αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤέσσερα απλά tips για να βρεις την επόμενη dream job σου | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Τέσσερα απλά tips για να βρεις την επόμενη dream job σου | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα έχω βρεθεί αρκετές φορές σε αναζήτηση εργασίας. Άλλωστε, ξεκίνησα να ψάχνω για δουλειά ουσιαστικά μέσα στην κρίση, από το 2010 και μετά- όταν και τελείωσα την σχολή μου. Και είναι αλήθεια, ότι η περίοδος κατά την οποία αναζητάς δουλειά δεν είναι πάντα τόσο εύκολη. Ειδικά αν δεν έρθουν χειροπιαστά αποτελέσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, η υπομονή εξαντλείται (το ίδιο και τα χρήματα στην τσέπη σου) και δεν μπορείς να δεις τα δεδομένα με «καθαρό» μυαλό.

Αλλά ψάχνοντας για δουλειά μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, κατέληξα σε 4 βασικά συμπεράσματα. Είναι 4 απλά tips που μπορούν να σε οδηγήσουν (ίσως) στην δουλειά που τόσο θες. ‘Η έστω να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες σου για να το πετύχεις.

1# Φτιάξε σωστά το βιογραφικό σου. Έχουμε γράψει και εδώ στο It’s Possible πολλά άρθρα για το πως θα φτιάξεις ένα σωστό βιογραφικό. Ιδανικά να είναι μιας σελίδας. Πρόβαλε τα δυνατά επαγγελματικά κατορθώματα σου. Χρησιμοποίησε ένα ευανάγνωστο template. Αφαίρεσε οτιδήποτε είναι περιττό (όχι, δεν πρέπει να έχεις μέσα την δουλειά που έκανες ως barman εκείνο το καλοκαίρι στη Μύκονο).

2# Έχε διαφορετικά βιογραφικά. Μια τακτική που ακολουθούν πολλοί υποψήφιοι, είναι να έχουν ένα βιογραφικό το οποίο το στέλνουν σε κάθε θέση εργασίας που ανοίγει. Σε κάθε εταιρία, σε κάθε αγγελία. Εδώ υπάρχει κάτι σημαντικό: Το ίδιο βιογραφικό δεν «κουμπώνει» απαραίτητα σε κάθε θέση. Ναι μπορείς να έχεις έναν βασικό κορμό. Αλλά φρόντισε να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές, έτσι ώστε το βιογραφικό σου να ταιριάζει στην εκάστοτε θέση. Θα έχεις πιο πολλές πιθανότητες να κληθείς, έστω, για μια συνέντευξη.

3# Στείλε βιογραφικό στο σωστό άτομο. Αν έχεις στείλει αμέτρητα βιογραφικά και δεν έχεις λάβει απάντηση, μπορεί να κάνεις ένα βασικό λάθος: Τα στέλνεις στα γενικά emails που έχουν οι εταιρίες (π.χ. info@…). Και μάντεψε: Αυτά τα emails συνήθως δεν τα κοιτάει κανείς. Ένα άλλο σενάριο αν στείλεις εκεί το βιογραφικό σου, είναι αυτό να «χαθεί». Αφού στα γενικά emails στέλνει μηνύματα ο καθένας, για διάφορα θέματα. Είναι καλύτερο να εντοπίσεις τα σωστά άτομα μέσα στις σωστές εταιρίες (π.χ. Διευθυντές, HR Managers). Και να στείλεις εκεί το βιογραφικό σου. Ένα καλό εργαλείο για να εντοπίσεις τα άτομα που θες, είναι φυσικά το Linkedin.

4# Κάνε follow up. Πολλές φορές, αν στείλουμε ένα βιογραφικό και δεν μας απαντήσουν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, πάμε παρακάτω. Αφού θεωρούμε την συγκεκριμένη περίπτωση ως «χαμένη υπόθεση». Σε αρκετές περιπτώσεις, αυτό είναι αλήθεια. Αν η άλλη πλευρά δεν επικοινωνήσει μαζί σου, μάλλον δεν θέλει να σε προσλάβει. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Έχω δει περιπτώσεις, στις οποίες ο υποψήφιος έκανε follow up, στέλνοντας ένα απλό email- υπενθύμιση, τελικά κλήθηκε για συνέντευξη, και πήρε την δουλειά. Αν θέλεις μια συγκεκριμένη θέση και έχεις ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, δεν χάνεις τίποτα να κάνεις μια υπενθύμιση λίγο αργότερα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × one =