αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ «έφυγε» από τις καταθέσεις των Ελλήνων τον Ιανουάριο 2022

Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ «έφυγε» από τις καταθέσεις των Ελλήνων τον Ιανουάριο 2022

Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο «έχασαν» οι Έλληνες καταθέτες τον Ιανουάριο, καθώς η εν μέρει κανονική λειτουργία της οικονομίας οδήγησε σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και επομένως, αύξηση των δαπανών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 457 εκατ. ευρώ τον πρώτο μήνα του 2022 και διαμορφώθηκαν σε 134,7 δισ. ευρώ, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να επιβραδύνεται στο +5,8% από +6,8% τον Δεκέμβριο του 2021. 

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση στις καταθέσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες περιορίστηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ και καθορίστηκαν σε 43 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε στο +22% από +20,7% τον προηγούμενο μήνα. 

Συνολικά, επομένως, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων (σύνολο ιδιωτικού τομέα) κατέγραψαν πτώση κατά 2,2 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 177,8 δισ. ευρώ. 

Η βασική αιτία αυτής της αισθητής μείωσης συνίσταται στη σημαντική ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της οικονομίας και της επιστροφής σε μια κανονικότητα. 

Το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δε, συνέβαλε έτι περισσότερο στις καταναλωτικές δαπάνες των ιδιωτών, οδηγώντας σε μεγαλύτερη μείωση των καταθέσεων. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − two =