αρχικηVIRALΣυνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών με το διάσημο Yale University

Συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών με το διάσημο Yale University

Κοινά προγράμματα σπουδών και ερευνητικό κέντρο με αντικείμενο τη δημόσια και περιβαλλοντική υγεία σχεδιάζουν το Yale και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το κέντρο, βασιζόμενο σε ερευνητικές ομάδες των δύο πανεπιστημίων, θα μελετά ζητήματα όπως πανδημίες, κλιματική αλλαγή, αυτοάνοσες παθήσεις και άλλα, ενώ σε σχέση με την πανδημία COVID-19 έχει ήδη αναπτυχθεί διμερής συνεργασία και έχουν υποβληθεί οι πρώτες ερευνητικές εργασίες. Η έδρα του κέντρου θα είναι στην Αθήνα.

Το θέμα συζήτησαν χθες με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Παν. Αθηνών, και ο Βασίλης Βασιλείου, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Yale. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην Καθημερινή ο κ. Θωμαΐδης, έως το τέλος του 2021 θα σχεδιασθούν δύο κοινά προγράμματα σπουδών. Το πρώτο θα είναι σε προπτυχιακό επίπεδο, με αντικείμενο την περιβαλλοντική επιστήμη και τη δημόσια υγεία, και το δεύτερο σε μεταπτυχιακό επίπεδο, με αντικείμενο την περιβαλλοντική υγεία. Τα προγράμματα θα προσφέρουν στους φοιτητές τους διπλό πτυχίο (από Yale και ΕΚΠΑ), θα είναι ξενόγλωσσα και θα περιλαμβάνουν δίδακτρα. Στόχος είναι η προσέλκυση ξένων φοιτητών από όλο τον κόσμο. Η έναρξη προβλέπεται να γίνει κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-23. Θα οργανώνονται, επίσης, θερινά τμήματα, σεμινάρια και διαλέξεις που αφορούν τις περιβαλλοντικές σπουδές υγείας. 

Παράλληλα, σχεδιάζεται η ίδρυση ερευνητικού κέντρου από τα δύο ιδρύματα. Το πρόγραμμα του κέντρου προβλέπεται να περιλαμβάνει τους εξής τομείς: 

• Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, όπως η κλιματική αλλαγή, οι μολυσματικές ασθένειες και οι αναδυόμενοι χημικοί και βιολογικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού.

• Περιβαλλοντικές και μικροβιακές αλληλεπιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.

• Επιστημονικές στρατηγικές για την πρόληψη, τον μετριασμό και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων.

• Νέες τεχνολογίες για την περιβαλλοντική υγεία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × one =