αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤέλος η τσάμπα πρακτική άσκηση για τους φοιτητές

Τέλος η τσάμπα πρακτική άσκηση για τους φοιτητές

Τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει πάνω από 320 άρθρα και αφορά τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Μεταξύ άλλων οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν μαθήματα και από άλλα τμήματα καθώς θα υπάρχει το εσωτερικό Erasmus ενώ αλλάζει το εκλογικό μοντέλο της διοίκησης των Πρυτάνεων καθώς επανέρχονται τα Συμβούλια Διοίκησης τα οποία θα είναι πανίσχυρα και θα διορίζουν ή θα παύουν τους Πρυτάνεις. Ακόμα θεσμοθετείται το Συμβούλιο Φοιτητών που θα εκπροσωπεί τους φοιτητές στα αρμόδια διοικητικά όργανα προβάλλοντας τα αιτήματά τους. Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ελίνα Κολύβα, το Συμβούλιο Φοιτητών δεν έχει σχέση με τις φοιτητικές εκλογές.

Ο νομός-πλαίσιο για τα ΑΕΙ επίσης περιλαμβάνει κοινά και διπλά πτυχία, start-ups φοιτητών, επαγγελματικά μεταπτυχιακά, βιομηχανικά διδακτορικά και μείωση της γραφειοκρατίας για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών.

Μεταξύ άλλων αναβαθμίζεται ο θεσμός της πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Ιδρύεται Μονάδα πρακτικής άσκησης σε όλα τα ΑΕΙ και υπεύθυνους ανά τμήμα.

Για να προστατευθούν οι φοιτητές και φοιτήτριες καθορίζεται το ελάχιστο ύψος αποζημίωσης (του μισθού που θα λαμβάνουν κατά την άσκησή τους στο 80% του ελάχιστου μισθού) και εισάγεται υποχρεωτική ασφάλιση των φοιτητών και φοιτητριών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − six =