αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις έξυπνοι τρόποι για να βάζεις τα όρια σου

Τέσσερις έξυπνοι τρόποι για να βάζεις τα όρια σου

Δεν είναι πάντα εύκολο να θέτεις όρια, ειδικά όταν νοιάζεσαι βαθιά και έχεις ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους γύρω σου. Αλλά είναι σημαντικό να μάθετε να δημιουργείτε και να διατηρείτε υγιή όρια για να αποφύγετε την εξάντληση, να διατηρήσετε υγιείς σχέσεις και να ζήσετε μια πιο ικανοποιητική ζωή.

Ο καθορισμός ορίων είναι μία τέχνη και απαιτεί εξάσκηση, υπομονή και επιμονή.

Εδώ είναι 4 έξυπνα και απλά tips για να βάζεις τα όρια σου. Και να τα σέβονται οι άλλοι.

1. Ποια είναι τα όρια που θες να βάλεις;

Το πρώτο βήμα για να θέσετε όρια είναι να γνωρίζετε τα όριά σας. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση του τι καταναλώνει την ενέργειά σας, τι σας κάνει να αισθάνεστε καταβεβλημένοι και τι είναι – και τι δεν είναι – αποδεκτό από εσάς. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι χρειάζεστε για να νιώσετε ασφάλεια, σεβασμό και έλεγχο. Η καταγραφή τους σε ένα χαρτί ή digital αρχείο μπορεί επίσης να βοηθήσει.

2. Κοινοποιήστε τα όριά σας στους άλλους

Μόλις καταλάβετε ποια είναι τα όριά σας, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε τα όριά σας στους άλλους. Αυτό μπορεί να είναι αγχωτικό, ειδικά αν δεν έχετε συνηθίσει να βάζετε όρια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε σαφείς και άμεσοι στην επικοινωνία σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φράσεις όπως «Νιώθω αγχωμένος και πιεσμένος όταν έχω πάρα πολλές δεσμεύσεις». Με αυτόν τον τρόπο, εκφράζετε αληθινά το πώς νιώθετε και τι χρειάζεστε. Και όσο περισσότερο εξασκείστε και το κάνετε αυτό, τόσο πιο εύκολο θα είναι!

3. Υποστηρίξτε τον εαυτό σας

Η διεκδίκηση είναι η ικανότητα να εκφράζεις τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες σου με άμεσο τρόπο και σεβασμό. Είναι ένας τρόπος για να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας.

Είναι σημαντικό να δείχνετε διεκδικητικότητα όταν βάζετε όρια, καθώς σας επιτρέπει να είστε ξεκάθαροι και άμεσοι. Αν λοιπόν θέλετε πραγματικά να μείνετε σπίτι την Παρασκευή το βράδυ και να περάσετε ποιοτικό χρόνο μόνοι σας, αλλά οι φίλοι σας σας πιέζουν να βγείτε έξω, να είστε ξεκάθαροι. Πες «όχι» χωρίς ενοχές!

4. Σεβαστείτε τα όρια των άλλων

Εκτός από το να βάζετε τα δικά σας όρια, είναι σημαντικό να σέβεστε τα όρια των άλλων. Αυτό περιλαμβάνει τη μη καταπάτηση των σωματικών, συναισθηματικών ή ψυχικών ορίων τους. Να συμπεριφέρεστε όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται- έτσι θα χτίσεις καλές σχέσεις. (Σκεφτείτε πόσο πολύ το εκτιμάτε όταν οι άλλοι σέβονται και τιμούν τα όριά σας, οπότε κάντε το ίδιο)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 5 =