αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα ψυχολογικά τρικ για να αποκαλύψεις έναν ψεύτη

Τέσσερα ψυχολογικά τρικ για να αποκαλύψεις έναν ψεύτη

Εάν έχετε βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση όπου υποψιαζόσασταν ότι κάποιος σας έλεγε ψέματα, ξέρετε πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι. Μπορεί να νιώσετε ένα μείγμα σύγχυσης, καχυποψίας και ίσως ακόμη και προδοσίας.

Η επιστήμη της ανίχνευσης ψεμάτων είναι πολύπλοκη και βασίζεται στον περίπλοκο κόσμο της ψυχολογίας. Δεν υπάρχουν δύο ψεύτες που να είναι ίδιοι, γεγονός που καθιστά τον εντοπισμό ενός ψεύδους ακόμη πιο δύσκολο.

Ωστόσο, ορισμένα ψυχολογικά κόλπα μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε έναν ψεύτη. Είναι ελάχιστα γνωστές τεχνικές που έχουν τις ρίζες τους στην ψυχολογική έρευνα.

1) Παρατήρηση μικροεκφράσεων

Οι μικροεκφράσεις είναι εκείνες οι φευγαλέες, σχεδόν ανεπαίσθητες εκφράσεις του προσώπου που ‘αναβοσβήνουν’ στο πρόσωπο κάποιου για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Είναι ακούσιες και συχνά αποκαλύπτουν τα αληθινά συναισθήματα που κάποιος μπορεί να προσπαθεί να κρύψει. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί στιγμιαία να κάνει μορφασμούς προτού αναγκάσει να χαμογελάσει.

Στο πλαίσιο της αποκάλυψης ενός ψεύτη, αυτές οι μικροεκφράσεις μπορεί να είναι απίστευτα ενδεικτικές. Μπορεί να εκφράσουν έκπληξη, φόβο ή δυσφορία όταν τους κάνεις συγκεκριμένες ερωτήσεις ή όταν αφηγούνται συγκεκριμένα γεγονότα.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι η αποκρυπτογράφηση των μικροεκφράσεων δεν είναι τόσο απλή όσο το να παρατηρήσετε ένα συνοφρυωμένο φρύδι ή ένα ανασηκωμένο φρύδι. Απαιτεί προσεκτική παρατήρηση και δίκαιη κατανόηση των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα με βάση μόνο τις μικροεκφράσεις. Είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Ωστόσο, όταν συνδυάζονται με άλλα σημάδια και αποδεικτικά στοιχεία, μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το εάν κάποιος είναι ειλικρινείς ή όχι.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα συνομιλήσετε με κάποιον και υποψιάζεστε ότι μπορεί να λέει ψέματα, δώστε μεγάλη προσοχή στις εκφράσεις του προσώπου του. Αυτές οι φευγαλέες στιγμές μπορεί απλώς να κρατούν το κλειδί για την αποκάλυψη της αλήθειας.

2) Ακούστε περισσότερο από όσο μιλάτε

Μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα να ‘ανακρίνετε’ κάποιον που υποπτεύεστε ότι λέει ψέματα, κάνοντας συνεχόμενες ερωτήσεις. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτή η τακτική μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο νομίζετε.

Οι άνθρωποι που λένε ψέματα συχνά σκέφτονται τις ιστορίες τους εκ των προτέρων. Προετοιμάζουν απαντήσεις για ερωτήσεις που αναμένουν. Έτσι, το να τους πιέζουν με ερωτήσεις μπορεί να τους δώσει μόνο την ευκαιρία να επαναλάβουν τα ψέματα που έχουν πει.

Αντίθετα, προσπαθήστε να ακούτε περισσότερο από όσο μιλάτε. Κρατήστε τις ερωτήσεις σας ανοιχτές και δώστε τους χώρο να μιλήσουν. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι παρέχουν περισσότερες πληροφορίες από όσες σκοπεύουν, αποκαλύπτοντας πιθανώς ασυνέπειες ή αποκλίσεις στην ιστορία τους.

Δεν αφορά πάντα την ποσότητα των πληροφοριών, αλλά μάλλον την ποιότητά τους. Ένα μόνο ολίσθημα ή αντίφαση θα μπορούσε να είναι πιο αποκαλυπτικό από μια ντουζίνα απαντήσεις.

3) Προσοχή για υπερβολική… θετικότητα

Όταν οι άνθρωποι λένε ψέματα, συχνά προσπαθούν να κάνουν τα ψέματά τους πιο πιστευτά, ζωγραφίζοντας μια ρόδινη εικόνα. Μπορεί να χρησιμοποιούν θετική γλώσσα, υπερβολικά κομπλιμέντα ή να είναι υπερβολικά φιλικοί. Αυτό μπορεί να είναι μια προσπάθεια να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας και να σβήσουν τις υποψίες.

Η έρευνα δείχνει ότι οι ψεύτες χρησιμοποιούν πιο θετικές λέξεις από αυτούς που λένε αλήθεια. Τείνουν να αποφεύγουν τα αρνητικά λόγια γιατί αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποκαλύψουν την εξαπάτησή τους. Έτσι, αν κάποιος αναβλύζει από θετικότητα ενώ λέει μια ιστορία που μπορεί να μην είναι γεμάτη… με ηλιοφάνεια και τριαντάφυλλα, λάβετε το υπόψη. Η υπερβολική τους θετικότητα θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια να κρύψουν ένα ψέμα.

4) Η δύναμη της σιωπής

Η σιωπή μπορεί να είναι άβολη. Όταν μια συζήτηση πάει σε σιωπή, οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται υποχρεωμένοι… να τη γεμίσουν με λέξεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για κάποιον που μπορεί να προσπαθεί να καλύψει ένα ψέμα.

Σε αυτές τις ήσυχες στιγμές, ένας ψεύτης μπορεί να νιώσει την πίεση να συνεχίσει να μιλάει, να ενισχύσει την ιστορία του ή να αποσπάσει την προσοχή από τυχόν ασυνέπειες.

Θα μπορούσαν να αρχίσουν να θυμώνουν, να επαναλαμβάνονται ή ακόμη και να αποκαλύπτουν περισσότερες πληροφορίες από αυτές που αρχικά σκόπευαν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε φράσεις που χρησιμοποιεί ένα εγωκεντρικό άτομο. Ακόμα κι αν δεν παραδέχεται ότι είναι

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο