αρχικηVIRALΤέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου

Τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου

Ίσως σου έχει συμβεί, ειδικά σε πιεστικές περιόδους: Να είσαι σκληρός με τον εαυτό σου και τον κατηγορείς για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή σου. Αλλά έτσι μάλλον θα μπεις σε έναν φαύλο κύκλο. Η αυτοπεποίθηση σου θα πέσει, δεν θα έχεις καθαρή σκέψη και θα δυσκολευτείς να βρεις λύση στα προβλήματα που σε απασχολούν.

Το ακόμα χειρότερο: Συνήθως όταν είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας, δεν το καταλαβαίνουμε άμεσα. Με αποτέλεσμα να βυθιστούμε σε αυτόν τον «βάλτο» και να κολλήσουμε εκεί.

Η παρακάτω λίστα μπορεί να σε βοηθήσει. Είναι 4 σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου.

Δε συμφωνείς ποτέ με τα κομπλιμέντα που σου κάνουν

Σκέψου την τελευταία φορά που κάποιος σου έκανε ένα κομπλιμέντο. Τι απάντηση έδωσες; Μήπως ξεκίνησες να εξηγείς τους λόγους για τους οποίους δεν αξίζεις αυτούς τους επαίνους;

Το να αποδέχεσαι κομπλιμέντα είναι ίσως άβολο. Δεν θες να φανείς αλαζόνας ή υπερβολικά υπερήφανος, οπότε ξεκινάς να δίνεις προσοχή στα λάθη και τις ελλείψεις σου, για να εισάγεις λίγη περισσότερη ταπεινότητα στη συζήτηση.

Αλλά, εδώ είναι το θέμα: Όταν ξέρεις ότι εργάστηκες σκληρά για κάτι και είσαι ευχαριστημένος με το συνολικό αποτέλεσμα, έχεις κερδίσει κάτι περισσότερο από την προσοχή και την εκτίμηση των άλλων. Λοιπόν, προχώρα και αποδέξου αυτό το κομπλιμέντο με την ονομαστική του αξία και πες απλά: «Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια».

Συνεχώς λες «αλλά»

Κατάφερες να πάρεις τη δουλειά που ήθελες… αλλά δεν υπήρχαν και πολλά βιογραφικά για αυτή. Τα πήγες καλά σε μια παρουσίαση στη δουλειά σου… αλλά πιστεύεις ότι θα ήταν καλύτερη αν είχες λίγο παραπάνω χρόνο.

Σου ακούγεται γνώριμο; Άφησε το αλλά και εστίασε στο πρώτο μέρος αυτό των προτάσεων – είναι πιο ειλικρινές και πιο αποδοτικό.

Πάντα βασίζεσαι στις γνώμες των άλλων

Δεν είναι κακό να βασίζεσαι στην υποστήριξη και το feedback των ανθρώπων που δουλεύεις μαζί τους. Μπορεί να είναι βοηθητικό σε πολλές περιπτώσεις.

Αλλά αν το κάνεις συνεχώς, ακόμα και για αρμοδιότητες και ευθύνες για τις οποίες είσαι εσύ ο μόνος ειδικός, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου όσο θα έπρεπε. Συνεχώς χρειάζεσαι την επιβεβαίωση και την αποδοχή από τους άλλους και αυτό ίσως σε καθυστερήσει και υπονομεύσει την αυτοπεποίθησή σου.

Φταις… για όλα

Όσο εύκολο είναι να είσαι σκληρός με τον εαυτό σου όταν τα πράγματα πάνε καλά, τόσο αυτός ο πειρασμός γίνεται ακόμα πιο δυνατός όταν όλα πάνε στραβά. Ξεκινάς να κατηγορείς τον εαυτό σου για όλα- ακόμα και όταν οι περιστάσεις φαίνονταν καλύτερες χωρίς τον έλεγχό σου.

Ο άσχημος καιρός ή το γεγονός ότι ένας πελάτης καθυστέρησε σε μια σημαντική συνάντηση είναι όλα εκείνα τα βάρη που φέρνεις στους δικούς σου ώμους (παρά το γεγονός ότι δεν είχες την εξουσία να τα αλλάξεις).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × three =