχής υπηρεσιών φόρτισης.

Η παραδοσιακή λύση -η οποία προβλέπει ένα φορτιστή ανά όχημα για την εξυπηρέτηση ενός στόλου ηλεκτρικών οχημάτων- είναι πολλές φορές αδύνατο να υλοποιηθεί σε επίπεδο δικτύου, καθώς ο φόρτος που δημιουργεί η μέθοδος αυτή στο δίκτυο είναι τεράστιος. Επιπλέον, το κόστος εγκατάστασης των φορτιστών είναι πολύ υψηλό και αυτό αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους διαχειριστές στόλων ηλεκτρικών οχημάτων. Η Optecharge προσφέρει μια λύση σε επίπεδο υποδομών (hardware) και ανάπτυξης λογισμικού (software) η οποία εξασφαλίζει σημαντική μείωση στο αρχικό κόστος εγκατάστασης των υποδομών φόρτισης, καθώς και μείωση του συνολικού φόρτου του δικτύου ενέργειας.Ειδικότερα, η λύση μας περιλαμβάνει προϊόντα που συνδυάζουν εξειδικευμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για τον ευφυή χρόνο-σχεδιασμό πλάνων φόρτισης, που επιτρέπουν τη μέγιστη αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ελαχιστοποίηση του κόστους φόρτισης. Η λύση μας επιπρόσθετα περιλαμβάνει αλγορίθμους υψηλής ακρίβειας για την εκτίμηση του οικονομικού οφέλους που αναμένεται να έχει ένας διαχειριστής στόλου, από την υιοθέτηση των προϊόντων μας. Επιπλέον, εφαρμόζουμε βελτιστοποιήσεις σε επίπεδο φορτιστή, σταθμού φόρτισης, συστάδων σταθμών φόρτισης, καθώς και σε επίπεδο παρόδου».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + 12 =