αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυνεχίζεται η οικονομική αιμορραγία στα ΕΛΤΑ. Έρχεται εθελούσια έξοδος για 2.000 εργαζομένους

Συνεχίζεται η οικονομική αιμορραγία στα ΕΛΤΑ. Έρχεται εθελούσια έξοδος για 2.000 εργαζομένους

Τις εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόγραμμα εξυγίανσης και τη χρηματοδότηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου για 2.000 εργαζομένους αναμένει η διοίκηση των ΕΛΤΑ. Παράλληλα προχωρά σε συνομιλίες για τη μείωση αποδοχών σε μια προσπάθεια περικοπής εξόδων.

Παρά τις διορθωτικές κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, η οικονομική αιμορραγία των Ελληνικών Ταχυδρομείων, συνεχίζεται μήνα με τον μήνα. Σήμερα η εταιρεία έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια -47 εκατ. ευρώ, ενώ περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται και φέτος, καθώς πέρα από την πτώση των εσόδων από το επιστολικό ταχυδρομείο, εκτιμάται ότι θα προκύψει επιπλέον “τρύπα” 70-80 εκατ. ευρώ, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Όπως σημειώνουν πηγές της διοίκησης μέχρι τον Μάρτιο του 2020 είχαν προχωρήσει διορθωτικές κινήσεις όπως η προσαρμογή της αποζημίωσης συνταξιοδότησης από 30.000 σε 15.000 και η μερική αναδιάταξη του δικτύου που μείωση τις ανάγκες σε ενοικιαζόμενο προσωπικό κατά 1.000 περίπου άτομα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το σύνολο των ενεργειών της διοίκησης το συνολικό όφελος για τα ΕΛΤΑ υπολογίζεται στα 85 εκατ. ευρώ.

Το μηνιαίο έλλειμμα μειώθηκε μέσα σε ένα χρόνο θητείας της νέας διοίκησης κατά 33%, από τα 7,2 στα 4,7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και πρακτικά λειτουργεί χάρη στην προκαταβολή που έλαβε από το κράτος για την καθολική υπηρεσία του 2020.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η ταμειακή κατάσταση της εταιρείας επιβαρύνθηκε, μεταξύ άλλων, και από τις καθυστερήσεις είσπραξης των οφειλών του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και από την μη είσπραξη της αποζημίωσης που αφορά το καθαρό κόστος παροχής της καθολικής υπηρεσίας ύψους 170.000.000 ευρώ. Η καθυστέρηση αυτή, με δεδομένη τη σταθερή πτώση των εσόδων από τις υπηρεσίες που εμπίπτουν στην καθολική υπηρεσία, επηρεάζει την ικανότητα της εταιρείας να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της.

Ειδικά για την πανδημία, τα ΕΛΤΑ συνέχισαν αδιάλειπτα την εξυπηρέτηση του κοινού την περίοδο του lockdown και κατάφεραν να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατόν τις οικονομικές επιπτώσεις σε επίπεδο εξόδων. Αντιμετώπισαν, όμως σημαντική υστέρηση στα έσοδα. Για τον λόγο αυτό κατέθεσαν τεκμηριωμένο φάκελο στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) με ενέργειες που θα αντισταθμίσουν τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Μείωση μισθών και εθελουσία

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ, έχει υποβάλει από την περασμένη άνοιξη στην DG Comp τον φάκελο για την αποζημίωση της Καθολικής Υπηρεσίας και την χρηματοδότηση του Προγράμματος Εθελουσίας.

Παράλληλα, η διοίκηση έχει προσκαλέσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων για διάλογο για νέες συμβάσεις εργασίας με πρόβλεψη μεταξύ άλλων για μείωση αποδοχών κατά 9,1%, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το μηνιαίο έλλειμμα.

Ταυτόχρονα, απομένει η ολοκλήρωση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων που θα επιτρέψει την άμεση υλοποίηση του προγράμματος στοχευμένης εθελούσιας εξόδου. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην απομάκρυνση συνολικά 2.000 εργαζομένων με συνολικό ετήσιο όφελος 70 εκατ. ευρώ.

Η εθελουσία χαρακτηρίζεται από τις αρμόδιες πηγές ως “το πρώτο και πιο κρίσιμο βήμα, που σε συνδυασμό με τις απαραίτητες επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της εταιρίας σε ένα σύγχρονο, ψηφιακά εξελιγμένο φορέα παροχής ολοκληρωμένων ταχυδρομικών υπηρεσιών, θα οδηγήσει στην επιστροφή των Ελληνικών Ταχυδρομείων στην κερδοφορία και τη βιωσιμότητα”.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − one =