αρχικηVIRALΤέσσερα σημάδια για να εντοπίσεις γρήγορα ένα κακό άτομο, σύμφωνα με την ψυχολογία

Τέσσερα σημάδια για να εντοπίσεις γρήγορα ένα κακό άτομο, σύμφωνα με την ψυχολογία

Όλοι έχουμε τους δικούς μας ορισμούς για το τι σημαίνει να είναι κάποιος άνθρωπος «κακός». Αλλά, μπορεί η ψυχολογία να ρίξει λίγο φως σε αυτό. Η ψυχολογία σκάβει βαθύτερα στις συμπεριφορές και τα χαρακτηριστικά που συνήθως υποδηλώνουν ότι κάποιος είναι «κακός άνθρωπος». Πρόκειται για σταθερά μοτίβα.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε 4 ψυχολογικά αναγνωριστικά που δείχνουν ότι κάποιος μπορεί να μην είναι τόσο καλός όσο φαίνεται. Και να θυμάστε, κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουμε τα ελαττώματά μας. Αλλά αυτές είναι μερικές ‘κόκκινες σημαίες’ που πρέπει να προσέξετε.


1) Έλλειψη ενσυναίσθησης

Η ενσυναίσθηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, που μας επιτρέπει να κατανοούμε και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα των άλλων. Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιος στερείται συνεχώς αυτό το κρίσιμο χαρακτηριστικό; Η ψυχολογία λέει ότι μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία.

Η έλλειψη ενσυναίσθησης σημαίνει ότι ένα άτομο δεν μπαίνει ή δεν μπορεί να μπει στη θέση κάποιου άλλου. Δυσκολεύονται να κατανοήσουν ή να συνδεθούν με τα συναισθήματα και τις εμπειρίες των άλλων.

Αυτή η έλλειψη ενσυναίσθησης μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους – από την περιφρόνηση των συναισθημάτων των άλλων έως την απροκάλυπτη χειραγώγηση ή τη σκληρότητα. Είναι ένα επίμονο μοτίβο.

2) Ανεντιμότητα

Είχατε ποτέ την αίσθηση ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με κάποιον; Με εκείνο τον φίλο ή τον συνάδελφο. Είχε την ικανότητα να αφηγείται, αλλά συχνά οι ιστορίες έμοιαζαν πολύ καλές… για να είναι αληθινές. Καθώς περνούσε ο καιρός, άρχισες να παρατηρώ ασυνέπειες και καθαρά ψέματα.

Η ανεντιμότητα, σύμφωνα με την ψυχολογία, είναι ένα άλλο μεγάλο σημάδι ενός «κακού» ανθρώπου. Τα συχνά ψέματα, ακόμη και για ασήμαντα πράγματα, μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη σεβασμού προς τους άλλους και αδιαφορία για την αλήθεια.

3) Επιθετικότητα

Η επιθετικότητα είναι κάτι περισσότερο από σωματική βία. Μπορεί να είναι λεκτική, συναισθηματική ή ακόμα και παθητική. Τα επιθετικά άτομα χρησιμοποιούν συχνά εξαναγκασμό, απειλές ή εκφοβισμό για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Τώρα, εδώ είναι κάτι που αξίζει να σημειωθεί: Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με επιθετική συμπεριφορά έχουν συχνά χαμηλότερη συναισθηματική ευφυΐα. Δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να ερμηνεύσουν τα δικά τους συναισθήματα, έτσι τα εκφράζουν με επιθετικότητα.

Αυτή η έλλειψη συναισθηματικής κατανόησης μπορεί να τους δυσκολέψει να συνδεθούν με άλλους με υγιή τρόπο. Αντί να επικοινωνήσουν τις ανάγκες ή τα συναισθήματά τους, καταφεύγουν στην επιθετικότητα.

4) Εγωκεντρισμός

Όλοι έχουμε στιγμές προσωπικού συμφέροντος. Είναι κομμάτι του να είσαι άνθρωπος. Αλλά όταν κάποιος βάζει συνεχώς τις ανάγκες του πάνω από τους άλλους, είναι μια διαφορετική ιστορία.

Τα εγωκεντρικά άτομα συχνά δεν λαμβάνουν υπόψη τα συναισθήματα ή τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων. Τείνουν να κυριαρχούν στις συζητήσεις, να παίρνουν αποφάσεις χωρίς να συμβουλεύονται άλλους και να δείχνουν ελάχιστο ενδιαφέρον για τις ζωές των άλλων, εκτός αν τους ωφελούν.

Αυτή η αδυσώπητη εστίαση στον εαυτό μπορεί να εξαντλήσει τους γύρω τους, οδηγώντας συχνά σε μονόπλευρες σχέσεις.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − one =