αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυνολικά πρόστιμα 7 εκατομμυρίων ευρώ στην Coco Mat για το ξενοδοχείο που «κρύβει» την Ακρόπολη

Συνολικά πρόστιμα 7 εκατομμυρίων ευρώ στην Coco Mat για το ξενοδοχείο που «κρύβει» την Ακρόπολη

Μέσα στο Νοέμβριο γράφαμε για την απόφαση του ΣτΕ για την κατεδάφιση των 3 ορόφων και του δώματος του ξενοδοχείου της Coco-Mat στην Ακρόπολη, με προθεσμία 3 μηνών. Πρόκειται για το ξενοδοχείο που «κρύβει» την Ακρόπολη και για το οποίο είχε γίνει μεγάλη συζήτηση το παρελθόν.

Σε συνέχεια της απόφασης της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η πολεοδομία Αθηνών προχώρησε σε αυτοψία, επιβάλλοντας πρόστιμο ανέγερσης 4,7 εκατ. ευρώ και διατήρησης 2,3 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο θα επανεπιβάλλεται για κάθε έτος που δεν θα κατεδαφίζονται οι παράνομες κατασκευές.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας, αυθαίρετα και κατεδαφιστέα χαρακτηρίστηκαν το δώμα (πέργκολα, αίθριο, 193 τ.μ. κλειστών χώρων, φυτεμένο δώμα), ο δέκατος (360 τ.μ.), ένατος (392 τ.μ.) και όγδοος όροφος (347 τ.μ.), καθώς και περίπου ο μισός έβδομος (145 τ.μ.). Με βάση αυτά, το πρόστιμο ανέγερσης υπολογίστηκε σε 4,71 εκατ. ευρώ και το πρόστιμο διατήρησης 2,35 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου έχει δικαίωμα να προσφύγει εντός 30 ημερών κατά της απόφασης, ειδάλλως οι αυθαίρετες κατασκευές κρίνονται κατεδαφιστέες και τα επιβληθέντα πρόστιμα θα καταστούν οριστικά και θα επιβληθούν.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, το ερώτημα σε σχέση με την έκθεση αυτοψίας της υπηρεσίας Δόμησης Αθηναίων είναι γιατί επιβλήθηκε πρόστιμο ανέγερσης για το κτίριο, εφόσον αυτό είχε ανεγερθεί με νόμιμη άδεια (που ακυρώθηκε στη συνέχεια), συνεπώς η ευθύνη ανήκε στις υπηρεσίες του Δημοσίου. Στο ερώτημα πιθανότατα θα απαντήσουν τα δικαστήρια, καθώς ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου μπορεί να προσφύγει και κατά της έκθεσης αυτοψίας, αλλά και προφανώς να διεκδικήσει αποζημίωση από το Δημόσιο. Να σημειωθεί ότι την ευθύνη κατεδάφισης έχει ο ιδιοκτήτης του κτίσματος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 3 =