Η σύγχρονη ζωή έχει κάνει τα πράγματα πιο εύκολα με πάρα πολλούς τρόπους, από την τεχνολογία μέχρι την ιατρική.
Την ίδια στιγμή βλέπουμε όμως μια αυξανόμενη τάση: Υπάρχουν πολλοί που περιμένουν την βοήθεια (ή την αποδοχή) των άλλων για να δράσουν. Κάτι που έχει γίνει ακόμα πιο έντονο στην εποχή των social media, όπου πολλοί αναζητούν… το like των άλλων.
Αυτοί που καταφέρνουν όμως να φτάσουν σε μεγάλες επιτυχίες δεν περιμένουν την συνδρομή των άλλων. Λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους, κάνουν την ζωή που θέλουν και είναι αυτοδύναμοι. Εδώ είναι 4 συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχουν αυτοί οι άνθρωποι.
1) Αναλαμβάνουν δράση
Το πρώτο από τα χαρακτηριστικά των αυτοδύναμων ανθρώπων είναι ότι αναλαμβάνουν δράση και δεν φοβούνται να ηγηθούν.
Πολλοί από εμάς ζούμε σε όλο και πιο παθητικές κοινωνίες όπου οι άνθρωποι προτιμούν να μένουν στα δικά τους ασφαλή «δωμάτια».
Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όπως το ρεύμα στο κτήριο σας, περιμένετε να το διορθώσει κάποιος άλλος! Αν υπάρχει μποτιλιάρισμα ενώ οδηγείτε, κάντε tweet σχετικά με θυμό!
Αλλά οι αυτοδύναμοι άνθρωποι δεν παίζουν αυτά τα παιχνίδια. Στην πραγματικότητα κάνουν κάτι για να ξεπεράσουν το πρόβλημα.
Για παράδειγμα: Πάνε να ελέγξουν τον πίνακα ηλεκτρισμού του κτιρίου ή καλούν τον συντηρητή για να δουν τι συμβαίνει με το ηλεκτρικό ρεύμα. Ελέγχουν τις ενημερώσεις σχετικά με την κυκλοφορία και ή μπαίνουν σε ειδησεογραφικά σάιτ για να μάθουν τι συμβαίνει, αντί απλώς να γκρινιάζουν στα social media.
Κάθε κατάσταση ποικίλλει, αλλά ο κοινός παρονομαστής είναι ότι το άτομο που βασίζεται στον εαυτό του χρησιμοποιεί τα εργαλεία και τις μεθόδους που διαθέτει για να κάνει κάτι.
Εάν δεν μπορεί να γίνει τίποτα, όπως όταν βρίσκεται σε μια πτήση όπου υπάρχουν έντονες αναταράξεις, το αυτοδύναμο άτομο κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να ηρεμήσει τον εαυτό του και να διατηρήσει τους άλλους ήρεμους- αυτό είναι στον έλεγχό του σε αυτήν την κατάσταση.
2) Μισούν τις δικαιολογίες
Το επόμενο από τα χαρακτηριστικά των αυτοδύναμων ανθρώπων είναι ότι μισούν τις δικαιολογίες.
Η νοοτροπία του ”θύματος” τους προκαλεί πονοκέφαλο και σπάνια επιδίδονται σε αυτό.
Ο λόγος είναι απλός: Η νοοτροπία του ”θύματος” σε βάζει σε έναν φαύλο κύκλο. Όταν βλέπεις τον εαυτό σου ως θύμα και αγκαλιάζεις αυτόν τον ρόλο, αρχίζεις να αναζητάς συμπάθεια αντί για λύσεις.
Όσο περισσότερη συμπάθεια λαμβάνετε, τόσο περισσότερο ενισχύεται η ιδέα σας ως θύμα και τόσο λιγότερο προσανατολισμένοι στη δράση και αποτελεσματικοί γίνεστε.
3) Βρίσκουν καινοτόμες λύσεις
Μπορούμε να το δούμε αυτό σε διάφορους πολιτισμούς και ιστορικές καταστάσεις, οι άνθρωποι βρήκαν πολλές μοναδικές λύσεις και εργαλεία, παρά την έλλειψη διαθέσιμων υλικών και πόρων.
Όταν δεν έχετε πολλά, καταλαβαίνετε πώς να χρησιμοποιήσετε αυτά που έχετε! Οι αυτοδύναμοι άνθρωποι δεν τα παρατάνε. Μια σοφή φράση λέει: Ξεκίνα όπου είσαι, χρησιμοποίησε ο,τι έχεις, κάνε ο,τι μπορείς.
4) Εντοπίζουν τους απατεώνες
Ένα άλλο από τα χαρακτηριστικά των αυτοδύναμων ανθρώπων είναι ότι μπορούν να «διαβάσουν» τους άλλους.
Μπορούν να εντοπίσουν άθλιους γκουρού, απατεώνες crypto και χειριστικούς ηγέτες, από ένα μίλι μακριά.
Ξεκινήστε να μιλάτε με κάποιου είδους χειριστική ρητορική σε ένα τέτοιο άτομο και δεν θα καταλήξετε πουθενά. Απλώς θα πουν ”όχι ευχαριστώ” και θα φύγουν, παίρνοντας και άλλους μαζί τους.
Δεν έχουν χρόνο για απατεώνες, πιεστικούς πωλητές και κάθε τύπο ατόμου που θέλει να τους ξεγελάει ή να τους βάλει σε μονοπάτια και επιλογές που θα αφαιρέσουν την ελευθερία και την ατομικότητά τους.