αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤέσσερα λάθη που θα οδηγήσουν το βιογραφικό σου στα spam (και θα μείνει αδιάβαστο)

Τέσσερα λάθη που θα οδηγήσουν το βιογραφικό σου στα spam (και θα μείνει αδιάβαστο)

Όταν κάνετε αίτηση για δουλειά, το πιθανότερο είναι ότι δεν εξετάζει το βιογραφικό σας κάποιος άνθρωπος. Σήμερα, πολλές εταιρείες έχουν υιοθετήσει κάποιο λογισμικό ελέγχου, για να ελέγξουν σε πρώτη φάση τα βιογραφικά που καταφτάνουν και να εντοπίσουν τα καλύτερα.

Αυτό έχει γίνει ακόμα πιο έντονο στην εποχή της remote εργασίας. Πλέον οι εταιρίες δεν δέχονται αιτήσεις μόνο από υποψήφιους στην ίδια πόλη, αλλά πιθανότατα έρχονται βιογραφικά… από όλο τον κόσμο. Έτσι ένα λογισμικό είναι χρήσιμο, έτσι ώστε να γίνει ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα των βιογραφικών.

Με περισσότερο από το 95% των εταιρειών του Fortune 500 να χρησιμοποιούν ένα ATS (applicant tracking system) για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας πρόσληψης, οι εταιρείες βασίζονται στο λογισμικό ATS για να φιλτράρουν τους υποψηφίους που δεν πληρούν τα αναφερόμενα κριτήρια, σημειώνει το FastCompany.

Εδώ είναι το point: Αν θες το βιογραφικό σου να ξεπεράσει αυτό το πρώτο στάδιο και να φτάσει στα μάτια ενός HR Manager, πρεπει να το στήσεις σωστά. Αλλιώς θα καταλήξει στα spam, χωρίς να διαβαστεί. Δες λοιπόν τα 4 λάθη που πρέπει να αποφύγεις.

1# Μην στέλνεις το βιογραφικό σου σε μορφή PDF

Σύμφωνα με μια μελέτη του TopResume, το 43% των βιογραφικών που κινδυνεύουν να απορριφθούν κάνουν ένα λάθος: Χρησιμοποιούν έναν τύπο αρχείου που δεν είναι συμβατός με κάποιο λογισμικό ATS. «Αυτό που συνεχίζει να με εκπλήσσει είναι ότι το λογισμικό παρακολούθησης αιτούντων σε μεγάλο βαθμό δεν βλέπει βιογραφικά PDF», λέει η Ashley Stahl, career expert, ιδρύτρια της personal finance company SoFi. «Αν κάποιος δούλεψε πολύ σκληρά για το βιογραφικό και το έστειλε ως PDF, πιθανότατα δεν θα φτάσει σε έναν πραγματικό άνθρωπο. Το να γράψετε ένα βιογραφικό για κάποιον με το οποίο δικτυώνεστε είναι εντελώς διαφορετικό από το να γράψετε το βιογραφικό σας για ένα σύστημα παρακολούθησης αιτούντων» εξηγεί. Ορισμένα εργαλεία ελέγχου δεν μπορούν επίσης να μετατρέψουν έγγραφα HTML, Open Office ή Apple Pages και θα απορρίψουν βιογραφικά που είναι αποθηκευμένα σε τέτοιες μορφές εγγράφων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μορφή Word (.doc ή .docx) είναι συνήθως η πιο ασφαλής.

2# Λάθος λέξεις- κλειδιά

Τα συστήματα αναζητούν συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά, που ταιριάζουν με αυτό που περιλαμβάνεται στη θέση εργασίας. Εάν η αίτηση ή το βιογραφικό σας δεν χρησιμοποιεί αυτούς τους όρους ή χρησιμοποιεί εναλλακτικούς, ενδέχεται να μην περάσετε από τη διαδικασία ελέγχου. Μην στέλνεις παντού το ίδιο βιογραφικό. Κάνε τις απαραίτητες αλλαγές, έτσι ώστε το βιογραφικό σουνα ταιριάζει με την εκάστοτε ανοιχτή θέση. Ευθυγραμμίστε το λεξιλόγιο σας με αυτό που διαβάζετε στην περιγραφή της θέσης εργασίας. Προσοχή να μην χρησιμοποιήσετε λάθος λέξεις-κλειδιά.

3# Μην χρησιμοποιείς… πολύ φανταχτερό σχεδιασμό

Μπορεί να πιστεύετε ότι τα γραφικά ή οι ιδιαίτερες γραμματοσειρές σας βοηθούν να ξεχωρίζετε, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μπορούν να σας στείλουν στα spam. Αν δεν είστε σε μια δημιουργική βιομηχανία και αν δεν στέλνετε το βιογραφικό σας απευθείας σε μια επαφή μέσω email, μείνετε στα βασικά. «Το βιογραφικό σας θα πρέπει να είναι βασικό ασπρόμαυρο, με γραμματοσειρά Times New Roman ή Arial», λέει η Stahl και τονίζει: «Βλέπω ακόμα πολλά κομψά βιογραφικά με πολλά χρώματα». Μην εισαγάγετε ένα ασυνήθιστο στυλ γραμματοσειράς ή μια ασυνήθιστη διάταξη που το σύστημα δεν θα μπορεί να διαβάσει σωστά.

3# Δεν χρησιμοποιείς το career site της εταιρίας

Ορισμένοι ιστότοποι, όπως το Indeed, προσφέρουν μια native εφαρμογή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε αίτηση μέσω του ιστότοπού τους χωρίς να φύγετε από εκεί. Αυτό μπορεί να κάνει την διαδικασία γρήγορη και εύκολη. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αίτηση να μην μπει στο επίσημο σύστημα αίτησης του εργοδότη. Προσπαθείστε να αφιερώσετε χρόνο για να κάνετε αίτηση και μέσω του career site του εργοδότη για να βεβαιωθείτε ότι η αίτησή σας είναι επίσημη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × three =