αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις γρήγορες κινήσεις για να σταματήσεις να σκέφτεσαι την δουλειά όλη ημέρα

Τέσσερις γρήγορες κινήσεις για να σταματήσεις να σκέφτεσαι την δουλειά όλη ημέρα

Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα. Η τηλεργασία μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά να ασχολούνται με την δουλειά… όλη την ημέρα. Ακόμα και τις ώρες που επίσημα δεν εργάζονται, η προσοχή τους και το μυαλό τους στρέφεται εκει.

Και τι μπορείς να κάνεις;

Η Δρ. Malissa Clark, καθηγήτρια και ερευνήτρια ειδική στις τακτικές ευεξίας, μιλώντας στο CNBC παραθέτει 4 τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να αξιοποιήσει πλήρως τον ελεύθερό του χρόνο, ώστε να μπορέσει πραγματικά να ξεκουραστεί:

  1. Διαγράψτε την εφαρμογή του email

Παρότι μπορεί κανείς να υποσχεθεί στον εαυτό του ότι απλώς δεν θα ενδιαφερθεί για τα μηνύματα που του έρχονται, είναι δύσκολο να αρνηθεί την φυσική του τάση να ελέγξει τα email του. Μάλιστα, σχετική έκθεση από το University of Chicago καταδεικνύει ότι ακόμη και η παρουσία του κινητού στο χώρο επηρεάζει την δυνατότητά μας να σκεφτούμε ελεύθερα.

«Εάν βλέπετε ότι είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείτε στον πειρασμό (να κοιτάξετε το κινητό σας) σκεφτείτε το ενδεχόμενο να διαγράψετε το επαγγελματικό σας email από το κινητό», συμβουλεύει η Δρ. Clark. «Εάν δεν νιώθετε άνετα να το κάνετε αυτό σε καθημερινή βάση, τότε προσπαθήστε να το κάνετε τα σαββατοκύριακα και ιδίως σε διακοπές. Αυτή η συνειδητή προσπάθεια να αποκολληθείτε είναι εξαιρετικά σημαντική», συνεχίζει η ίδια.

  1. Βάλτε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα

Το τελευταίο έτος, πολλοί μίλησαν για το εργασιακό  burnout. Ορισμένες ασκήσεις για την ανάκτηση της σωματικής, συναισθηματικής και νοητικής ενέργειας είναι πολύ σημαντικές για να γεμίσει κανείς τις μπαταρίες του.

«Όταν μιλώ με άτομα που είναι εθισμένα με τη δουλειά τους, πολλοί δηλώνουν ότι δουλεύουν τόσο πολύ που ξεχνούν να ασκούνται ή απλώς δεν έχουν χρόνο να το κάνουν. Αλλά ακόμη και κάτι σύντομο, όπως ένας γρήγορος περίπατος, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του εργασιακού στρες», σημειώνει η Δρ. Clark.

  1. Βάλε προτεραιότητες

Η Δρ. Clark επισημαίνει ότι είναι εύκολο να σταματήσει κανείς να δουλεύει, αλλά όχι τόσο εύκολο να σταματήσει να σκέφτεται τη δουλειά του. Ίσως η καλύτερη τακτική είναι λοιπόν να ασχοληθεί ενεργά με κάτι διαφορετικό.

Για παράδειγμα, τα χόμπι που απαιτούν συγκέντρωση, όπως η ξυλουργική και η ραπτική, μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στην ολοκλήρωση ενός συγκεκριμένου έργου. Η ίδια η Clark κάνει παζλ στον ελεύθερό της χρόνο.

«Ανήκω στους ανθρώπους που πρέπει να κάνουν κάτι όλη την ώρα. Προσωπικά μου αρέσουν τα παζλ, διότι πρέπει να συγκεντρωθώ για να βρω ένα κομμάτι. Είναι μία δοκιμασία, αλλά παράλληλα και διασκεδαστικό», τονίζει η ίδια.

  1. Επικοινωνήστε με τον προϊστάμενό σας

Στην περίπτωση που δεν τηρούνται τα όρια στο εργασιακό σας περιβάλλον, μπορείτε να κάνετε μία σχετική συζήτηση με το αφεντικό σας. Η Clark επισημαίνει ότι φροντίζοντας τη σωματική και πνευματική σας ευεξία μπορεί να σας κάνει και καλύτερους στη δουλειά σας.

«Ένας καλός προϊστάμενος θα ανταποκριθεί σε κάποιον εργαζόμενο που θα έρθει και θα παραδεχθεί ότι δυσκολεύεται να βρει τη σωστή ισορροπία», σημειώνει η Clark.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + two =