αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις διπλωματικοί τρόποι για να πεις «όχι» σε άτομα στη δουλειά σου

Τέσσερις διπλωματικοί τρόποι για να πεις «όχι» σε άτομα στη δουλειά σου

Μερικές φορές το να λες «ναι» στη δουλειά είναι σωστό. Ναι σε αυτό το νέο έργο, ναι σε περισσότερες ευθύνες και ναι σε αυτήν την προαγωγή που προσδοκούσατε.

Αλλά άλλες φορές, πρέπει να αρνηθείτε. Πρέπει να πεις όχι γιατί είσαι πολύ απασχολημένος, να πεις όχι γιατί δεν σε ενδιαφέρει ή όχι γιατί δεν θες να δουλεύεις μέχρι αργά την νύχτα. Φυσικά, το πώς διατυπώνετε την απάντησή σας κάνει μεγάλη διαφορά. «Όχι, αυτή η ιδέα είναι χάλια», είναι πολύ διαφορετικό από το «Όχι, θα ήθελα να ακολουθήσω μια διαφορετική προσέγγιση».

Έχοντας αυτό κατά νου, εδώ είναι τέσσερα είδη ανθρώπων στους οποίους πρέπει να πείτε «όχι» στη δουλειά — και μερικοί διπλωματικοί τρόποι για να το κάνετε, όπως τους παραθέτει το αμερικανικό The Muse.

1. Στο αφεντικό σας

Ο προϊστάμενός σας ρωτά αν μπορείτε να αναλάβετε λίγη περισσότερη δουλειά, αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορείτε. Είστε ήδη οριακά με άλλα έργα και θέλετε να πηγαίνετε σπίτι σας… πριν τις 10 το βράδυ.

Μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό να πείτε όχι όταν το αφεντικό σας σας ζητήσει να κάνετε κάτι.

Δοκιμάστε κάτι σαν: «Σας ευχαριστώ πολύ που με σκέφτεστε για αυτό, αλλά σχεδίαζα να περάσω αυτή την εβδομάδα δουλεύοντας πάνω σε [όνομα άλλων έργων]».

Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί για δύο λόγους. Πρώτον, είναι κολακευτικό που ο διευθυντής σας σκέφτηκε εσάς (εξάλλου, θέλετε να είστε πρώτοι όταν έρχονται νέα, συναρπαστικά έργα!). Δεύτερον, εάν το αφεντικό σας γνωρίζει ότι αυτή η νέα εργασία είναι πιο σημαντική, θα πει: «Ας πάμε αυτά τα άλλα έργα πιο πίσω». Και βεβαιωθείτε ότι έχετε τις ίδιες προτεραιότητες.

2. Στον συνάδελφό σας

Η συνάδελφός σας σας ζητά να τη βοηθήσετε με ένα έργο για το οποίο έχετε πολύ λίγη εξειδίκευση (ή ενδιαφέρον). Τώρα, εάν έχετε χρόνο, ίσως να σκεφτείτε να βοηθήσετε ούτως ή άλλως, γιατί θα ενισχύσετε τη σχέση σας με την συνάδελφό σας και φανεί ότι είσαι ένα άτομο έτοιμο να βοηθήσει.

Αλλά αν είστε έτοιμοι να απορρίψετε την ευκαιρία, μην πείτε μια ψεύτικη δικαιολογία ότι θα βοηθούσατε αν δεν ήσασταν τόσο απασχολημένοι. Εάν το πείτε αυτό, αλλά στη συνέχεια αναλάβετε άλλα νέα έργα, θα ο άλλος καταλάβει ότι δεν σας ενδιαφέρει (και είπατε ψέματα).

Αντίθετα, δοκιμάστε κάτι πιο κοντά στον πραγματικό λόγο. «Εκτιμώ που με ρωτάς. Ακούγεται σαν μια συναρπαστική πρωτοβουλία. Δυστυχώς, δεν είμαι καλός με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Έχω μια σελίδα στο Twitter που δεν χρησιμοποιώ ποτέ και δεν μπορώ καν να καταλάβω το TikTok, οπότε φοβάμαι ότι δεν μπορώ να βοηθήσω».

3. Στους υπαλλήλους σας

Ναι, θέλετε να ενθαρρύνετε το brainstorming και οι υπάλληλοί σας έρχονται σε εσάς με νέες ιδέες. Ωστόσο, μερικές φορές έχετε ήδη ένα σαφές σχέδιο στο μυαλό σας και αυτό που πραγματικά θα θέλατε είναι να το εκτελέσουν οι υπάλληλοί σας.

Φυσικά το «Όχι, θα το κάνουμε με τον δικό μου τρόπο», δεν είναι καλή απάντηση.

Αντίθετα, πρέπει να δείξετε ότι ενώ εκτιμάτε τη συμβολή των εργαζομένων γενικά, αυτό είναι ένα έργο όπου είναι πολύ σημαντικό όλοι να ακολουθούν ακριβώς το σχέδιο. Να θυμάστε: Θέλετε πάντα να προσφέρετε ένα «γιατί» εκτός από το «όχι» σας, ώστε να μην ακούγεται απλώς σαν να είστε πεισματάρηδες.

Δοκιμάστε αυτό: «Ευχαριστώ που μοιραστήκατε αυτές τις προτάσεις. Για το συγκεκριμένο έργο, πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες ακριβώς όπως περιγράφονται, αν θέλουμε να τηρήσουμε την προθεσμία μας. Λάβαμε έγκριση για αυτό το σχέδιο και τυχόν αλλαγές ενδέχεται να μας πάνε πίσω. Όπως πάντα, ενημερώστε με εάν κάτι δεν είναι ξεκάθαρο ή εάν έχετε ερωτήσεις».

4. Σε πελάτη

Εντάξει, αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Επειδή σε πληρώνει, έχει λόγο για τη συνολική κατεύθυνση της δουλειάς σου.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφήσετε τον πελάτη να μοιραστεί πλήρως τις σκέψεις του. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τον διακόψετε αμέσως μόλις αρχίσει να έχει μια ιδέα που ξέρετε ότι θα ήταν ανέφικτη, αλλά αν τον σταματήσετε εκεί, θα σκεφτεί ότι μπορεί να μην την καταλάβετε. Καθώς μιλάει, ακούστε τις βασικές ανησυχίες που αναφέρει ή βασικά ζητήματα που πιστεύει ότι η νέα του προσέγγιση επιλύει.

Στη συνέχεια, όταν απαντάτε με το σχέδιό σας, δώστε έμφαση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τα ίδια ζητήματα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + twenty =