αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα ορόσημα που δείχνουν ότι η startup σου… δεν είναι πια startup

Τέσσερα ορόσημα που δείχνουν ότι η startup σου… δεν είναι πια startup

Τα πράγματα αλλάζουν. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στη startup που δημιούργησες κάποτε από το σπίτι σου. Μπορεί να ξεκίνησε σαν μια απλή ιδέα, μαζί με κάποιους φίλους, χωρίς έσοδα. Όμως τώρα εκείνη η μικρή startup μπορεί να έχει εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο. Αρκετοί είναι όμως οι ιδρυτές που δεν το καταλαβαίνουν αμέσως. Και συνεχίζουν να συμπεριφέρονται στο project τους σαν να είναι κάτι σε αρχικό στάδιο.

Πως όμως μπορείς να καταλάβεις ότι η startup σου… δεν είναι πια startup; Το αμερικανικό Inc.com έφτιαξε ένα ενδιαφέρον άρθρο, και παραθέτει 4 συγκεκριμένα ορόσημα που θα σε οδηγήσουν σε αυτό το συμπέρασμα. Εσύ πόσα από αυτά βλέπεις στο project σου;

1# Έχεις ξεκινήσει να κάνεις εξαγορές. Δεν είναι εύκολο να πετύχεις κάτι τέτοιο. Άλλα αν ξεκινήσεις να «παίρνεις γη» στο πεδίο σου, τότε σίγουρα έχεις πάει στο επόμενο level. Και είναι πιθανό αρκετοί να θελήσουν να μπουν κάτω από την «ομπρέλα» σου.

2# Η φήμη σου, προσελκύει νέες συνεργασίες και ταλέντα. Το brand name που χτίζεις παίζει σημαντικό ρόλο. Αν έχεις καταφέρει να χτίσεις ένα καλό όνομα, να έχει γίνει γνωστό, και τελικά να έρχονται οι άλλοι σε εσένα, είσαι σε καλό δρόμο. Σημαίνει ότι οι άλλοι έχουν καταλάβει την αξία σου και το «μεγάλο σκοπό» σου. Αυτό θα σου φανεί πολύ χρήσιμο στη συνέχεια.

3# Πληρώνεις τον εαυτό σου και κάνεις πολλές προσλήψεις. Όταν ξεκίναγες το project σου, πιθανότατα δεν υπήρχαν λεφτά ούτε για να πληρώσεις τον εαυτό σου. Έχει αλλάξει αυτό σήμερα; Αν ναι, και παράλληλα έχεις 10-20 ή παραπάνω εργαζόμενους να δουλεύουν για εσένα, τότε κατάλαβε το: Είσαι πλέον μια κανονική επιχείρηση.

4# Έχεις κάνει pivots, και τώρα έχεις μια ξεκάθαρη πορεία. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κάνεις αλλαγές, μόλις η ιδέα σου βγει στην αγορά. Και θα κινηθείς σε μια διαδρομή με αρκετά ρίσκα. Αυτή η «περίοδος δοκιμών» όμως κάποια στιγμή θα τελειώσει. Τα pivots θα σταματήσουν και θα πορευτείς σε μια πιο ξεκάθαρη πορεία. Αν φτάσεις σε αυτό το σημείο, θα έχεις επίσης ξεπεράσει το αρχικό startupικό στάδιο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + 6 =