αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα μαθήματα ηγεσίας από τον φτωχό Κινέζο που έγινε δισεκατομμυριούχος

Τέσσερα μαθήματα ηγεσίας από τον φτωχό Κινέζο που έγινε δισεκατομμυριούχος

Η ζωή του Jack Ma θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας. Ένας πιτσιρικάς, ο οποίος μεγαλώνει σε μια φτωχή οικογένεια, αλλά παρά τις δυσκολίες καταφέρνει να πετύχει τους στόχους του. Καταφέρνει, τελικά, να δημιουργήσει ένα project παγκόσμιας εμβέλειας και ο ίδιος να γίνει πολύ πλούσιος.

O Jack Ma, είναι ο ιδρυτής της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba. Μια εταιρία που ξεκίνησε από ένα διαμέρισμα το 1999 και εξελίχθηκε σε έναν τεχνολογικό κολοσσό.

Το 2019 ο Jack Ma ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το «τιμόνι» της εταιρίας. Μέσα σε όλη αυτή τη διαδρομή όμως πήρε πολλά χρήσιμα μαθήματα ηγεσίας. Αρκετά από τα οποία τα έχει μοιραστεί o ίδιος με το κοινό, μέσα από διάφορες δημόσιες εμφανίσεις του. Το It’s Possible συγκέντρωσε 4 από αυτά.

1# Οι απορρίψεις δεν πρέπει να σε σταματήσουν. O νεαρός Jack Ma έδωσε εξετάσεις για να μπει στο πανεπιστήμιο της πόλης του. Απέτυχε δύο φορές. Ο πεισματάρης Jack όμως συνέχισε την προσπάθεια, και κατάφερε με την τρίτη φορά να μπει στο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αποφοιτεί το 1988 και αμέσως αρχίζει να στέλνει βιογραφικά σε όσες περισσότερες επιχειρήσεις μπορεί. Λαμβάνει μια ντουζίνα… από απορρίψεις. Μια μάλιστα από τις εταιρίες που τον απέρριψαν ήταν η διάσημη KFC. Τελικά, κατάφερε να βρει μια δουλειά ως καθηγητής Αγγλικών, σε ένα κινεζικό πανεπιστήμιο. Ο ίδιος μάλιστα αγάπησε πολύ αυτή τη δουλειά και τους μαθητές που είχε, παρόλο που αμειβόταν με μόλις 12 δολάρια το μήνα. Φυσικά η εκτόξευση ήρθε στην συνέχεια όταν πήρε την τολμηρή απόφαση να ιδρύσει την δική του πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου.

2# Δράσε, ακόμα κι αν δεν συμφωνούν όλοι μαζί σου. Στο παρακάτω βίντεο, θα τον ακούσετε να παραθέτει μερικές από τις συμβουλές του. Μέσα σε λίγες φράσεις. «Βλέπω πολλούς νέους ανθρώπους που έχουν φανταστικές ιδέες το απόγευμα. Αλλά το πρωί πάνε στην δουλειά τους ξανά», λέει ο Jack Ma. Όπως εξηγεί, πρέπει να δράσεις. Μην περιμένεις όλοι να συμφωνήσουν μαζί σου. Άλλωστε, αν όλοι έβλεπαν την ευκαιρία που βλέπεις εσύ, τότε αυτή δεν θα ήταν μια πραγματική ευκαιρία.

Σκέψου, και βρες μια ομάδα ατόμων που μπορεί να δουλέψει μαζί σου, κάθε ημέρα και νύχτα. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να πιστεύουν στο ίδιο όραμα με εσένα. «Μην παραπονιέσαι. Άσε τους άλλους να παραπονιούνται», σημειώνει ο Jack Ma.

3# Μην προσπαθείς να γίνεις… ο Jack Ma. O Jack Ma δεν προτείνει στους νέους… να του μοιάσουν. Δεν θέλει να προσπαθούν να «αντιγράψουν» την επιτυχία του. Στην πραγματικότητα, όταν οι νέοι προσπαθούν να κάνουν κάτι τέτοιο, ο ίδιος λυπάται, όπως έχει πει ο γνωστός businessman.

«Για μένα, είμαι ακόμα ένας συνηθισμένος άνθρωπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Hangzhou (Κίνα)» τόνισε ο Mr Alibaba μιλώντας σε event που διοργάνωσε το World Economic Forum.

Ο Ma είπε ότι εκτιμά τον θαυμασμό, αλλά δεν θεωρεί τον εαυτό του “θρυλικό” ή “κάποιον που έχει σημασία” – και αντί να τον ακολουθήσουν, οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν να χαράξουν τον δικό τους δρόμο. «Πρέπει να γνωρίζουμε πράγματα για άλλους ανθρώπους, αλλά το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πράγματα για τον εαυτό μας», είπε ο Jack Ma. «Αυτό, νομίζω, είναι η ουσία της εκπαίδευσης. Να είσαι εσύ, να μην είσαι ο Jack Ma», σημείωσε. Και κατέληξε σε ένα συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσεις: «Μην μιμείστε κανέναν. Να είστε απλά ο εαυτός σας. Είναι σημαντικό».

4# Προσέλαβε ανθρώπους πιο έξυπνους από εσένα. «Στην αρχή, δεν ήξερα τίποτα σχετικά με την τεχνολογία, δεν ήξερα τίποτα για το management. Αλλά δεν χρειάζεται να ξέρεις πολλά πράγματα. Πρέπει απλά να βρεις ανθρώπους που είναι πιο έξυπνοι από εσένα», έχει πει σε ομιλία του ο Mr Alibaba. «Για πολλά χρόνια προσπαθούσα να προσλαμβάνω ανθρώπους πιο έξυπνους από εμένα», τόνισε. Όταν βρεις τους έξυπνους ανθρώπους, στη συνέχεια πρέπει να είσαι σίγουρος ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να δουλέψουν μαζί. Αυτός πρέπει να είναι ο μεγάλος στόχος σου. Δεν είναι πάντως εύκολο. «Οι χαζοί άνθρωποι, μπορούν να δουλέψουν μαζί εύκολα. Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν μπορούν να δουλέψουν μαζί», είπε ο Jack Ma

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + 19 =