αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣυνεργασία της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας με την Airbus Defence & Space UK

Συνεργασία της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας με την Airbus Defence & Space UK

Η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) είναι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει σχετικά με την υπογραφή συμβάσεων συνεργασίας Ελληνικών επιχειρήσεων με την Airbus Defence & Space UK στα πλαίσια της ανάπτυξης και κατασκευής του δορυφόρου TRUTHS (Traceable Radiometry Underpinning Terrestrial – and Helio – Studies) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA) και την  Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Space Agency).

Ο δορυφόρος TRUTHS, είναι μέρος του προγράμματος Earth Watch της ESA και αποτελεί μια πρωτοβουλία πέντε χωρών μελών του, με μεγαλύτερο συνδρομητή το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πρόγραμμα αυτό η βιομηχανία της χώρας μας έχει πλέον ουσιαστική συμμετοχή στην ανάπτυξη, την πιστοποίηση και τον έλεγχο λογισμικού και υλικού (H/W), κρίσιμα για την ομαλή λειτουργία του δορυφόρου. 

Η επιτυχία αυτή αποτελεί αναγνώριση της ωριμότητας και των δυνατοτήτων της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας και αναμένεται να δώσει ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελληνική Κυβέρνηση για την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην νέα ευρωπαϊκή στρατηγική στο διάστημα, όπως ανακοινώθηκε από τον Commissioner Thierry Breton στις 12 Ιανουαρίου 2021 κατά την διάρκεια του 13ου European Space Conference σχετικά με το πρόγραμμα Space Connectivity ύψους 6 Δις. €

Η εκτόξευση του δορυφόρου TRUTHS αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ESA, πριν το τέλος της δεκαετίας αυτής. Θα συντελέσει στην παρακολούθηση του κλίματος στον πλανήτη μας, συνδράμοντας καθοριστικά στην μέτρηση βασικών παραμέτρων που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή, όπως αυτής του ισοζυγίου της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει και παραμένει στη Γη καθώς και την βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων που συλλέγονται από άλλους δορυφόρους τηλεπισκόπησης.

H ΕΒΙΔΙΤΕ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την συνεργασία τόσο με την Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και την AIRBUS UK καθώς ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών.

Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Kate Smith δήλωσε: «H αποστολή των δορυφόρων TRUTHS με ανάδοχο την Airbus θα βελτιώσει σημαντικά την ακρίβεια των μελλοντικών περιβαλλοντικών προβλέψεων και θα παράσχει στους επιστήμονες τα πιο αξιόπιστα στοιχεία που είχαμε ποτέ στη διάθεσή μας. Με μεγάλη χαρά βλέπουμε ότι Ελλάδα και Βρετανία συμπορεύονται και συνεργάζονται σ’ αυτό το σημαντικό πρόγραμμα που ενδυναμώνει περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις.»

Ο Δρ. Θανάσης Πότσης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) δήλωσε: « H συμμετοχή τουλάχιστον πέντε ελληνικών εταιρειών στην σχεδίαση του δορυφόρου TRUTHS αποδεικνύει τόσο την τεχνολογική ωριμότητα της εγχώριας βιομηχανίας, όσο και τη δυναμική που έχει αποκτήσει ο τομέας της διαστημικής τεχνολογίας στη χώρα μας. Μια δυναμική που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για νέες επενδύσεις, την προσέλκυση νέων επιστημόνων υποστηρίζοντας την πολιτική της χώρας μας για μια μεγάλη καινοτομική αλλαγή. Η συνεργασία με τον Οργανισμό Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και την AIRBUS UK είναι υψίστης σημασίας για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + seven =