αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι ζεις κολλημένος στο παρελθόν

Τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι ζεις κολλημένος στο παρελθόν

Δεν είναι πάντα εύκολο να αφήσουμε το παρελθόν πίσω. Μερικοί από εμάς έχουμε περάσει από τραυματικά γεγονότα που μας άφησαν πληγές για μια ζωή. Έπειτα, υπάρχουν εκείνοι περνάνε τόσο δύσκολα στο παρόν με αποτέλεσμα να αναπολούν τις «παλιές καλές εποχές», όταν η ζωή ήταν πολύ πιο εύκολη.

Το να μένεις κολλημένος στο παρελθόν μπορεί να φαίνεται αβλαβές, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη.

Και είναι επίσης ένα εμπόδιο που μας εμποδίζει να προχωρήσουμε με την προσωπική μας ανάπτυξη.

Θέλετε να μάθετε αν έχετε κολλήσει στο παρελθόν; Οι άνθρωποι που είναι σε μια τέτοια κατάσταση, εμφανίζουν αυτές τις συμπεριφορές.

1) Ωραιοποιούν τις παλιές καλές εποχές

Το παρελθόν τους ήταν κυριολεκτικά παράδεισος στη Γη – ή τουλάχιστον αυτή είναι η εντύπωση που θα έχετε κάθε φορά που τους ακούτε. Θα μπορούσαν να πουν ότι είχαν μια τέλεια παιδική ηλικία, μια τέλεια οικογένεια ή μια τέλεια καριέρα… μέχρι να συμβεί κάτι! Και τώρα δεν ζουν πλέον την τέλεια ζωή.

Στην πραγματικότητα όμως δεν ήταν όλα τέλεια. Υπήρχαν πάντα προβλήματα κατά καιρούς. Δεν ήταν μια ευχάριστη ζωή 24/7… αλλά ήταν σίγουρα οικεία. Και σε περιόδους κρίσης, αυτή η εξοικείωση είναι κάτι που που κάνει να θυμούνται εκείνες τις εποχές.

2) Έχουν πολλές τύψεις και σκέφτονται «τι θα γινόταν»

Τέτοιοι άνθρωποι, ξοδεύουν πολύ χρόνο σκεπτόμενοι τις τύψεις τους και «τι θα γινόταν αν…».

«Κι αν άφηνα την αδιέξοδη δουλειά μου νωρίτερα; Μάλλον θα ήμουν Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι τώρα».

Συχνά φαντασιώνονται ότι θα βρουν κάπου… μια χρονομηχανή, για να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να διορθώσουν με κάποιο τρόπο τα λάθη τους.

Αντί να μάθουν από αυτά τα λάθη, ώστε να μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα στο μέλλον, αντιθέτως έχουν εμμονή να «αναιρέσουν» αυτά τα λάθη στο παρελθόν… με κάποιο τρόπο.

3) Καμαρώνουν για τα επιτεύγματά τους πριν από χρόνια

Μιλούν για τα βραβεία που πήραν παλιά ή για τις επιχειρήσεις που συνήθιζαν να διευθύνουν.

Ίσως ήταν καλά επιτεύγματα στην εποχή τους, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν πάρει νέα βραβεία εδώ και μια δεκαετία και η επιχείρησή τους κατέρρευσε μετά από μόλις ένα χρόνο!

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να πανηγυρίζουν τις νίκες τους. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι όσο κι αν τους αρέσει να καυχιούνται, δεν έχουν πολλά άλλα να καυχηθούν.

Μάλλον δεν έχουν κάνει τίποτα αξιοσημείωτο, επομένως έχουν κολλήσει στις «ημέρες δόξας» τους – μπορεί να μην καταλαβαίνουν καν ότι έχει ήδη περάσει πάνω από μια δεκαετία. Για αυτούς ήταν μόλις χθες.

4) Εξακολουθούν να αναζητούν ανθρώπους από το παρελθόν τους

Τέτοιοι άνθρωποι σκέφτονται συχνά άτομα από το παρελθόν. Μπορεί να κάνουν scroll ακόμα και στα προφίλ αυτών των ατόμων στα social media. Αν τους ρωτήσεις, μάλλον δεν θα το παραδεχτούν ότι έχουν κολλήσει εκεί.

«Απλώς έχω περιέργεια» θα πουν.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν!

Έπειτα, υπάρχουν φορές που ελέγχουν το LinkedIn των ”εχθρών” που είχαν πριν από δεκαετίες για να δουν πόσο επιτυχημένοι έχουν γίνει.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + sixteen =