αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣχεδόν κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα που επιδοτεί συνδέσεις ίντερνετ οπτικών ινών

Σχεδόν κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα που επιδοτεί συνδέσεις ίντερνετ οπτικών ινών

Στα αζήτητα παραμένουν οι συνδέσεις οπτικών ινών του προγράμματος SuperFast BroadBand (SFBB) που προσφέρουν ταχύτατη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Το πρόγραμμα, παρόλο που προκηρύχθηκε πριν από δύο χρόνια, μέχρι σήμερα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρουν περίπου 5.100 χρηστών. Το χειρότερο είναι ότι απομένουν μόλις 27 ημέρες για να διατεθούν οι εναπομείνασες 134.000 προς διάθεση συνδέσεις του προγράμματος. Αν μάλιστα δεν εισακουστεί το αίτημα της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράταση του προγράμματος SFBB, πόροι ύψους άνω των 45 εκατ. ευρώ θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες δράσεις του ΕΣΠΑ. Μέχρι σήμερα από τα 50 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στο πρόγραμμα SFBB, έχουν απορροφηθεί λιγότερο από 1,8 εκατ. ευρώ. Ο προγραμματισμός επομένως ήταν παντελώς άστοχος, καθώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής επιχείρησε να «πουλήσει κάτι που δεν υπήρχε». Πρόκειται για συνδέσεις οπτικών ινών που φτάνουν στο σπίτι (FTTH) και οι οποίες τη συγκεκριμένη περίοδο δεν υπήρχαν. Τώρα οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών αναπτύσσουν δίκτυα οπτικών ινών FTTH, αλλά η συνολική διάθεση γραμμών ίσα που ξεπερνά τον αριθμό των συνδέσεων του προγράμματος. Επομένως, ακόμη και σήμερα η προσφορά παραμένει χαμηλή για να καλύψει τη ζήτηση που θεωρητικά δημιουργεί το πρόγραμμα SFBB.

Χθες δημοσιοποιήθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την οποία «ανοίγει» το πρόγραμμα στις επιχειρήσεις. Στόχος είναι να διευρυνθεί ο αριθμός επιδοτούμενων, με στόχο την αύξηση όσο το δυνατόν περισσότερο της σχετικής δαπάνης του προγράμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον πρώτο χρόνο (2018) επιδοτήθηκαν στο πλαίσιο του SFBB 190 συνδέσεις, τον δεύτερο 3.600 και στους δύο πρώτους μήνες της φετινής χρονιά επιδοτήθηκαν 1.300 συνδέσεις. Η ζήτηση επομένως αυξάνεται αλλά απαιτείται πολύς χρόνος για να καλύψει τις 138.888 συνδέσεις που επιδοτεί το πρόγραμμα SFBB. Σημειώνεται ότι η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε την 1η Απριλίου 2018 και ολοκληρώνεται 31 Μαρτίου 2020.

To πρόγραμμα επιδοτεί με 360 ευρώ την απόκτηση μιας σύνδεσης βασισμένης σε οπτική ίνα που φτάνει μέχρι το σπίτι (FTTH). Ειδικότερα επιδοτεί με 48 ευρώ την απόκτηση του εξοπλισμού (router) και με 312 ευρώ τη χρήση, δηλαδή επιδοτεί τον χρήστη με 13 ευρώ μηνιαίως για 24 μήνες. Βασικός στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης με το πρόγραμμα SFBB ήταν το «ξεκόλλημα» της Ελλάδας από τον μηδενικό δείκτη της διείσδυσης του FTTH στις ευρυζωνικές συνδέσεις. Αντί όμως να επιδοτήσει την προσφορά που παρέμενε μηδενική, επιχείρησε να επιδοτήσει τη ζήτηση, η οποία επίσης παρέμενε και παραμένει μηδενική από τους ιδιώτες. Πιθανώς τα αποτελέσματα να ήταν διαφορετικά, αν οι δικαιούχοι της δράσης ήταν και οι επιχειρήσεις.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − eleven =