αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣυνιδρυτής Linkedin: «Το μυστικό της επιτυχίας; Κάντε φίλους»

Συνιδρυτής Linkedin: «Το μυστικό της επιτυχίας; Κάντε φίλους»

O Reid Hoffman είναι ο συνιδρυτής του Linkedin. Και έχει καταγράψει το δικό του success story. Ο ίδιος εργάστηκε ως COO στην PayPal πριν συνεχίσει για να ιδρύει το LinkedIn το 2002 μαζί με δύο πρώην συναδέλφους του. Η πλατφόρμα, την οποία ξεκίνησε ο Hoffman στο σαλόνι του, έχει πλέον πάνω από 830 εκατομμύρια μέλη σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές, σύμφωνα με την εταιρία

Τώρα μιλώντας στους αποφοίτους του Vanderbilt University, έδωσε μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Ο διάσημος επιχειρηματίας θεωρεί ότι δεν θα είχε φτάσει στην επιτυχία χωρίς τους φίλους. «Το να κάνεις, να καλλιεργείς και να κρατάς στενούς φίλους μπορεί να είναι το πιο σημαντικό πράγμα της ζωής σου. Ναι, το δίκτυό σας είναι σημαντικό, αλλά περισσότερο από αυτό, οι φίλοι είναι απολύτως κρίσιμοι στην αίσθηση ευτυχίας, σύνδεσης και νοήματος που θα έχεις», είπε.

Ακολουθούν τέσσερα «πολύτιμα» μαθήματα που ο Hoffman λέει ότι έμαθε από τους φίλους του:

Εκτιμάς τις άλλες οπτικές

Μέσω της φιλίας του με μία μαύρη γυναίκα στο πανεπιστήμιο, ο Hoffman έμαθε ότι δεν είχε καταλάβει πώς βιώνουν οι γυναίκες τον κόσμο. Εκείνη του είπε, ευγενικά, ότι δεν καταλαβαίνει τη μισή ανθρωπότητα. Και τον κάλεσε να κάνει παρέα με τις φίλες της, όπου είχε την ευκαιρία να μάθει για τις εμπειρίες των γυναικών με διαφορετικό υπόβαθρο. Όπως λέει, αυτό τον βοήθησε να γίνει καλύτερος φίλος, προϊστάμενος, σύζυγος και επενδυτής.

«Όταν υπάρχει κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζεις, οι πραγματικοί φίλοι θα στο πουν», εξηγεί.

Εντοπίζεις τον σκοπό σου

Αφού άφησε το πανεπιστήμιο, λέει ότι ήρθε αντιμέτωπος με την ερώτηση “τι θέλω να κάνω στη ζωή μου;”

Πίστευε ότι αυτή η απάντηση θα λυνόταν στο τμήμα φιλοσοφίας της Οξφόρδης, αλλά τελικά ήταν δυσαρεστημένος με το πρόγραμμα. Ευτυχώς, ένας στενός του φίλος τον βοήθησε να βρει το δρόμο του.

«Όταν με είδε να δυσκολεύομαι, μου έκανε αυτή τη μία ερώτηση που ήταν τόσο απλή, αλλά άλλαξε εντελώς τη ζωή μου. Είπε, «Θέλεις να επαναφέρεις τις σωστές αξίες στην κοινωνία σε πραγματική κλίμακα. Γιατί πιστεύεις ότι η φιλοσοφία είναι το μόνο μονοπάτι για να το κάνεις αυτό;». Αν ο ακαδημαϊκός κόσμος δεν με πήγαινε εκεί, θα έπρεπε να επιλέξω έναν διαφορετικό δρόμο που θα το έκανε. Μην κάθεστε εκεί νιώθοντας ότι δεν ξέρετε τι να κάνετε. Πήγαινε να κάνεις κάτι» εξηγεί.

Ο Hoffman λέει ότι χωρίς οι φίλοι του να τον «υποστηρίζουν και να τον παρακινούν», δεν θα μπορούσε να βρει τον σκοπό του.

«Οι φίλοι σου μπορούν να σε βοηθήσουν να δεις αυτό που δεν μπορείς να δεις. Θα σας βοηθήσουν, θα τους βοηθήσετε και θα τα πάτε όλοι καλύτερα και θα προχωρήσετε παρακάτω».

Λες όχι στους «yes men»

Όλοι αναζητούμε την έγκριση και την αποδοχή των άλλων. Και ενώ είναι καλό να έχεις φίλους που στηρίζουν αυτό που κάνεις, είναι σημαντικοί οι φίλοι σου να σου λένε την αλήθεια, ακόμα και όταν αυτή πονάει.

«Οι φίλοι θα σου πουν όχι αυτό που θέλεις να ακούσεις, αλλά αυτό που πρέπει να ακούσεις», λέει ο Hoffman. Το 2002, όταν η Ebay εξαγόρασε την PayPal, της οποίας ήταν COO, ο Hoffman είχε κουραστεί από την Silicon Valley και ήθελε να κάνει διάλειμμα ενός έτους από τη δουλειά, παρότι σχεδίαζε να δημιουργήσει μια οικονομική κοινωνική πλατφόρμα (αυτό που τελικά θα γινόταν το LinkedIn). Ένας φίλος του τον πίεσε να επιστρέψει από αυτό το διάλειμμα νωρίτερα και να αρχίσει να θέτει την ιδέα του σε εφαρμογή.

Όταν βοηθάς τους φίλους σου, βοηθάς τον εαυτό σου

«Το να έχω φίλους που με εμπιστεύονταν και μου επέτρεπαν να τους βοηθήσω μου έχει φέρει περισσότερη χαρά από σχεδόν οτιδήποτε άλλο στη ζωή μου», λέει ο Hoffman. Όπως όταν κάποιος φίλος του περνούσε μία δύσκολη περίοδο και εκείνος τον βοήθησε. «Μου είχε δείξει πλήρη εμπιστοσύνη και πίστευε σε εμένα και αυτό ήταν ένα σπουδαίο δώρο για εμένα. Γιατί κάνοντας αυτό, μου έδειξε ότι ήμουν το είδος του ανθρώπου που αξίζει αυτή την εμπιστοσύνη. Μου έδειξε ότι αξίζω. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το συναίσθημα», εξηγεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × three =