αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤέλος η πρόσβαση σε πολλές ιστοσελίδες για κατόχους Android 7.1.1 συσκευών και κάτω

Τέλος η πρόσβαση σε πολλές ιστοσελίδες για κατόχους Android 7.1.1 συσκευών και κάτω

Φαίνεται πως από τον Ιανουάριο κιόλας, πολλοί κάτοχοι συσκευών με Android 7.1.1 και κάτω θα μείνουν χωρίς πρόσβαση σε πολλές ιστοσελίδες. Αυτό θα γίνει γιατί το λειτουργικό μέχρι και την παραπάνω έκδοση του λογισμικού δεν είχε πιστοποιητικό ISRG Root X1 της Let’s Encrypt, οπότε οι χρήστες δε θα έχουν πρόσβαση σε σχεδόν το 30% των ενεργών domain.

Η Let’s Encrypt είναι μία από τις κορυφαίες αρχές έκδοσης πιστοποιητικών, που όταν ιδρύθηκε ζήτησε να συμπεριληφθεί το δικό της πιστοποιητικό ISRG Root X1 σε όλα τα προγράμματα περιήγησης και τα λειτουργικά συστήματα. Μέχρι και σήμερα, όλα τα πιστοποιητικά ήταν cross-signed και με το παλαιότερο DST Root X3 πιστοποιητικό της IdenTrust, όμως αυτό θα σταματήσει σύντομα.

Με αυτό τον τρόπο, τόσο το νεότερο πιστοποιητικό ISRG Root X1 όσο και το παλαιότερο DST Root X3 είχαν ταυτόχρονες υπογραφές σε μία ιστοσελίδα, οπότε οι χρήστες παλαιότερων συστημάτων δεν είχαν κανένα πρόβλημα πρόσβασης. Όμως, η συμφωνία της Let’s Encrypt με την IdenTrust λήγει το Σεπτέμβριο του 2021, χωρίς να υπάρχει πρόθεση για ανανέωση της συμφωνίας.

Όμως, αν και τελειώνει το Σεπτέμβριο, η Let’s Encrypt ανακοίνωσε πως θα σταματήσει το cross-signing από τις 11 Ιανουαρίου του 2021. Οπότε, αρκετές ιστοσελίδες θα πάψουν να λειτουργούν σε παλαιότερα λειτουργικά συστήματα και browsers, ενώ από 1 Σεπτεμβρίου θα διακοπεί η πρόσβαση και στις cross-signed ιστοσελίδες. Μία λύση είναι η εγκατάσταση του Mozilla Firefox στην παλαιότερη συσκευή Android σας, που έχει ενσωματωμένο το εν λόγω πιστοποιητικό.

Πηγή: Techblog.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − seven =