Ναι, το να ξεκινήσεις να δουλεύεις ως digital νομάς μπορεί να σου ανοίξει ένα συναρπαστικό μονοπάτι μπροστά σου. Θα μπορείς να δουλεύεις από όπου θέλεις, με μόνο εργαλείο το laptop σου. Σε ωράρια που ταιριάζουν σε εσένα. Και χωρίς να έχεις κάποιον να σε «ελέγχει» κάθε λεπτό που περνά.
Ωστόσο, το να δουλέψεις ως τέτοιος νομάς δεν είναι πάντα εύκολο. Ειδικά στην αρχή, όπου μάλλον θα χρειαστεί να κάνεις μια μετάβαση από την κλασική μορφή εργασίας, σε αυτό το remote μοντέλο. Μια σοφή φράση λέει πως είναι καλό να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, αλλά είναι ακόμα καλύτερο να μαθαίνουμε από τα λάθη των άλλων. Το It’s Possible λοιπόν σου παραθέτει 4 λάθη που κάνουν οι αρχάριοι digital νομάδες. Και πρέπει να τα αποφύγεις.
1# Δεν έχουν καθορισμένο ωράριο δουλειάς. Οκ, όπως είπαμε μπορείς να δουλέψεις όποιες ώρες θέλεις. Αλλά εδώ υπάρχει μια παγίδα: Το να δουλεύεις διάφορες ώρες της ημέρας, χωρίς καν να κοιτάς το ρολόι. Χωρίς καν… να το θεωρείς δουλειά. Αλλά είναι δουλειά. Και μπορεί να καταλήξεις να δουλεύεις όλη την ημέρα. Για να το αποφύγεις αυτό, όρισε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα, κατά τις οποίες θα εργαστείς. Φτιάξε ένα δικό σου πρόγραμμα.
2# Ταξιδεύουν υπερβολικά και χάνουν τη συγκέντρωση τους. Ένα από τα πιο ωραία κομμάτια αυτού του μοντέλου, είναι η αλλαγή τοποθεσιών. Ωστόσο, πόσο εύκολο είναι να δουλέψεις όταν έχεις π.χ. απέναντι σου… το μαγικό τοπίο της Σαντορίνης; Αρκετοί νομάδες χάνουν το παιχνίδι κάπου εκεί. Εστιάζουν μόνο στα ταξίδια, παρασύρονται και τελικά είναι πιο πολύ ταξιδιώτες, παρά freelancers. Προσπάθησε να μείνεις εστιασμένος στην δουλειά. Οι διακοπές μετά. Α, και απέφυγε τους προρισμούς που προσφέρονται περισσότερο για πάρτι, παρά για χαλαρή διαμονή.
3# Δεν έχουν έσοδα. Όλο το μοντέλο πίσω από τους ψηφιακούς νομάδες, στηρίζεται στο ότι δουλεύεις, βγάζεις χρήματα, και κάποια από αυτά τα χρήματα τα δίνεις για να ταξιδεύεις. Ενώ παράλληλα δουλεύεις και βγάζεις κι άλλα χρήματα. Έτσι ώστε να συνεχίζεται αυτός ο ιδιαίτερος κύκλος. Αν δεν έχεις έσοδα, τότε το μοντέλο δεν λειτουργεί. Μετατρέπεσαι απλά σε έναν ταξιδιώτη. Φρόντισε λοιπόν να εστιάσεις σε ένα project ή μια ειδικότητα, που θα σου φέρνει έσοδα.
4# Δεν βάζουν συγκεκριμένους στόχους και deadlines. Επειδή ακριβώς τα ταξίδια μπορούν να σε παρασύρουν, είναι χρήσιμο να έχεις ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό σου. Μην ξεκινήσεις έχοντας απλά στο μυαλό ότι «πρέπει να δουλεύεις». Βάλε συγκεκριμένους στόχους και deadlines. Τσέκαρε τα αποτελέσματα σου συχνά.