αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις «αθόρυβες» κινήσεις που δείχνουν ότι κάποιος παίζει παιχνίδια μυαλού μαζί σου

Τέσσερις «αθόρυβες» κινήσεις που δείχνουν ότι κάποιος παίζει παιχνίδια μυαλού μαζί σου

Τα παιχνίδια μυαλού είναι συχνά αθόρυβα και μπορεί να είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσουμε. Ωστόσο, μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τις σχέσεις και την αυτοεκτίμηση μας.

Αυτά τα παιχνίδια, που συχνά γεννιούνται από την επιθυμία για έλεγχο, δεν έχουν να κάνουν με γνήσια σύνδεση. Έχουν ως στόχο την εξουσία και τη χειραγώγηση.

Το να αναγνωρίσετε τα σημάδια κάποιου που παίζει mind games, είναι το πρώτο βήμα για να ανακτήσετε τη δύναμή σας. Εδώ είναι 4 σημάδια.

Αποφεύγουν την άμεση επικοινωνία

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια υγιών σχέσεων. Ωστόσο, τα άτομα που καταφεύγουν σε παιχνίδια μυαλού συχνά αποφεύγουν την αμεσότητα.

Μπορεί να καλύπτουν τα μηνύματά τους με… ασάφεια, αφήνοντάς σας να αποκρυπτογραφείτε διαρκώς τις πραγματικές τους προθέσεις. Εναλλακτικά, μπορεί να αποφύγουν τις κρίσιμες συζητήσεις, παρακάμπτοντας τον διάλογο για θέματα που είναι σημαντικά για εσάς.

Δεν πρόκειται απλώς για περιστασιακές στιγμές που χρειαζόμαστε χώρο ή χρόνο για να σκεφτούμε – όλοι το βιώνουμε αυτό. Πρόκειται για σταθερά μοτίβα διαφυγής που σας αφήνουν να αισθάνεστε αμηχανία, αγανάκτηση ή περιφρόνηση.

Χρησιμοποιούν τη σιωπή ως τιμωρία

Μια άλλη αθόρυβη συμπεριφορά που δείχνει ότι κάποιος μπορεί να παίζει παιχνίδια μυαλού είναι η χρήση της σιωπής ως μορφή τιμωρίας. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με ξαφνικές, ανεξήγητες περιόδους μη επαφής ή άρνησης να κάνετε μία συνομιλία.

Αυτή η αθόρυβη κίνηση μπορεί να είναι απίστευτα επιζήμια. Είναι μια μορφή συναισθηματικής τιμωρίας που έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει, και να δημιουργεί αμφιβολίες και ανασφάλεια.

Σε κάνουν να αμφιβάλλεις για την αξία σου

Μία άλλη τακτική περιλαμβάνει τη συνεχή αμφισβήτηση της αξίας σας. Είτε υποβαθμίζουν ανεπαίσθητα τα επιτεύγματά σας, είτε αγνοούν τα συναισθήματά σας ή σας συγκρίνουν δυσμενώς με άλλους, αυτές οι ενέργειες μπορούν σιγά σιγά να εξαφανίσουν την αυτοεκτίμησή σας.

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να σας κάνει να νιώθετε διαρκώς ανεπαρκείς, σαν να πρέπει να τους αποδεικνύετε συνεχώς την αξία σας.

Η αξία σας δεν εξαρτάται από την επικύρωση ή την έγκριση κανενός άλλου. Έχετε εγγενή αξία, ανεξάρτητα από τις απόψεις των άλλων. Η αξία σας δεν είναι θέμα… διαπραγμάτευσης – είναι εγγενής και αμετάβλητη. Στις υγιείς σχέσεις, και τα δύο μέρη αναγνωρίζουν και τιμούν το ένα την εγγενή αξία του άλλου. Δεν υπάρχει ανάγκη για αδιάκοπη επικύρωση ή έγκριση, επειδή η αξία κάθε ατόμου αναγνωρίζεται και γίνεται σεβαστή.

Gaslighting

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

Ουσιαστικά του αρνούνται όλη του την πραγματικότητα, μέχρι να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.

Επιρρεπείς στο gaslighting, είναι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί ή/και παραμεληθεί στο παρελθόν, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς δεν είναι σχεδόν ποτέ σίγουροι για το αν πρέπει να θυμώσουν, επειδή κάποτε, τους είπαν ότι αξίζουν την κακοποίηση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + 17 =