αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέλος ο Λεωνίδας Μπόμπολας από την Ελλάκτωρ

Τέλος ο Λεωνίδας Μπόμπολας από την Ελλάκτωρ

Αίσθηση προκάλεσε στην κατασκευαστική αγορά η αιφνίδια κίνηση της ολλανδικής Reggeborgh Invest B.V. να αποκτήσει δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (Call Option) 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου στην Ελλάκτωρ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,5457% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου του εισηγμένου ομίλου.

Η κίνηση αυτή της εταιρείας σηματοδοτεί το “τέλος εποχής” για τον Λεωνίδα Μπόμπολα στην Ελλάκτωρ του οποίου το ποσοστό θα αγοράσει η Reggeborgh Invest B.V., εφόσον ασκήσει  το δικαίωμα αγοράς μέσα σε 180 ημέρες από την 10η Σεπτεμβρίου 2020, δηλαδή μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να διαψεύδονται τα σενάρια που ήθελαν ο μεγαλομέτοχος της Ελλάκτωρ να επιστρέφει στη διοίκηση του ομίλου.

Με τη σημερινή ανακοίνωση του ομίλου Ελλάκτωρ, προκύπτει ότι η Reggeborgh Invest ελέγχει ποσοστό της τάξεως του 5% στην εισηγμένη, καθώς το ολλανδικό σχήμα “έχτιζε” τη θέση του στην εταιρεία σταδιακά το τελευταίο διάστημα. Είχε, άλλωστε, εκφράσει ενδιαφέρον να αποκτήσει τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ από το 2018, κάτι το οποίο δεν είχε καταστεί εφικτό. Η καθυστέρηση όμως, αυτή, μάλλον ωφέλησε τους Ολλανδούς, οι οποίοι θα αποκτήσουν το 12,5% των μετοχών της Ελλάκτωρ, σε τιμή χαμηλότερη σε σχέση με την αποτίμηση του 2018.

Η Reggeborgh Invest B.V. ελέγχει και το 30,2% του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, χωρίς, φυσικά, να διαθέτει διοικητική ή άλλου είδους συμμετοχή, στην εισηγμένη με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο Περιστέρη.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι Ολλανδοί θα αποκτήσουν τον έλεγχο ποσοστού 17,5% στην Ελλάκτωρ της οποίας ο τομέας της κατασκευής (Άκτωρ) βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.

Σημειώνεται πως η μετοχή της Ελλάκτωρ αντέδρασε με σημαντική άνοδο στην ανακοίνωση, κλείνοντας μάλιστα στο limit up. 

Η Reggeborgh Invest είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ευρώπη. Είναι επενδυτικό “όχημα” της ολλανδικής οικογένειας Wessels, η οποία ελέγχει την κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels. Η τελευταία συμπεριλαμβάνεται στους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ευρώπης, με παρουσία σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία και Βόρεια Αμερική και έσοδα περί τα 5,7 δισ. ευρώ το 2017. Η Reggeborgh Invest έχει σήμερα συμμετοχές σε αρκετούς κλάδους μεταξύ των οποίων και η ενέργεια.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 14 =