αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣχεδόν κανείς… δεν πληρώνει τα πρόστιμα του lockdown- Τι αποκαλύπτουν οι αριθμοί

Σχεδόν κανείς… δεν πληρώνει τα πρόστιμα του lockdown- Τι αποκαλύπτουν οι αριθμοί

Μπορεί να έχουν κοπεί πολλά πρόστιμα για παραβάσεις των κανόνων του lockdown, ωστόσο φαίνεται πως αρκετοί είναι οι πολίτες που δεν τα πληρώνουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδα ”Τα Νέα”, τα πρόστιμα 300 ευρώ που έχουν κοπεί σε πολίτες που δεν έχουν τηρήσει τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, έχουν εξοφληθεί στο 20%!

Συγκεκριμένα από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου η Άμεση Δράση έχει κόψει 8.500 κλήσεις, από τις οποίες δεν έχει πληρωθεί το 80%, ενώ οι ενστάσεις φτάνουν τις 1.350.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το 56% των επιχειρήσεων εστίασης, στις οποίες έχουν καταγραφεί παραβάσεις, δεν έχουν πληρώσει από τον Μάιο επίσης σε μεγάλο ποσοστό τα πρόστιμα που έχουν δοθεί, με τις εξοφλήσεις να φτάνουν στο 56%. 

Τι γίνεται μετά

Βέβαια όπως γράφαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, οι οφειλές… δεν εξαφανίζονται.

Από την στιγμή που θα επιβληθεί ένα πρόστιμο, ο ελεγχόμενος εντός 5 εργάσιμων ημερών δύναται να υποβάλει εγγράφως τις αντιρρήσεις του στον Προϊστάμενο της υπηρεσίας ή της αρχής, στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση.

Τα πρόστιμα, εάν δε γίνουν δεκτές οι ενστάσεις, εξοφλούνται εντός δεκαπέντε ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας, μέσω ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που εκδίδεται, είτε απευθείας από την ιστοσελίδα https://www.gsis.gr/ e-paravolo (Φορέας Ελληνικό Δημόσιο/Οριζόντια παράβολα), είτε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), είτε από τις Τράπεζες, είτε από τη Δ.Ο.Υ.

Σε περίπτωση που ο παραβάτης δεν πληρώσει το πρόστιμο, τότε αυτό αποστέλλεται στην εφορία, στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη, και αντιμετωπίζεται πλέον ως φορολογική οφειλή.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι, εάν ο παραβάτης δεν το αποπληρώσει, η εφορία μπορεί να προβεί στις κινήσεις, που προβαίνει για τις φορολογικές οφειλές, δηλαδή κατασχέσεις ή συμψηφισμό με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five − 5 =