αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤέσσερα «αθόρυβα» λάθη που κάνουν όσοι… ξεμένουν από χρήματα πριν το τέλος του μήνα

Τέσσερα «αθόρυβα» λάθη που κάνουν όσοι… ξεμένουν από χρήματα πριν το τέλος του μήνα

Πώς μερικοί άνθρωποι εργάζονται ακούραστα, αλλά πάντα καταλλήγουν να είναι… χωρίς χρήματα στο τέλος του μήνα; Μπορεί να είναι πολύ μικρός ο μισθός τους. Ναι, αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο- ειδικά στην Ελλάδα.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο πόσα χρήματα παίρνετε, αλλά πώς τα διαχειρίζεστε.

Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική ευεξία δεν αφορά μόνο τον μισθό σας. Περιλαμβάνει συνήθειες – μερικές από τις οποίες μπορεί να κρατήσουν τα χρήματα μακριά σας… σαν απαγορευμένο φρούτο.

Ναι, υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που μπορούν να κάνουν το πορτοφόλι σας άδειο, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά το γεμίζετε.

Και παραδόξως, πολλοί από εμάς κάνουμε τέτοια λάθη χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε.

Ας αποκαλύψουμε λοιπόν αυτές τις συνήθειες.


1) Ζουν πέρα ​​από τις δυνατότητές τους

Είναι μια παγίδα στην οποία είναι πολύ εύκολο να πέσεις. Εντοπίζετε κάτι που επιθυμείτε και παρόλο που ξέρετε ότι είναι πέρα ​​από τον προϋπολογισμό σας, το κάνετε ούτως ή άλλως.

Αυτό είναι αυτό που λέμε ότι ζεις πέρα ​​από τις δυνατότητές σου. Το να ζεις πέρα ​​από τις δυνατότητές σου είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να παλεύεις διαρκώς με τα οικονομικά.

Είναι μια κοινή συνήθεια μεταξύ εκείνων που φαίνεται να εργάζονται ακούραστα… αλλά δεν φαίνεται να έχουν ποτέ χρήματα.

Μια μικρή, φαινομενικά ασήμαντη αγορά μπορεί γρήγορα να κλιμακωθεί σε ένα βουνό χρέους που φαίνεται ανυπέρβλητο.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε; Το κλειδί για να απελευθερωθείς από αυτόν τον κύκλο είναι η πειθαρχία. Αφορά τη διάκριση μεταξύ των αναγκών και των επιθυμιών και τη λήψη σοφών οικονομικών αποφάσεων.

2) Παραμέληση αποταμίευσης

Μήπως δεν βάζεις τίποτα στην άκρη; Μήπως αδειάζεις το πορτοφόλι σου την ημέρα… που παίρνεις τον μισθό στα χέρια σου;

Ηπαραμέληση της αποταμίευσης είναι ένας σίγουρος τρόπος για να βρίσκεστε πάντα χωρίς μετρητά.

Είναι μια συνήθεια που θα δεις σε πολλούς ανθρώπους που εργάζονται συνεχώς αλλά δεν φαίνεται να έχουν ποτέ χρήματα.

3) Αγνοούν τα μικρά έξοδα

Αυτά τα καθημερινά σνακ, ο καφές έξω, το ντελίβερι και άλλα – όλα αθροίζονται. Μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή αλλαγή αυτή τη στιγμή, αλλά κατά τη διάρκεια ενός έτους, αυτά τα φαινομενικά ασήμαντα έξοδα μπορεί να ανέλθουν σε ένα σημαντικό ποσό.

Γνωρίζατε ότι εάν ξοδεύετε 3 ευρώ για καφέ κάθε εργάσιμη ημέρα, αυτό θα φτάσει σε ένα υπολογίσιμο συνολικό ποσό μέχρι το τέλος του έτους;

Ενα σημαντικό κομμάτι χρημάτων που θα μπορούσε να διατεθεί για την εξόφληση του χρέους, την αποταμίευση για μια ‘βροχερή’ μέρα ή την επένδυση στο μέλλον σας.

Το να αγνοείτε τα μικρά έξοδα είναι μια κοινή συνήθεια μεταξύ ανθρώπων που δεν φαίνεται να έχουν ποτέ χρήματα.

Εστιάζουν τόσο πολύ στα μεγάλα πράγματα, που δεν καταλαβαίνουν πώς αυτές οι μικρές δαπάνες εξαντλούν το πορτοφόλι τους.

4) Δεν βάζουν οικονομικούς στόχους

Ο καθορισμός οικονομικών στόχων είναι απαραίτητος για την επίτευξη οικονομικής επιτυχίας. Χωρίς ξεκάθαρους στόχους, ουσιαστικά περιπλανιέσαι άσκοπα στο οικονομικό σου ταξίδι – είναι σαν να πηγαίνεις οδικό ταξίδι χωρίς προορισμό.

Οι οικονομικοί στόχοι σας δίνουν κάτι για να προσπαθήσετε. Είτε πρόκειται για την εξόφληση του χρέους, την αποταμίευση για ένα σπίτι ή την κατασκευή ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης, η κατοχή αυτών των στόχων μπορεί να σας παρακινήσει να πάρετε πιο έξυπνες οικονομικές αποφάσεις.

Οι στόχοι παρέχουν επίσης μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Η επίτευξη κάθε στόχου ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας και σας ενθαρρύνει να συνεχίσετε να προοδεύετε.

Ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε για την τρέχουσα οικονομική σας κατάσταση, αφιερώστε λίγο χρόνο για να θέσετε οικονομικούς στόχους. Συγκεκριμένους, μετρήσιμους, και με χρονικό πλαίσιο. Στη συνέχεια, αρχίστε να κάνετε βήματα για να τους πετύχετε.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × five =