αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυστήματα αυτοπαραγωγής ενέργειας μέσω ΕΣΠΑ

Συστήματα αυτοπαραγωγής ενέργειας μέσω ΕΣΠΑ

Εξαιρετικά οξύ τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα χαρακτήρισε το ζήτημα του ενεργειακού κόστους ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ζήτησε συστράτευση κυβέρνησης και επιχειρήσεων μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για να κρατηθεί ζωντανός ο παραγωγικός ιστός της χώρας.

Η δήλωση του κ. Παπαλεξόπουλου έγινε μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν χθες οι Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι της χώρας με τους υπουργούς Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί έδειξαν τον δρόμο των ΑΠΕ ως μεσοπρόθεσμη λύση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία και εμφανίστηκαν να αποδέχονται πλήρως προτάσεις που είχαν κατατεθεί από την πλευρά της το προηγούμενο διάστημα, αλλά και να αναλαμβάνουν δράση για την επιτάχυνση πράσινων επενδύσεων. Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα είναι η ενίσχυση του Net Metering, του συστήματος αυτοπαραγωγής ενέργειας, με ένα «γιγαντιαίο» πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, όπως και η δυνατότητα σύστασης Επιχειρηματικών Ενεργειακών Κοινοτήτων, τα έργα των οποίων, προκειμένου να ξεπεραστεί ο κορεσμός του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, θα συνδέονται απευθείας με το σύστημα υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ.

Φειδωλοί ήταν οι συναρμόδιοι υπουργοί ως προς τα αιτήματα για άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους. Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά, ενώ η υποχώρηση της τιμής των CO2 έχει περιορίσει και τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης από τις δημοπρασίες ρύπων. Τα συνολικά έσοδα του ΤΕΜ τον Μάρτιο από τα πλεονάσματα των ΑΠΕ και τα έσοδα των ρύπων φθάνουν το 1,2 δισ. περίπου, εκ των οποίων τα 750 εκατ. ευρώ είναι οι επιδοτήσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου που άρχισαν να δίνονται από προχθές στους προμηθευτές ρεύματος.

Απομένουν άλλα 750 εκατ. ευρώ περίπου για να καλύψουν το άνοιγμα της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος του Μαρτίου που ξεπερνάει τα 322 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 211,75 του Φεβρουαρίου και τις επίσης αυξημένες τιμές του Απριλίου, που είναι ο μήνας στον οποίο θα αποτυπωθούν οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου του Μαρτίου. Τα νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 3 =