αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σου κάνει Gaslighting- Η Νο1 τακτική χειραγώγησης που εφαρμόζουν οι ναρκισσιστές

Τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σου κάνει Gaslighting- Η Νο1 τακτική χειραγώγησης που εφαρμόζουν οι ναρκισσιστές

Σε προηγούμενο άρθρο μας γράφαμε για το Gaslighting. Σύμφωνα με πολλούς, είναι η Νο1 τακτική χειραγώγησης που εφαρμόζουν οι ναρκισσιστές.

Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

Ουσιαστικά του αρνούνται όλη του την πραγματικότητα, μέχρι να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.

Είναι μια τακτική που συμβαίνει αρκετά συχνά στις σχέσεις. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν αμέσως.

Ωστόσο, μπορείτε να εντοπίσετε τις καταχρηστικές συμπεριφορές τους, γνωρίζοντας τα προειδοποιητικά σημάδια. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε να συνδεθείτε με έναν «gaslighter».

Εδώ είναι 4 συμπεριφορές που πρέπει να σε προβληματίσουν.

1. Θέλει να ελέγχει κάθε πτυχή της ζωής σας

Ένας gaslighter λαχταράει να έχει την πλήρη κυριαρχία και δύναμη πάνω στα θύματά του. Επομένως, θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι δεν είστε σε θέση να κάνετε οτιδήποτε για τον εαυτό σας. Θα σας χειραγωγήσουν ώστε να τους δώσετε ακόμα και τους κωδικούς πρόσβασης του τηλεφώνου και του υπολογιστή σας, με την πρόφαση ότι είναι «για το καλό σου».

Ωστόσο, το πραγματικό τους κίνητρο πηγάζει από τον φόβο μήπως χάσουν τον έλεγχό πάνω σας.

2. Κάνει το θύμα

Ένας τέτοιους τύπος δεν θα παραδεχτεί ποτέ τα λάθη του σε μια ανθρώπινη σχέση ή συνεργασία, όσο σοβαρά κι αν είναι. Κατηγορούν όλους τους άλλους, όταν συμβαίνει κάτι. Ένας τέτοιος άνθρωπος κάνει το θύμα για να ρίξει αλλού την ευθύνη και να σε κάνει να τον λιπηθείς.

Καταστρέφοντας την αυτοπεποίθηση σου και αλλοιώνοντας την πραγματικότητα, προσπαθούν να ελέγξουν την αφήγηση όσο το δυνατόν περισσότερο.

3. Υποβαθμίζουν συνεχώς τις ανησυχίες ή τις ανάγκες σας

Οι ναρκισσιστές και οι χειραγωγοί προσέχουν μόνο τον εαυτό τους και βλέπουν τους άλλους ως εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Έτσι, πάντα θα υποβαθμίζουν τις ανησυχίες σας. Πάντα θα σας κάνουν να πιστεύετε ότι είστε υπερβολικοί, ακόμα και όταν έχετε εύλογες ανησυχίες. Κατά ειρωνικό τρόπο, έχουν μια ψυχρή, απόμακρη στάση για όσα συμβαίνουν στη ζωή, εκτός αν πρόκειται για τις δικές τους ανάγκες.

4. Σε κάνει να αμφισβητήσεις την πραγματικότητά

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα οποιουδήποτε gaslighter, το είπαμε και στην αρχή. Μπορούν να αισθάνονται ισχυροί μόνο χειραγωγώντας τους άλλους. Σε μπερδεύουν και σε αποσταθεροποιούν για να θολώσουν την κρίση σου για να πετύχουν τον στόχο τους. Όσο περισσότερο πιστεύετε την πραγματικότητα που σας παρουσιάουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η εξάρτησή σας από αυτούς. Θέλουν να νιώθεις τόσο μικρός και ανήμπορος που να τους υποκλίνεσαι, ανίκανος να πάρεις τις δικές σου αποφάσεις.

Ωστόσο, αυτοί οι χειριστές μπορούν να πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους μόνο αν τους επιτρέψετε. Αποφύγετε, λοιπόν, τις στενές σχέσεις με τέτοιους τύπους, καθώς δεν έχουν ποτέ καλές προθέσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 5 =