αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυνελήφθη ο 40χρονος ιδρυτής της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Bitzlato

Συνελήφθη ο 40χρονος ιδρυτής της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Bitzlato

Στην σύλληψη του Ρώσου ιδρυτή της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Bitzlato, η οποία εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, προχώρησαν οι αμερικανικές αρχές. Ο 40χρονος Ανατόλι Λεγκοντίμοφ συνελήφθη με την κατηγορία του ξεπλύματος 700 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που προήλθε από εγκληματικές δραστηριότητες.

Εντός της ημέρας αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή και να του ασκηθεί δίωξη για «μη εγκεκριμένη μεταφορά χρημάτων».

«Σήμερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιφέρει ένα σκληρό πλήγμα στο οικοσύστημα των κρυπτοεγκληματιών» και «δίνει απάντηση στην κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές κρυπτονομισμάτων», σχολίασε η υφυπουργός Λάιζα Μόνακο. «Είτε παραβιάσετε τον νόμο στην Κίνα, είτε στην Ευρώπη, είτε εκμεταλλεύεστε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα από κάποιο τροπικό νησί, θα λογοδοτήσετε σε αμερικανικό δικαστήριο», σημείωσε.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Ανατόλι Λεγκοντίμοφ είναι ότι υιοθέτησε μια πολιτική «ελάχιστης ταυτοποίησης» για τους πελάτες του και κόμπαζε ότι δεν ζητούσε «ούτε σέλφι, ούτε διαβατήριο» για να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του. Το αποτέλεσμα ήταν το Bitzlato να μετατραπεί σε «ασφαλές λιμάνι για εγκληματικούς πόρους».

Η εταιρεία φέρεται να διενεργούσε σχεδόν όλες τις συναλλαγές της μέσω της Hydra Market, μιας ρωσόφωνης πλατφόρμας στο dark web, η οποία διαλύθηκε τον περασμένο Απρίλιο, σε κοινή επιχείρηση των αμερικανικών και γερμανικών αρχών, καθώς θεωρείται ως η μεγαλύτερη πηγή παράνομου ξεπλύματος κρυπτονομισμάτων. Η Hydra Market, που λειτουργούσε από το 2015, πωλούσε επίσης ναρκωτικά και πλαστά έγγραφα. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι χρήστες της Hydra αντάλλαξαν περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα μέσω του Bitzlato.

Με βάση το κατηγορητήριο, ο Ανατόλι Λεγκοντίμοφ γνώριζε ότι οι πελάτες του χρησιμοποιούσαν πλαστές ταυτότητες για να κάνουν παρανομίες. Σε ένα μήνυμά του μάλιστα παραδεχόταν ότι ήταν «απατεώνες».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + 10 =