αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤέσσερα tips για να διαπραγματευτείς έναν μεγαλύτερο μισθό στην δουλειά που είσαι

Τέσσερα tips για να διαπραγματευτείς έναν μεγαλύτερο μισθό στην δουλειά που είσαι

Είσαι εδώ και αρκετό καιρό στην ίδια δουλειά. Φαίνεται ότι φέρνεις κάποια καλά αποτελέσματα, ο εργοδότης δηλώνει ικανοποιημένος, αλλά δεν ανοίγει ποτέ συζήτηση για… αύξηση του μισθού σου. Και δεν είναι περίεργο. Συνήθως ένας εργοδότης ή ένας manager δεν θα κάνει πρώτος την κίνηση για να ξεκινήσει μια τέτοια διαπραγμάτευση. Θα προσπαθήσει να κρατήσει τα δεδομένα ως έχουν.

Άρα μάντεψε: Πρέπει εσύ να κάνεις την κρούση σου. Αλλά πως θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσεις μια αύξηση; Ειδικά μέσα στην δύσκολη εποχή που είμαστε. Εδώ είναι 4 tips που θα σε βοηθήσουν.

1# Φέρε πρόταση από αλλού. Οκ, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ειδικότητες που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας. Κάνε το ψάξιμο σου. Αν καταφέρεις να έχεις στα χέρια σου μια άλλη πρόταση, τότε μπορείς να την χρησιμοποιήσεις ως διαπραγματευτικό χαρτί στην διαπραγμάτευση που θα κάνεις με την εταιρία που ήδη εργάζεσαι. Τα πράγματα απλά: Ζητάς συνάντηση με τον εργοδότη ή τον manager. «Έχω πρόταση 1.200 ευρώ από την Χ εταιρία. Εδώ όπως ξέρετε αμείβομαι με 900 ευρώ. Τι κάνουμε;», μπορείς να πεις, ρίχνοντας το μπαλάκι στην άλλη πλευρά. Αν αυτά που προσφέρεις στην εταιρία αξίζουν, πιθανότατα η άλλη πλευρά θα σου κάνει μια αντιπρόταση αυξάνοντας τις αποδοχές σου, με στόχο να σε κρατήσει στην εταιρία. Υπάρχει βέβαια πάντα και το σενάριο να σου πει ότι… η πόρτα είναι ανοιχτή.

2# Ψάξιμο. Ανεξάρτητα όμως από το αν καταφέρεις να βρεις μια άλλη πρόταση, σίγουρα χρειάζεται να κάνεις ένα ψάξιμο στην αγορά για να δεις πόσο κοστολογείται η θέση/ ειδικότητα σου. Μπορείς να ρωτήσεις γνωστούς σου, να ψάξεις στο Google ή το LinkedIn, ή να δεις άλλες αγγελίες εργασίας για την ίδια θέση που μπορεί να αναφέρουν το ακριβές ποσό. Σκοπός είναι να αντιληφθείς πόσο κοστολογείται η συγκεκριμένη θέση κατά μέσο όρο, αλλά και ποια είναι η υψηλότερη αμοιβή που κυκλοφορεί στην αγορά εργασίας.

3# Ετοιμάσου να πεις “όχι”. Αν η προσφορά που θα γίνει από το αφεντικό σου είναι χαμηλότερη από αυτό που περίμενες ή από τα δεδομένα της αγοράς που είπαμε πριν, είναι προτιμότερο να αρνηθείς. Με αυτό τον τρόπο δείχνεις ότι σέβεσαι τον εαυτό σου και πιστεύεις στις δυνατότητές σου. Επίσης το ”όχι” είναι ένα ακόμα χαρτί σε μια διαπραγμάτευση καθώς η άλλη πλευρά μπορεί να επανέλθει με καλύτερη πρόταση. Άλλωστε, αν κάτσεις σε ένα τραπέζι έτοιμος να πεις «ναι σε όλα», τότε αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση. Και μάλλον δεν θα κερδίσεις αυτό που σου αξίζει.

4# Κατέγραψε τα επιτεύγματα σου. Πριν φτάσεις στο σημείο να ζητήσεις αύξηση, θα πρέπει να έχεις καταγράψει όλα τα μικρά και τα μεγάλα επιτεύγματά σου στα πλαίσια της δουλειάς. Αυτό φυσικά δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, οπότε φρόντισε να έχεις ένα τετράδιο, όπου κάθε ημέρα θα σημειώνεις τα επιτεύγματά σου. Φυσικά με την λέξη επιτεύγματα δεν εννοούμε απαραιτήτως μεγαλεπήβολους στόχους, αλλά μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η διεκπεραίωση ενός project ή κάποιες πρωτοβουλίες που είχαν θετικό αντίκτυπο στην εργασία σου. Ναι, η άλλη πλευρά μπορεί να τα γνωρίζει ήδη, αλλά είναι καλό… να τα υπενθυμίσεις την ώρα της διαπραγμάτευσης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six + eighteen =